For the recipe in English click here
Καλησπέρα, αγαπημένοι μας φίλοι! Θα αναρτούσαμε αυτή τη συνταγη αυτή την Πέμπτη, αλλά ο θάνατος του πολυαγαπημένου μας παππούλη μας ανέβαλε την ανάρτηση. Χάσαμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας αποκτήσει 2 παιδιά, 3 εγγόνια κ 3 δισέγγονα (κ ενα τέταρτο που ετοιμάζεται). Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμπαράσταση. Παππούλη μας γλυκιέ, το ξερουμε ότι η ψυχή σου θα είναι πάντα μαζί μας κ θα μας φυλάει! Καλό σου παράδεισο!
Ας περάσουμε στη συνταγή μας τώρα. Θα φτιάξουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο στη χορτοφαγική του έκδοση. Σπετσοφάι! Μην με κοροιδέψετε, αλλά παλιά νόμιζα ότι το όνομα το οφείλει στο νησί του Αργοσαρωνικού. Μετά έμαθα ότι λέγεται έτσι από το spezzatino, λέξη που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για τα κοκκινιστά τους. Βασικό υλικό οι πιπεριές (κάποτε κ μελιτζάνες) με τα λουκάνικα μαγειρεμένα σε πλούσια κόκκινη σάλτσα. Επίσης υπάρχει εκδοχή κ με γίγαντες. Εγώ αντικατέστησα τα λουκάνικα με πορτομπέλο μανιτάρια (τα λατρεύω!!!) κ έφτιαξα ένα φαγάκι μούρλια. Να σας πω την αλήθεια δεν θυμάμαι σε γεύση πώς είναι το γνήσιο σπετσοφάι για να σας πω αν το θυμίζει, αλλά όπως κ να ‘χει το πράγμα, μιλάμε για ένα πολύ νόστιμο πιάτο που φυσικά είναι απείρως πιο υγιεινό! Το συνοδεύσαμε με ρυζάκι. Κ με πατάτες τηγανιτές θα πήγαινε, αλλά όπως σας έχω ξαναπεί εγώ κ το τηγάνι είμαστε χρόνια τσακωμένοι. Φανταστείτε ότι έχουμε πει με τον άντρα μου να φτιάξουμε καμιά φορά καμιά τηγανιτή πατάτα κ ακόμα δεν έχουμε αξιωθεί. Σημειωτέον πάει 1,5 χρόνος από τότε!
Καλό σας απόγευμα!
Υλικά για 4 μερίδες:
400 γρ. ή 4 μεγάλα πορτομπέλο, χοντροκομμένα
από 2 κόκκινες, σκούρες κ ανοιχτές πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
750 γρ. χυμός ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Σωτάρω σε 3 κ.σ. λάδι τα μανιτάρια, τις πιπεριές κ το κρεμμύδι για 2 λεπτά κ σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω τον χυμό ντομάτας κ τον πελτέ, χαμηλώνω τη φωτιά κ αφήνω να σιγοβράσουν. Όταν η σάλτσα αρχίσει να δένει κ είναι μαλακά τα λαχανικά, προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη κ την πάπρικα. Αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση κ αποσύρω από τη φωτιά. Συνοδεύω με ρύζι, πατάτες, πουρέ ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας! Καλή σας απόλαυση!
Λένια μου & Δήμητρα να είσαστε καλά και να τον θυμάστε το γλυκό σας παππού.
Λενια το διαφορετικο σπετζοφάι σου μου άρεσε πάρα πολύ. Τα πορτομπέλο τα λατρεύω κι εγώ και θα το δοκιμάσω κι έτσι.
Φιλιά πολλά
Σε ευχαριστούμε πολύ, γλυκό μας κορίτσι! Να είσαι καλά!
Φιλάκια πολλά κ απ τις δυο μας!
Μου άρεσε πολύ η συνταγή σας γιατί είναι πολύ πιο ελαφριά και ταυτόχρονα έχει και την κλασσική αγαπημένη γεύση!
Τα θερμα μου συλληπητηρια για τον αγαπημενο σας παππου κοριτσακια γλυκα! Να εισαστε καλα να τον θυμαστε!
‘Κανονικο’ σπετσοφαι δεν εχω φαει ποτε…δεν μου εκανε απλα το κλικ..το δικο σας ομως με το πορτομπελο κλικαρε ξανα κ ξανα..φαινεται αληθεια υπεροχο..εννοειται μπαινει στη λιστα…η οποια ηδη ειναι μεγαλη!! :-)))))))))
Φιλακια πολλα κ καληηηηη εβδομαδα!!
Σε ευχαριστούμε πολύ, γλυκό μας Ευάκι! Χαιρόμαστε που σου έκανε κλικ κ που η λίστα είναι μεγάλη!
Τα φιλιά μας κ την αγάπη μας!
Λεω να το κανω σημερα, σκεφτηκα να βαλω κ μελιτζανες!
Να ειστε παντα καλα, να θυμαστε τον παππου!
Σε ευχαριστώ πολύ, κοριτσάκι μου! Περιμ΄πενω εντυπώσεις, αν το φτιάξεις! Στείλε κ φωτογραφία αν θες, να ανεβάσω στο fb! Φιλάκια πολλά!!!!!!