For the recipe in English click here
Από καιρό ήθελα να φτιάξω ένα κέικ με ξερά φρούτα κ τώρα που ήρθαν οι γιορτές, άρα κ οι διακοπές για μας τους εκπαιδευτικούς, το έκανα επιτέλους. Αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα δεν έχει την υφή του κέικ. Δεν είναι αφράτο κ αέρινο, είναι συμπαγής η υφή του λόγω των φρούτων που περιέχει. Σε κάθε μπουκιά καταλαβαίνεις ότι τρως κάτι πολύ θρεπτικό κ η γεύση είναι πολύ μεστή! Είναι πολύ χορταστικό κ νόστιμο. Μην ξεχνάτε την θρεπτική αξία των ξερών φρούτων! Επειδή είναι λίγο ζαρωμένα, κακομούτσουνα, πιθανότατα να μην τα αγαπούν τα παιδιά σας. Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να τα καμουφλάρετε δίχως να το καταλάβουν!
Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά:
3 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
3 βανίλιες
1 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1φλ. πουρές μήλου
1/4 φλ. ηλιέλαιο
1/2 φλ. ζάχαρη καρύδας
1 φλ. γάλα σόγιας
3/4 φλ. σταφίδες
1/2 φλ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
3/4 φλ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
1 φλ. αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τις βανίλιες, τα μπαχαρικά και το baking powder. Σε ένα άλλο χτυπώ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη για λίγο. Προσθέτω το γάλα κ τον πουρέ μήλου. Ανακατεύω καλά. Στο μείγμα με τα υγρά προσθέτω σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτω τα τα φρούτα κ τα αμύγδαλα κ ανακατεύω καλά. Αδειάζω σε φόρμα καλά λαδωμένη κ πασπαλισμένη με αλεύρι (για να ξεφορμάρεται εύκολα το κέικ) κ ψήνω στους 180C για περίπου 45′ ή ώσπου να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που τρυπά το κέικ. Καλοφάγωτο!
Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε μα μουσκέψετε σε λίγο κονιάκ τα φρούτα για να μαλακώσουν κ να πάρουν άρωμα. Εννοείται ότι αν προορίζεται το γλυκό για παιδιά, παραλείπουμε αυτή τη διαδικασία.
This looks so tasty and good! Hugs!!
Τι κέικ είναι αυτό ?!!!! Για τις φωτογραφίες να μη λέω τα ίδια συνέχεια..πρέπει να μας κάνετε μαθήματα food photography ! Φιλιά !
Αχ, βρε Άρη, είσαι γλυκός σαν το κέικ μας!
Πολλά φιλιά!
Such a delicious cake for breakfast with coffee. xo Catherine
perfect for breakfast,love it !
Λένια πολύ ωραί κέικ.
Πραγματικά το καταλαβαίνεις ότι κάθε μπουκιά είναι γεμάτη ενέργεια.
Μπράβο 🙂
τα φιλιά μου
Κάνατε πάλι το θαύμα σας! Το καλύτερο πρωινό από τα χεράκια μας και όχι σκουπίδια έτοιμα για την οικογένεια μας!Καταπληκτικό!
εγώ πάλι σαν καλό παιδάκι θα το έτρωγα όλο το κομμάτι μου!!
μη σου πω και δύο…… 🙂
φαίνεται τέλειο!!
Oh che bella! Complimentissimi, Lenia!!! Baci.
Γειά σας!Με τί θα μπορούσα να αντικαταστήσω το γάλα σόγιας;
Με φρέσκο ζωικό γάλα. Καλή επιτυχία, Γωγούλα!
Καλημέρα!Eπειδή αποφεύγουμε και τα γαλακτοκομικά,θα ήταν καλή ιδέα να αντικαταστήσω το γάλα σόγιας με χυμό πορτοκαλιού σε ίση ποσότητα;
Αγαπητή Γωγώ, το γάλα σόγιας είναι χωρίς λακτόζη, 100% φυτικό κ δεν έχει καμία σχέση με το ζωικό. Ωστόσο αν παρ’όλα αυτά δεν θες να το χρησιμοποιήσεις, φαντάζομαι πως θα ταιριάζει ο χυμός. Αν το φτιάξεις, ενημέρωσέ μας για το αποτέλεσμα! Πολλά γλυκά φιλιά!
Άραγε με αλεύρι Ζέας θα βγει Καλό;πάντως η φωτο σου παίρνει το μυαλό!!!!και Όσο για το γάλα δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χυμό…καλοφαγωτο!!!!
Βικτορία μου γλυκιά, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αλεύρι ζέας, οπότε δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του. Είναι όντως νόστιμο κ με πολύ γεμάτη γεύση το κεικάκι αυτό.
Πολλά φιλάκια!
The cake does look a winner ladies. The picture is gorgeous as well! Cheers!
Thank you so much, dear Hadia! It is really yummy indeed!
Greetings from Greece!
Τί γίνεται με εσας και τις συνταγές σας; Μας έχετε τρελάνει!!! Δεύτερη συνταγή που δοκίμασα να κάνω με εξαιρετικό αποτέλεσμα σε εμφάνιση και σε γεύση!! Σε δύο μέρες το κεικ έγινε καπνός!! Και άρεσε πολύ και στην δύσκολη πελάτισα μας( aka Ειρήνη 3 χρονών).
Απλά φανταστικό!!! Ξετρελάθηκαν όλοι, μικροί και μεγάλοι!! Σε δυό μέρες εξαφανίστηκε και το πιο σημαντικό είναι ότι άρεσε και στην δύσκολη πελάτισα aka Ειρήνη 3 χρονών!!!
Ε, αφού άρεσε κ στο Ειρηνάκι, πετύχαμε τον στόχο μας! Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές! Χαιρόμαστε πολύ που σας ξετρέλανε όλους!
Σε ευχαριστούμε πολύ, Λενάκι! Τα φιλιά μας!!!!!!!!!
φαινεται πολυ νοστιμο.η ζαχαρη καρυδας μπορει να αντικατασταθει με μελι και σε ποια ποσοτητα?
Ειναι οντως νόστιμο, Βικάκι! Δεν ξέρω την αναλογία, γιατί έχουν διαφορετική υφή. Μπορεις να βάλεις καστανή ζάχαρη.
Φιλάκια πολλα!
αντι για ηλιελαιο μπορω να βαλω ελαιολαδο;
Καλησπέρα, κοριτσάκι! Δεν προτιμώ το ελαιόλαδο στα γλυκά, γιατί έχει έντονη γεύση.
Φιλάκια πολλά!!!!!