The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Κυρίως πιάτο

Νηστίσιμο Φρικασέ

Νηστίσιμο Φρικασέ Mushrooms with spiny chicory
Νηστίσιμο Φρικασέ Mushrooms with spiny chicory

Υλικά:

1 κιλό Σταμναγκάθι
500 γραμμάρια  φρέσκα μανιτάρια brown
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια (μου αρέσει να είναι αρκετά ξινό)
αλάτι (με προσοχή) πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση :
Καθαρίζω το σταμναγκάθι, το βάζω σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για 10 λεπτά. Καθαρίζω με βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια  και τα κόβω στα 3-4 ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι.  Βάζω στην κατσαρόλα μου το ελαιόλαδο, τσιγαρίζω τα κρεμμύδια μου, προσθέτω τα μανιτάρια ανακατεύω για 3-4 λεπτά και προσθέτω το σταμναγκάθι. Προσθέτω λίγο νερό, γιατί θα βγάλουν και τα μανιτάρια αλλά και το σταμναγκάθι. Τα αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Αν νηστεύετε: Όταν θα είναι έτοιμα, βγάζω λίγο ζουμάκι και το ανακατεύω με τον χυμό λεμόνι.
Αν τώρα δεν νηστεύετε : Όταν θα είναι έτοιμα, βγάζω λίγο ζουμάκι, το ανακατεύω με τον χυμό λεμονιού και ένα χτυπημένο κρόκο αυγού.

Αν έχει μείνει πολύ ζουμί, δέστε την σαλτσούλα με αλευράκι ή κορν φλάουρ. Αλατοπιπερώστε με προσοχή…….
Εγώ χρησιμοποίησα φρέσκα μανιτάρια brown, αλλά θα μπορούσατε να βάλετε και πλευρώτους και εννοείται αν δεν βρείτε σταμναγκάθι, βάλτε μαρουλάκια. Βάλτε και άνηθο, εγώ δεν είχα, οπότε δεν έβαλα.
UPDATE: Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σταμναγκάθι

Νηστίσιμο Φρικασέ Mushrooms with spiny chicory
Νηστίσιμο Φρικασέ Mushrooms with spiny chicory

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 860 times, 1 visits today)

14 Comment

  1. Α, πολύ ωραία ιδέα! Νοστιμότατο φαίνεται. Όντως είναι ένα μεγάλο θέμα τι θα φας στη νηστεία… Καλή δύναμη και περιμένω να δω και άλλα εμπνευσμένα εδέσματα.

  2. Πω πωωωω!!
    Θα νηστέψεις όλες τις μέρες??
    Σε θαυμάζω!!!
    Το κρέας ούτε εμένα μου λείπει, αλλά με τα γαλακτοκομικά…. υποφέρω!
    Το φαγάκι σου τέλειο και νοστιμότατο, ωραία ιδέα για τους νηστεύοντες και όχι μόνο!
    Φιλιά!

  3. Σταμναγκάθι δεν έχω δοκιμάσει βλέπω κάθε φορά πόσο το πουλάνε και το θεωρώ πολύ ακριβό.
    Χτες στη λαϊκή το είχαν 8.5 ευρώ!!
    Θα το φτιάξω το πιάτο σου με άλλα χόρτα.
    Καλό απόγευμα.

  4. χαχαχαχααχ Μανουσίνα!!! το εχω πάθει και εγω αυτό με το αλάτι !!!

    μπραβο σου για την απόφαση που πήρες να νηστέψεις! το φαγάκι φαίνεται σούπερ και πολύ ωραία προταση γιαυτους που νηστεύουν !!!

  5. Μανουσίνα μου γλυκιά, λάτρεψα τη συνταγή σου αλλά και τη φωτογραφία!!! Πάνω που με τριγυρίζει ίωση το ρόζ στις φωτογραφίες σου και το φαγάκι σου με έκαναν να νιώσω καλύτερα!! Να είσαι καλά!!! Φιλιά!

  6. Ξανθή μου η τιμή δικαιολογείται γιατί η καλλιέργεια του είναι μια πολύ επίπονη και κουραστική διεργασία. Λένε ότι σταμναγκάθι του οποίου η τιμή είναι κάτω από 7 ευρώ το κιλό δεν είναι σταμναγκάθι ή δεν είναιι καλής ποιότητας.
    Ίωση Κική μου; να προσέχεις.
    Όσο για την νηστεία ελπίζω να τα καταφέρω

  7. Ωραία έμπνευση Μανουσίνα!Δημιουργική κρητική κουζίνα :-). Το μάζεμα του άγριου σταμναγκαθιού έχει τον κόπο Μανουσίνα. Αυτό που πουλάνε το καλλιεργούνε (και δεν είναι βέβαια το ίδιο). Η ζήτηση σε σχέση με την περιορισμένη παραγωγή είναι που το κάνει ακριβό κατά τη γνώμη μου και η μικρή διάρκεια ζωής του. Δεν διατηρείται καθόλου σχεδόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *