Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά και τι καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τον ερχομό του από ένα λαχταριστό κέικ μήλου; Παραδέχομαι ότι όταν ήμουν μικρή, δεν αγαπούσα τα γλυκά που περιείχαν φρούτα! Ήμουν εξαρτημένη από τη σοκολάτα και οποιοδήποτε μη σοκολατένιο γλυκό δεν ήταν της αρεσκείας μου! Τι χαζό που ήμουνα! Οι γευστικοί μου κάλυκες έχουν ωριμάσει πια και έχουν γίνει πιο σοφοί, οπότε τώρα στα 35 εκτιμώ πάρα πολύ π.χ. ένα κομμάτι τάρτας μήλου, κέικ μήλου ή μηλόπιτας! Βλέπετε τόσο εγώ όσο και η Μανουσίνα τρελαινόμαστε για μηλο-γλυκά! Σήμερα φτιάχνουμε ένα υπέροχο κέικ μήλου με γλάσο καστανής ζάχαρης! Αλίευσα αυτή την εύκολη συνταγούλα από το γεμάτο νοστιμιές “Lick the bowl good“. Φτιάξτε το γλυκάκι αυτό και απολαύστε το με μια κούπα καφέ, ενώ ο αέρας έξω λυσσομανά και το άρωμα της βροχής πλανάται στην ατμόσφαιρα…
Καλό σας Σαββατοκύριακο!
Υλικά για το κέικ:
1 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
2 αυγά
1/2 φλυτζάνι ηλιέλαιο
1 κ.γ. βανίλια
2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα μήλα
1/2 φλυτζάνι καρύδια
Υλικά για το γλάσο:
1/2 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 κ.γ. βανίλια
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Για το κέικ: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 C. Λαδώνω ένα ταψάκι. Σε ένα μπωλ ανακατεύω το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Σε άλλο μπωλ χτυπώ τα αυγά με μίξερ χειρός ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτω το λάδι κ την βανίλια και ανακατεύω καλά. Ρίχνω στο μείγμα των αυγών το μείγμα του αλευριού και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Προσθέτω τα μήλα και τα καρύδια και ξανανακατεύω. Μεταφέρω το μείγμα μου στο ταψάκι και ψήνω για 40-45 λεπτά ή ώσπου να βάλω μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού και να βγει καθαρή. Βγάζω από τον φούρνο και αμέσως ετοιμάζω το γλάσο.
Για το γλάσο: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά ώσπου να πάρει το μείγμα μια βράση για περίπου 3 με 5 λεπτά. Κατόπιν με ένα κουτάλι επαλείφω το ζεστό κέικ με το επίσης ζεστό γλάσο. Αφήνω να κρυώσει και μετά το “περιποιούμαι” χωρίς φόβο και πάθος!!!
Autumn is here and what a better way to celebrate its coming with a tasteful apple cake?I admit that when I was a little girl I was not fond of sweets with fruit! I used to be a chocaholic and every chocolate-less dessert was not of my liking! How stupid I have been! My taste buds have grown older and wiser, so now that I am 35, I do appreciate f.e. a piece of apple pie, apple tart or apple cake! You see both Manousina and I go crazy for apple sweets. Today we are having a yummy apple cake with brown sugar glaze! I found this easy recipe in “Lick the bowl good“!It is a great blog full of great recipes. So make this cake and enjoy it with a cup of coffee while the wind is blowing outside and the perfume of the rain lingers all over….
Have a great weekend!
Apple Cake:
1 1/2 cups all purpose flour
1 cup sugar
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon
2 eggs
1/2 cup canola oil
1 teaspoon vanilla
2 cups finely chopped apples
1/2 cup pecans or walnuts, chopped (optional)
Brown Sugar Glaze:
1/2 cup packed light brown sugar
3 Tablespoons butter
1/2 teaspoon vanilla
1 Tablespoon heavy cream
For the cake: Heat the oven to 350 degrees F. Grease an 8-inch pan (round or square) and set aside.
In a medium bowl, combine the flour, sugar, baking soda, salt and cinnamon.Stir with a whisk to mix everything together.In a large bowl, mix the eggs with a hand mixer til light in color and foamy. Add the oil and vanilla and beat well.Stir in the flour mixture with a spoon and continue stirring the batter til the flour disappears. Add the apples and nuts (if using) and stir to mix them into the batter.Scrape batter into prepared pan and bake for 40-45 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean.
Place the hot cake on a wire cake. While it’s still hot, prepare the glaze.
For the glaze: Combine all the ingredients into a saucepan. Cook over medium heat, stirring often, until the mixture comes to a gentle boil. Cook for 3-5 minutes.Spoon the hot glaze over the still hot-from-the-oven cake. Let the glazed cake cool completely before serving straight from the pan. And then enjoy without remorse this delicious cake!
Πως ήξερες ότι ακριβώς αυτό τον καιρό θα κάνει;;χαχαχα
Η εποχή των μήλων σε γλυκά αλλά γιατί όχι και σε φαγητά.
Καλημέρα και καλό Σ/Κ
Καλημέρα από το βροχερό Μαρούσι. Τι όμορφο κέικ είναι αυτό! φαντάζομαι τι ωραίες μυρωδιές θα έχετε εκεί….Καλό Σαββατοκύριακο!!
Καλημέρα! Τι υπέροχο κέικ! Τα μηλογλυκά είναι τέλεια! Ευχαριστούμε πολύ!
Ξεκινησε η περιοδος των μηλογλυκων φαινεται!
Πολύ νοστημο φαινεται και ειδικα το γλασο σου με ενθουσιασε!
Ma che invitante!
Μία λέξη μόνον: ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!! Με ενθουσίασε και το κέικ και το γλάσο του!!!! Γεια στα χεράκια σου Λένια μου!!!!!
Μηλοκατασκευές, μηλονοστιμιές υπέροχες!
Καλό Σ/Κ.
Ζ.
This cake, I think I’ve made it 3 or 4 times, my man loves it (and I love it too). Have a nice week end!
e’ una torta fantastica,ideale da gustare al calduccio con una bella tazza di the!
ti auguro un bel fine settimana!!!
lenia, this looks really impressive especially the brown sugar glaze, i feel like licking it off from my screen now!! happy to follow you!!
Quante belle ricette ho trovato qua da te, grazie, un piacere conoscerti!!!!!! Mi aggiungo tra i tuoi lettori, passa a trovarmi, un abbraccio!
Ότι έχει μήλο το καταβροχθίζω!! αλίμονο στο γλυκό σου αν βρεθεί στο δρόμο μου!!!
Che meraviglia, una vera delizia, complimenti cara, un abbraccio
pragmatika 8elw na to faw mono apo th photo, to fiaxnw kai epanerxomai!
Dear Lenia, This apple cake sounds very delicious. I love all the nuts that are in it. I would love a piece with a cup of coffee and share it with you from across the ocean! Blessings for a beautiful weekend. Catherine xo
Con l’arrivo del freddo anche a me torna la voglia di torte di mele. Una dolcissima coccola che profuma di casa. Un bacio, buona domenica
Wonderful!!! it looks delicious!! Great recipe, darling!!!
Αχ και σε ποιόν δεν αρέσουν τα μηλοκεκάκια! Τέλειο!
Λένια μυρωδιές του Φθινοπώρου βλέπω 🙂
Καλή βδομάδα!
con una tazza di te fumante sarà l’ideale, un abbraccio cara Lenia e buona settimana!
Οι μηλόπιτες είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Πόσο μάλλον με γλασο!
Λατρεύω αυτήν την εποχή και την μηλόσυζήτηση…
Πολύ ωραία συνταγή με πλήθος μηλένιων συναισθημάτων…Καλημέρααααααααααα
Σπουδαία εκδοχή!!!!!
Απόλαυση με άρωμα και γεύση
Φιλιά
καλημέρα σας 🙂
Τα κέικ μήλου τα αγαπώ πολύ και τα προτιμώ από τις κλασικές, ανοιχτές μηλόπιτες! Η συνταγή σου είναι πολύ λαχταριστή, το ίδιο και οι φωτογραφίες σου!!!
What a delicious way to celebrate Autumn. Looks fantastic!