Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Καλό μήνα, καλή εβδομάδα, καλά κρασά! Χαχαχα! Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση τελείωσε και μακάρι όλοι οι εκλεγέντες να δουλέψουν για το καλό της πατρίδας. Ο Ιούνιος μπήκε και με βρήκε με στρωμένο ακόμα σπίτι και τα καλοκαιρινά στο πατάρι! Ω, ναι! Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό…Τα πράγματα κυλούν ήσυχα στο νησί και για καλή μας τύχη δεν έχει κατακλυστεί από ορδές τουριστώ όπως πέρσι τέτοια εποχή…Τι καλά! Έτσι, η ζωή μας εξακολουθεί να είναι ανεπηρέαστη από τον τουρισμό εδώ στο Τζάντε!
Δεν θα μακρηγορήσω άλλο, γιατί θέλω να περάσω στο ψητό! Είναι από τις φορές που θα ήθελα τόοοοσο πολύ να υπήρχε τρόπος να δοκιμάσετε και να εκστασιαστείτε, όπως εμείς, από τη συνταγή! Με σύμφωνη γνώμη του συζύγου κατατάξαμε το σημερινό φαγάκι στα ωραιότερα που έχω φτιάξει στα 5 χρόνια που είμαστε μαζί και καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και λίγα τα όσα του έχω μαγειρέψει όλο αυτό το διάστημα! Λοιπόν, σήμερα φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα κανελόνια με κιμά φακής μαγειρεμένα σε μια αρωματική κόκκινη σάλτσα! Μιλάμε για φαί όνειρο, το οποίο τίμησε και ο Δημητράκης μας δεόντως! Και για να σας προλάβω, όχι, η φακή δεν ακούγεται καθόλου, δεν θυμίζει δηλ.τις παραδοσιακές φακές σούπα!
Βουρ στις κουζίνες σας για να δοκιμάσετε αυτό το θρεπτικό, ελαφρύ, πεντανόστιμο φαγάκι! Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα! Μουάτς!
Υλικά:
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ πολτοποιώ το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα καρότα, τα μυρωδικά, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Βάζω σε μια κατσαρόλα τις φακές και τα λαχανικά και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά μαζί με λίγο νερό ίσα να τα καλύπτει. Προσθέτω μετά από λίγο την ντομάτα και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το λάδι στο τέλος. Αφήνω να κρυώσει η φακή για να μπορώ να την διαχειριστώ στο γέμισμα. Στο μεταξύ βάζω τα υλικά της σάλτσας σε ένα κατσαρολάκι και βράζω ώσπου να δέσει η σάλτσα. Λαδώνω ένα πυρέξ. Γεμίζω κάθε κανελόνι με την γέμιση και το τοποθετώ στο πυρέξ, το ένα δίπλα κολλητά στο άλλο. Όταν τελειώσω, περιχύνω με την σάλτσα που έχω στην κατσαρόλα. Πασπαλίζω με το τυράκι. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο τους 180C για 30 λεπτά. Μετά αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και ψήνω για περίπου άλλα 20. Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω να κρυώσει το φαγάκι και σερβίρω. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. η ποσότητα του κιμά που σας δίνω περισσεύει. Φτιάχνω τόση ώστε να μου μείνει την επόμενη μέρα και να τον φάμε με ρύζι/φαγόπυρο/πένες. Κι έτσι με ένα σπάρο δυο τρυγόνια!
Πόσες μερίδες βγάζει περίπου η συνταγή? Επίσης αν χρησιμοποιήσω φυτικό τυράκι του εμπορίου να το βάλω στο τέλος για να μην εξαφανιστεί?
Βγάζει περίπου 4-5 μερίδες. Το τυράκι το βάζω σαν επικάλυψη, δεν λιώνει, κάνει απλά κρούστα. Αν βάλεις τυρί του εμπορίου θα το βαρύνεις χωρίς λόγο!
Φιλιά πολλά και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση!!!
Την φακή την βράζω τα ίδια λεπτά με όταν μαγειρεύουμε απλή φακή; ή την αφήνω λιγότερο;
Δημητρούλα, την βράζω λιγότερο, να είναι al dente, όχι άβραστη βέβαια, ούτε και νια νια!
Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά!