Το μελαχρινό (ή φτωχό) της Ολυμπίτσας

Print Friendly

For the recipe in English click here

Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Λίγο μετά τη γέννα μου δέχθηκα πολλές επισκέψεις από φίλους κ συγγενείς για το καλωσόρισμα του μπέμπη.  Σε μια από αυτές ήρθε η γλυκιά ξαδέρφη της μαμάς μου, η Ολυμπίτσα, η οποία πέραν του καθιερωμένου μωρουδίστικου δώρου μας έφερε κ ένα γλυκό από τα χεράκια της! Το λένε μελαχρινό λόγω του σκούρου χρώματος (περιέχει πετιμέζι) ή φτωχό (λόγω των απλών υλικών του). Ξετρελαθήκαμε οικογενειακώς! Αμέσως πήρα τη συνταγή κ σας την παρουσιάζω. Πανεύκολο, νηστίσιμο  κ πεντανόστιμο!

Καλή εβδομάδα να έχουμε! Φιλιά γλυκά!

Το μελαχρινό (ή φτωχό) - Melachrino (traditional grape molasses cake)

Το μελαχρινό (ή φτωχό)

Υλικά:
550 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού+ λίγο ξύσμα, 1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
1 φλ. ηλιέλαιο
4/5 φλ. πετιμέζι
3/4 φλ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. Baking powder
1/2 φλ. καρύδι
3/4 φλ. σταφίδα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι, την κανέλλα, το baking powder κ ανακατεύω. Σε άλλο μπολ χτυπώ με σύρμα το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη κ το πετιμέζι. Πάνω από αυτό το μπολ ρίχνω στο φλιτζάνι με τον χυμό τη σόδα κ ανακατεύω (θα αφρίσει) κ τα χύνω κι αυτά στο μπολ. Ανακατεύω καλά. Κατόπιν ρίχνω σταδιακά στο μείγμα των υγρών τα στερεά υλικά. Τέλος προσθέτω τα καρύδια κ τη σταφίδα. Αδειάζω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C ώσπου να ψηθεί καλά κ να βγαίνει καθαρό αν βουλιάξει ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αφήνω να κρυώσει κ κόβω. Καλή σας απόλαυση!

Το μελαχρινό (ή φτωχό) - Melachrino (traditional grape molasses cake)

Το μελαχρινό (ή φτωχό)