The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κυρίως πιάτο

Πατάτες ογκραντέν – Potatoes au gratin

Print Friendly
 Την Κυριακή το πρωί που γύρισα στο σπίτι μετά από υπηρεσία και βρήκα την μικρή αρρωστούλα με το στομαχάκι της, κάπως έπρεπε να εκτονωθώ. Και εκτονώθηκα στην κουζίνα μου. Αυτό το φαγητάκι έχει πατατούλες και κρεμμύδια από την Πραισσό Σητείας (του πεθερού) και πιπερίτσες και μελιτζάνες από την Πάτρα (του μπαμπά).
Υλικά (για ένα μεσαίο πυρέξ)
DSCN65325-6 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 μεγάλο κολοκύθι
2 μικρές μελιτζάνες
2 φλ. τυρί κίτρινο, gouda
1/2 φλ γάλα φρέσκο και 1/4
1 γιαούρτι
3 αυγά
1κσ εστραγκόν
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο (ίσα να καλύψω την επιφάνεια) τρίβω το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκόβω τις πιπεριές και τσιγαρίζω. Προσθέτω το εστραγκόν, τις μελιτζάνες κομμένες σε μικρά κυβάκια και το κολοκύθι τριμμένο, χαμηλώνω την φωτιά και το αφήνω να ψηθεί. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζω από την φωτιά και προσθέτω το 1/2 φλ γάλα και το 1 φλ κίτρινο τυρί, ανακατεύω καλά. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε μεγάλες λεπτές φέτες (προσπαθήστε να είναι ισοπαχείς). Λαδώνω λίγο το πυρέξ και απλώνω μια στρώση πατάτες, στην συνέχεια ρίχνω το μείγμα του τηγανιού και μετά άλλο ένα στρώμα πατάτες. Σε ένα μπωλ χτυπάω τα αυγά με το γιαούρτι και το 1/4 φλ. γάλα, αλατοπιπερώνω και ρίχνω αυτόν το μείγμα πάνω από τις πατάτες, τελειώνω απλώνοντας το 1 φλ. τυριού. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά, ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος στο οποίο έχετε κόψει τις πατάτες.Δοκιμάστε με ένα πηρούνι για να δείτε αν έχει ψηθεί, αν έχει πάρει χρώμα αλλά οι πατάτες σας δεν έχουν ψηθεί, σκεπάστε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ψηθεί και άλλο.Αφήστε το να κρυώσει λίγο για να μπορέσετε να το κόψετε καλύτερα και για να νοιώθετε τις γεύσεις καλύτερα.

Πατάτες ογκραντέν

Last Sunday morning I came home from wok and found my little daughter ill. So I had to find a way to blow off steam by cooking! I used my father’s aubergines and peppers and my father’s in law potatoes (from Crete).

Ingredients (for a medium heat resistant baking dish)
5-6 potatoes
Πατάτες ογκραντέν1 big onion, grated
2 garlic cloves, grated
1 red pepper, finely chopped
1 green pepper, finely chopped
1 big zucchini, grated
2 small aubergines, diced
2 cups gouda, grated
1/2 cup fresh milk and 1/4
200 gr. yogurt
3 eggs
1Tbsp tarragon
salt and pepper
olive oil

Directions:

In a frying pan pour some olive oil to cover the surface. Saute onion, garlic and pepper. Add   tarragon, aubergines, zucchini. Let cook over medium heat. When ready, remove from heat and add 1/2 cup of milk, 1cup of gouda. Stir well. Peel off potato skin and cut them in big, thin slices (they need to be evenly sliced). Grease baking dish with olive oil. Lay potatoes and then empty chicken mixture to cover them. Then place another potato layer. In a bowl beat eggs with yogurt and 1/4 cup of milk. Season with salt and pepper. Empty egg mixture on potatoes. Sprinkle with 1 cup of cheese. Bake in preheated oven for about 40 minutes. Cooking time depends on the thinness of potato slices.

Use a fork to check if it is done. If it is golden brown but not done yet, cover surface with a aluminium foil sheet and let cook a little more.

Allow to cool so that it is easier cut and you feel its taste better.

Πατάτες ογκραντέν

14 Comment

  1. Ωραίο φαγάκι που συνδυάζει έξυπνα και νόστιμα το κοτόπουλο με πολλά λαχανικά! Το δε εστραγκόν, αρωματίζει υπέροχα το κοτοπουλάκι!
    Ελπίζω να είναι καλά τώρα η μικρούλα σας!
    Φιλιά

  2. Περαστικά στην μικρούλα!
    Πωπω τι ωραίο φαγάκι είναι αυτό βρε συ, θα το φτιάξω οπωσδήποτε, είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει και στον μικρό μου!
    Φιλιά πολλά!

  3. Πλούσιο φαγάκι. Τόσα ωραία λαχανικά μαζί με το κοτόπουλο και όλα τα υπόλοιπα ωραία υλικά, έδεσαν πολύ καλά. Καλοφάγωτο και περαστικά στην μικρή.
    Καλό βράδυ.