For the recipe in English click here
Πίτσα, πίτσα, πίτσα! Ποιος δεν την αγαπά, ποιος δεν τη λιγουρεύεται; Ένα από τα κλασικά, αγαπημένα φαγητά μικρών κ μεγάλων, το οποίο δυστυχώς είναι ανθυγιεινό, φορτωμένο με κενές θερμίδες κ αμέτρητα λιπαρά…Όταν στα πλαίσια του διαγωνισμού food blog awards που διοργανώνει το Βήμα Gourmet κ στα οποία είμαστε υποψήφιες στην κατηγορία Best Special Diet (αν θέλετε να μας στηρίξετε με την ψήφο σας πατήστε εδώ κ κατόπιν το Like for vote στο τέλος της σελίδας!) μας ζητήθηκε να διαλέξουμε ένα αγαπημένο μας φαγητό κ να το φτιάξουμε στην υγιεινή εκδοχή του, αμέσως η πρώτη μας σκέψη ήταν η πίτσα! Ακριβώς επειδή είναι αγαπημένο φαγητό όλων αλλά κ επειδή είναι πολύ βαριά, ήταν μεγάλη η πρόκληση να φτιάξουμε μια ΑΠΟΛΥΤΑ υγιεινή έκδοσή της, δηλ. να περιέχει μόνο αγνά κ θρεπτικά υλικά, αλλά ταυτοχρόνως να είναι κ νόστιμη.
Ξεκίνησαν οι πειραματισμοί με τον σύζυγο (να είμαι ειλικρινής πρέπει να μοιραστούμε το credit, αφού μαζί την φτιάξαμε! Σε ευχαριστώ, Κωστή μου!) και η ανοιχτή ακρόαση με Κρήτη με την άλλη Veggie Sister. Και ναι, πετύχαμε αυτό που θέλαμε! Μετά από δοκιμές με διάφορα υλικά καταλήξαμε σε μια υπέροχη θρεπτική ζύμη χωρίς αλεύρι, αλλά με βρώμη κ πατάτα. Λαχανικά κ σπιτική κόκκινη σάλτσα είναι τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε στην πρώτη εκδοχή που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Στην επόμενη ανάρτηση θα ανεβάσουμε την γκουρμέ εκδοχή με έναν φανταστικό κ πρωτότυπο συνδυασμό υλικών που έκαναν τον άντρα μου να αναφωνήσει “Ίσως η πιο νόστιμη πίτσα που έχω φάει ποτέ!” Και πιστέψτε με, έχει φάει πολλές!!! Ιδού λοιπόν μια αλλιώτικη πίτσα, που μας κάνει καλό, είναι μεστή γεύσης κ δεν μας δίνει την αίσθηση του γουρουνιάσματος! Αξίζει να τη δοκιμάσετε! Φυσικά πάνω μπορείτε να βάλετε ό,τι τραβά η ψυχή σας. Υπομονή μέχρι την Τετάρτη που θα σας δώσουμε κ τη δεύτερη εκδοχή! Καλό μήνα, καλή εβδομάδα, καλά κ υγιεινά μαγειρέματα! Μουάτς!
Υλικά για τη βάση:
400 γρ. πατάτες βρασμένες
200 γρ. gf νιφάδες βρώμης αλεσμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
9 κ.σ. γάλα σόγιας
3 κ.γ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
αλατοπίπερο
2 κ.γ. ρίγανη
κόκκινη σάλτσα (ντομάτα βασιλικό)
μανιτάρια φρέσκα, σε φέτες
ντοματίνια, κομμένα στα 2
καλαμπόκι
πιπεριά, σε φέτες
σπιτική φυτική παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Βάζω στο μπλέντερ τις πατάτες κ τις κάνω πουρέ. Προσθέτω το λάδι κ 4 κ.σ. γάλα κ χτυπώ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη βρώμη με τη σκόνη σκόρδου, τη διατροφική μαγιά, τη ρίγανη κ το αλατοπίπερο. Μεταφέρω τον πουρέ σε ένα μπολ κ σιγά σιγά προσθέτω το μείγμα της βρώμης. Σταδιακά ρίχνω κ το υπόλοιπο γάλα κ δουλεύω το μείγμα καλά με τα χέρια μου ώσπου να γίνουν ένα ωραίο ζυμάρι. Αφού το πλάσω σε μπάλα, το αφήνω για 10 λεπτά στην άκρη κ κατόπιν το βάζω πάνω σε λαδόκολλα κ με τον πλάστη το ανοίγω δίνοντας του το σχήμα του ταψιού της πίτσας που θα χρησιμοποιήσω. Αυτή ποσότητα αρκεί για ένα ταψί στρογγυλό ειδικό για πίτσα (αυτό με τις τρύπες). Αν θέλετε χοντρή βάση, χρησιμοποιήστε όλη τη ζύμη. Αν θέλετε λεπτή, θα σας περισσέψει λίγη ζύμη (κάντε ένα μικρό καλτσόνε με αυτήν). Απλώστε τη σάλτσα κ τα υπόλοιπα υλικά κ ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μισή ώρα. Καλή σας απόλαυση!
Πολύ ωραία και λαχταριστή φαίνεται η πίτσα σας!
Καλή εβδομάδα και καλόμήνα 🙂
Μεγάλο σουξέ έγινε με αυτή την πίτσα, γλυκό Μαράκι! Τα φιλιά μας!
Καλησπέρα. Το ζυμάρι κολλάει πολύ στα χέρια. Έτσι πρέπει;
Φαίνεται νοστιμότατη!!!
Τα πειράματα απέδωσαν καρπούς! Είναι όντως πεντανόστιμη! Μάκια, Δεσπουλίνι!
Τρομερή!!
Σε ευχαριστούμε πολύ, γλυκιά μας Νικούλα! Είναι όντως απίθανη! Φιλάκια πολλά!
Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είστε θεές.
Το μόνο που έχω να απαντήσω είναι ότι μας κάνεις να κοκκινίζουμε, Δωράκι γλυκό!
Σε ευχαριστούμε πολύ! Μουάτς!
Απλα τελεια,εβαλα και γλυκοπατατα που μου ειχε ξεμεινει και εγινε φανταστικη.
Καλέ εσύ είσαι σίφουνας! Πότε πρόλαβες; Πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη γλυκοπατάτας! Θα δοκιμαστεί! Χαιρόμαστε πολύ που σου άρεσε! Φιλάκια πολλά, Δημητρούλα!
Με τόσο ωραίες ιδέες και 2 πιτσιρίκια που τα εξαφανιζουν όλα εν ριπή οφθαλμού όχι μόνο σιφουνας. Τέλειες οι συνταγές σας θα το ξαναπώ. Φιλιά και πολύ καλη συνέχεια
Σε ευχαριστούμε πολύ,Δημητρούλα μας! Να χαίρεσαι τα κουτσούνια σου!
Φιλάκια πολλά!
θα την δοκιμάσω την ζύμη! (αλλάξατε template??? μπαίνω συνήθως από κινητό και δεν είχα παρατηρήσει κάτι…)
οχι ενταξει..για κάποιο λόγο δεν μου έβγαζε σωστα την σελιδα. Ολα οκ!
Όλα καλά λοιπόν, γλυκό Μαράκι! Φιλάκια πολλά!
Σούπερ πίτσα!!!! Μ αρέσει!!!!
Σε ευχαριστούμε πολύ, Πεπούλα μας γλυκιά! Φιλάκια πολλά!
Η Λένια περιμένει το σποράκι αλλά εγώ την λιγουρεύομαι την πίτσα!! Απλά τέλεια!! Φιλάκια
Χαχαχα! Μην έχεις τύψεις! Είναι λογικό να τη λιγουρεύεσαι με ή χωρίς σποράκι, Αγγελικούλα!
Φιλάκια γλυκά!
Η βάση με εξέπληξε.. πολύ ωραία υλικά Λένια.
Είμαι σίγουρη ότι θα είναι νόστιμη.
Μπράβο για την ιδέα σας
Περιμένω και την άλλη εκδοχή 😉
Σε φιλώ 🙂
Σε ευχαριστούμε πολύ, γλυκιά μας Μάριον! Φιλάκια πολλά!
Πολύ ωραία ιδέα κορίτσια!
Σε ευχαριστούμε πολύ, γλυκιά μας Κρητικοπούλα!
Can u use white sweet potatoes?
Well, dear Sandy, we have never used them, so we don’t know what they taste like. If they are sweet, the crust will taste sweet. I think white potatoes is a safer option. Kisses from Greece,dear!
Καλησπερα! Συγνώμη βρε κορίτσια σε καμία σας δεν έπηξε;;;; εμένα δεν άνοιγε με ΤΙΠΟΤΑ. Είχε γίνει το μίγμα σαν σφουγγάρι!!!
Ζωή μου, καλησπέρα! Το θέμα είναι η περιεκτικότητα της πατάτας σε άμυλο. Αν είναι πολύ φρέσκιες οι πατάτες, έχουν πολύ άμυλο με αποτέλεσμα να γίνονται υδαρείς όταν τις πολτοποιείς κ να μην πλάθονται ωραία. Μου έχει τύχει και εμένα. Την έχουν φτιάξει πάντως και αναγνώστες που τους πέτυχε κ τους άρεσε πολύ.
Φιλάκια πολλά!!!!
Αγαπητή Ελένη, κανονικά δεν πρέπει να κολλάει τόσο πολύ η ζύμη, Το κακό με τις πατάτες είναι ότι δεν είναι όλες ίδιες. Διαφέρει η ποιότητα, άρα κ το αποτέλεσμα, ίσως αν έβαζες παραπάνω βρώμη να βοηθούσε. Φιλάκια πολλά!!!