The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Κράκερ από ρεβύθια
Μπισκότα - μπάρες

Κράκερ από ρεβύθια

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Ελπίζω να μου είστε καλά, αν και παντού ακούω τη λέξη “ίωση”! Αχ, αχ, αχ! Αύριο κλείνω τρεις εβδομάδας ταλαιπωρίας από τη βρογχίτιδα…Πρώτη φορά αρρωσταίνω τόσο βαριά. Το χειρότερο είναι ο βήχας που δεν λέει να φύγει και το επώδυνο επακόλουθό του…Ένας πόνος κάτω από την καρδιά που με ταράζει κάθε φορά που βήχω και στα χειρότερά του με ενοχλεί ακόμα κι όταν αναπνέω…Έχω να τρέξω τόσο καιρό και τα νεύρα μου είναι λίγο τεντωμένα…Ελπίζω να σταματήσω να εκτονώνομαι στο φαγητό, αν θέλω δηλ. το καλοκαίρι να μην κυκλοφορώ με μπούργκα στη θάλασσα…

Ας περάσουμε όμως και στα καλά νέα! Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή από αυτές που αποκαλούν οι Άγγλοι “life changing”. Ναι, σου αλλάζει τη γνώμη για τα ρεβύθια και τα μπισκότα/κράκερ. Τρέφω πια απεριόριστο θαυμασμό για το ταπεινό αυτό όσπριο και τις μαγικές του ιδιότητες! Ας γίνω πιο σαφής! Σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσε το μάτι μου σε αυτή τη συνταγή για κράκερ από ρεβύθια (την τροποποίησα λίγο). Μου τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον, γιατί τέτοιες συνταγές είναι ιδανικές για τον Δημητράκη μου. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Κατ’ αρχήν είναι πανεύκολα και πεντανόστιμα και θρεπτικότατα και vegan και τραγανιστά ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ! Είναι, θαρρώ, η πρώτη φορά που εκστασιάζομαι τόσο πολύ με μια συνταγή, γιατί είναι εντυπωσιακό να τρως κράκερ που είναι σα λιχουδίτσα και στην πραγματικότητα να τρως ρεβύθια! Ο Δημητράκης και τα ξαδερφάκια του δεν πήραν χαμπάρι και τα τσάκισαν μια χαρά! Ήδη άρχισα να πειραματίζομαι και για γλυκιά εκδοχή (τι, έτσι θα σας άφηνα;), οπότε θα ακολουθήσει και γλυκό κράκερ από ρεβύθια! Αν δεν τρώνε τα παιδιά σας (ή εσείς βεβαίως βεβαίως) όσπρια, να ένας υπέροχος τρόπος να τους την σκάσετε!

Περιμένω τις δημιουργίες σας! Ε, μην μου πείτε ότι δεν έχετε την περιέργεια να τα δοκιμάσετε! Φιλάκια πολλά και καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Μουάτς!

Κράκερ από ρεβύθια
Κράκερ από ρεβύθια

Υλικά:
400 γρ. βρασμένα ρεβύθια
100 γρ. νιφάδες βρώμης
55 γρ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ, σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι και πιπέρι

Κράκερ από ρεβύθια
Κράκερ από ρεβύθια

Εκτέλεση:

Στο μπλέντερ πολτοποιώ τελείως πρώτα τη βρώμη και χωριστά τα ρεβύθια. Κατόπιν ρίχνω τη βρώμη μέσα στα ρεβύθια και χτυπώ για να ενσωματωθεί. Προσθέτω το λάδι σταδιακά και τέλος το λεμόνι και τα μπαχαρικά και χτυπώ μια τελευταία φορά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν έχετε μικρό μπλέντερ, χωρίστε στα δύο τα υλικά σας και δουλέψτε τα σε δύο δόσεις. Βάζω σε ένα μπολ τη ζύμη, τη ζυμώνω ελαφριά και κατόπιν την τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας. Την καλύπτω με άλλη λαδόκολλα και ανοίγω ένα λεπτό φύλλο (5χιλιοστά) με τη βοήθεια πλάστη. Κόβω με κουπ πατ ή με τον κόφτη της πίτσας και τοποθετώ τα κράκερ σε ταψί στρωμένο με λαδοκολλα. Με ένα πιρούνι κάνω τρύπες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 35-45 λεπτά ώσπου να πάρουν χρώμα. (όσο πιο λεπτά τα φτιάξετε, τόσο γρηγορότερα θα ψηθούν)Τα βγάζω από τον φούρνο, τα τοποθετώ σε σχάρα να κρυώσουν και μετά τα φυλάω σε αεροστεγές δοχείο. Καλοφάγωτα!

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 17.873 times, 1 visits today)

46 Comment

    1. 400 ΓΡ, βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια υποθέτω πως είναι περίπου 250 γρ. ωμά!
      Άρη μου, ήδη 4 αναγνώστριες τα έφτιαξαν και ξετρελάθηκαν!
      Ελπίζω να αρέσουν και σε σένα! Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλιά!

  1. Η συνταγή είναι καταπληκτική! Μας ενθουσίασε οικογενειακώς! Θα τη φτιάξω ξανά πολύ σύντομα ! Ευχαριστούμε♥♥♥

    1. Ω, Αλικάκι μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Και μεις έχουμε πάθει πόρωση! Περιμένω φωτογραφία, αν τα ξαναφτιάξεις!
      Χρόνια πολλά και πολλά φιλιά!

      1. Οπωσδήποτε θα τα ξαναφτιάξω, έχουν μείνει ελάχιστα και δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω Σκέφτηκα την επόμενη φορά να προσθέσω ξερό βασιλικό αντί ρίγανης για αλλαγή! Όπως και να έχει, θα έχω φωτογραφία την επόμενη φορά!!! Καλό Πάσχα και σας φιλώ

      2. Ναι, μπορείς επίσης να βάλεις σκόνη κρεμμυδιου αντί για σκόρδου. Περιμένω φωτογραφία λοιπόν! Φιλάκια πολλά πολλά!!!

  2. Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις που σε ευχαριστώ που μου έδωσες έφτιαξα δύο δόσεις. Μια με σκόνη σκόρδου και μια με σκόνη κρεμμυδιού. Το αποτέλεσμα καταπληκτικό. ΦωτοΦραφια δεν βρησκω πως να ανεβάσω εδώ. 🙁

    1. Πόσο χαιρομαι που σου άρεσαν, Άρη μου! Καλοφάγωτα! Αν δεν έχεις facebook, Μπορείς να μου στείλεις στο mail
      Καλή Ανάσταση! Φιλιά γιορτινά!

  3. Καλησπέρα , επειδη κάνω αποχή απο σιτηρα / γλουτενη θα μπορουσα λετε να αντικαταστήσω τη βρώμη με άμυλο πατάτας ή ταπιόκα;

  4. Καλησπέρα, τα έφτιαξα πρόσφατα με τα υλικά στο περίπου και βγήκαν καταπληκτικά και πεντανόστιμα. Κανείς δεν μπορούσε να φάει μόνο ένα!!

  5. Γεια σας τα ρεβιθια τα βραζετε ναναι ψημενα δηλαδη;οχι απλως μουλιασμα.
    Επισης η υφη τους ειναι οπως τα μπισκοτα;

    1. Τα μουλιάζω αποβραδίς και την επομένη τα βράζω. Η ποσότητα που αναφέερεται στη συνταγή αφορά βρασμένα ρεβύθια.
      Η υφή είναι τραγανή όπως στα κράκερ!
      Φιλάκια πολλά!!!

    1. Δεν μπορώ να υπολογίσω συγκεκριμένα κάθε κρακεράκι πόση πρωτείνη ή υδατάνθρακα έχει, γιατί εξαρτάται από το μέγεθος που τα φτιάχνει κανείς.
      Σίγουρα μπορώ να σου πω ότι δεν υπάρχουν στην αγορά πιο θρεπτικά κράκερ!
      Φιλάκια πολλά, Φωτεινούλα μου!

  6. Γειά σου Σεφ μου. Έφτιαξα τα αλμυρά και τα γλυκά κρακερ το ίδιο βράδυ !! λίγο λάδι, ελάχιστο μέλι, ρεβύθια, βρόμη και μπαχαρικά, απλά υλικά και απίστευτα νόστιμα:) φωτογραφία δεν τόλμησα να στείλω διότι με έπιασε τεμπελιά: άπλωσα τη ζύμη στη λαδοκολλα και την εψησα έτσι ολόκληρη και την έκοψα τετράγωνα μόλις βγήκε από το φούρνο .

    1. Γλυκό μου κοριτσάκι, πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν! Μα δεν είναι τέλεια και τόσο υγιεινά συνάμα!
      Φιλάκια πολλά, Λυδιάκι μου όμορφο!

    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Αμαλίτσα μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Και θρεπτικά και νόστιμα! Κι εγώ τα τσακίζω άνετα! Χαχαχα!
      Φιλάκια πολλά!!!

  7. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου!… Εξαιρετικά! Τα έφτιαξα 2 φορές by the book και μια φορά ανακυκλωσα δημιουργικά κάτι ρεβίθια σούπα , που μου έμειναν: πρόσθεσα τη βρώμη και τα μπαχαρικά και ζουμί με το μάτι(περίπου 7 κουτ. της σούπας). Βγήκαν το ίδιο νόστιμα!

  8. Καλημερα! Τα καναμε χθες αλλα η ζυμη βγηκε αρκετα μαλακη και δεν ανοιγε ευκολα. Επισης τα τελικα μπισκοτα δεν ειναι τραγανα. Που μπορει να εγινε το λαθος;

    1. Εύα μου, καλησπέρα! Είναι από τις δημοφιλέστερες συνταγές του μπλογκ κι όσοι αναγνώστες τα έχουν δοκιμάσει, έχουν ξετρελαθεί. Το ότι δεν είναι τραγανά σημαίνει ότι δεν ήσαν αρκετά λεπτά. Ελπίζω την επόμενη φορά να σου πετύχουν. Φιλάκια πολλά!

  9. Συγχαρητήρια για την συνταγή! Μόλις βγήκαν απο τον φούρνο και η μικρή μου 2,5 ετών ενθουσιάστηκε! Κατάφερε ετςι να φαει όσπρια! Τελεια ιδέα!

  10. Ίσως θα ήταν ενδιαφέρουσα και μια εναλλακτική με ταχίνι – ελαιόλαδο (μισό – μισό) και αποξηραμένο μαϊντανό αντί για ρίγανη; (λέω να το δοκιμάσω).
    Επίσης, ίσως θα άξιζαν τον κόπο περεταίρω δοκιμές με κόκκινα φασόλια, νιφάδες καλαμποκιού και τσίλι (αντί για βρώμη), ή με φακές, φαγόπυρο και κάρυ; (επίσης, θα τα δοκιμάσω).

    Είναι πολύ έξυπνη λύση η πρόταση σου για γρήγορη πρόσληψη (φυτικής) πρωτεϊνης ως σνακ μέσα στην ημέρα!

    1. Πάνο μου, σίγουρα μπορείς να εμπνευστείς από την συνταγή και να κάνεις παραλλαγές. Σήμερα που τα έφτιαξα μου ήρθε η ιδέα να τους βάλω βασιλικό και σκόρδο για να θυμίζουν πέστο! Το ταχίνι δεν ξέρω πώς θα λειτουργούσε, δεν είναι υγρό σαν το λάδι.
      Καλούς πειραματισμούς εύχομαι! Φιλιά από το Τζάντε!

  11. Εγώ τα κάνω με δεντρολίβανο ή με πάπρικα και τζίντζερ, αλλά νομίζω πως ότι και να βάλει κανείς βγαίνουν απλά τέλεια!
    Μια τρομερή προσθήκη όμως είναι η διατροφική μαγιά που δίνει τυρένια γεύση!

  12. Τα έφτιαξα σήμερα και είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!
    Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δε μπορείς να σταματήσεις να τα τρως!!! Μπράβο!!

    1. Ρίτσα μου, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Δεν το έχω δοκιμάσει με ρεβυθάλευρο!
      Φιλιά πολλά!

  13. Τα φτιάξαμε, τα ψήσαμε – για την ακρίβεια τα ξέροψήσαμε λίγο. Τα δοκιμάσαμε και μετά Τα ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ. Καταπληκτική συνταγή, έχει μόνο ένα κακό: μπορείς να τα φας, χωρίς υπερβολή, όλα 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *