Ο υπέροχος μουσακάς του Green Chef Νίκου Γαϊτάνου

e465ef45-5cc0-448e-9c36-85e41f61ae0b

Η συνταγή για τον  πιο νόστιμο νηστίσιμο – vegan μουσακά από τα μαγικά χέρια του Green Chef Νίκου Γαϊτάνου

Υλικά για την βάση
800 γρ. Πατάτες
800 γρ. Μελιτζάνες
80 γρ. Ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
Αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτριες φέτες κατά μήκος
Κόβουμε και τις μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο
Σε 2 δύο λεκανίτσες βάζουμε στην μία τις πατάτες και στην άλλη τις μελιτζάνες, μοιράζουμε το ελαιόλαδο, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε 2 ταψιά αντικολλητικό χαρτι και στρώνουμε στο ένα τις πατάτες και στο άλλο τις μελιτζάνες
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στουε 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά

Υλικά για τον κιμά
200 γρ. Κιμά σόγιας
1 κιλό ντομάτες
100 γρ. Κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. Ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας σόγια σος
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3κ.σ. μιξ μπαχαρικών για κεμπάπ
1 ξύλο κανέλας
1/3 κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1/3 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
Αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία
Βάζουμε την σόγια σε ένα μπολ και την βρέχουμε με μισό ποτήρι νερό, την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά να μαλακώσει
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Τρίβουμε τις ντομάτες στο τρίφτη ή για ευκολία τις λιώνουμε στο μπλέντερ
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τη σόγια σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε διαρκώς γιατί η σόγια κολλάει πολύ εύκολα στο τηγάνι
Μολίς αρχίσει να παίρνει χρώμα βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Συνεχίζουμε το σοτάρισμά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και στη συνέχεια βάζουμε τα μπαχαρικά, την σόγια σος και τον πελτέ της ντομάτας (ανακατεύουμε καλά)
Μετά από μερικά λεπτά βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και την ζάχαρη
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει ή σάλτσα, λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι γιατι η σόγια σος και το μιξ μπαχαρικών περιέχουν αλάτι)
Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα τις πατάτες προσέχοντας να μην αφήσουμε κενα, επόμενη στρωση βάζουμε τις μελιτζάνες και απο πάνω απλώνουμε τον κιμά

Υλικά για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
30 γρ. Ελαιόλαδο
100 γρ. Ψημένα αράπικα φυστίκια
Αλάτι – άσπρο πιπέρι

Προετοιμασία
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά
Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει
Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε το σιρόπι αγαύης και ανακατεύουμε καλά
Όσο είναι ζεστή η μπεσαμέλ την απλώνουμε πάνω από τον κιμά
Τρίβουμε σε ένα μούλτι ή μπλέντερ τα φυστίκια με τη φλούδα και πασπαλίζουμε πάνω από την μπεσαμέλ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά
Μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε τον μουσακά για 20 λεπτά να σταθεί και τον κόβουμε

 

(Visited 2.167 times, 1 visits today)