Τα μανιτάρια τα λατρεύω. Είναι από τις αγαπημένες μου τροφές και δεν λείπουν ποτέ από τη διατροφή μου. Μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχα φάει ποτέ μανιτάρια μαζεμένα από το δάσος! Μόνο καλλιεργημένα είχα δοκιμάσει. Δυο γλυκιές μου μαθήτριες, η Τζούλια και η Παναγιώτα, πήγαν στο δάσος του χωριού τους και με φίλεψαν μανιτάρια που μάζεψαν οι ίδιες. Πρέπει να τις ευχαριστήσω για αυτό το υπέροχο γευστικό δώρο που μου έκαναν και ομολογώ ότι δεν έχω φάει νοστιμότερα! Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, έχουν περίεργο χρώμα (σαν μπλε της μούχλας) και μάλιστα όταν τα κόψεις, είναι κόκκινα λες κι έχουν αίμα και βάφουν τα χέρια! Τα συγκεκριμένα τα λένε βοκισίτες, γιατί φύονται κοντά σε θάμνους (βόκισος) και οι Ζακυνθινοί τα τιμούν δεόντως τέτοια εποχή. Το “κρέας των φτωχών”, αυτή την τόσο θρεπτική τροφή, την έκανα … σαλάτα κρασάτη με κάστανα. Τα υπόλοιπα τα έβαλα στο φούρνο με πατάτες και το σπίτι μοσχοβόλησε λες και μαγείρευα ψητό φούρνου!Δυστυχώς τα δεύτερα δεν μπόρεσα να τα φωτογραφήσω. Αν μου κάνουν κι άλλο τέτοιο δωράκι, θα τα φωτογραφίσω, το υπόσχομαι!
Να είστε γαλήνιοι. Πολλά φιλιά!
Υλικά:
μαρούλι ή άλλη πρασινάδα
5 κάστανα βρασμένα
μανιτάρια (δύσκολο να βρείτε βοκισίτες, οπότε βάλτε πορτομπέλο!)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζ. κρασί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Σκουπίζω με νωπό χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια κ τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα τηγάνι βάζω 3κ.σ. ελαιόλαδο κ σωτάρω τα μανιτάρια με το σκόρδο για λίγο. Σβήνω με το κρασί και αφήνω να σιγοψηθούν τα μανιτάρια. Προς το τέλος προσθέτω και τα κάστανα. Αλατοπιπερώνω. Αποσύρω από τη φωτιά. Σε μια πιατέλα τοποθετώ το μαρουλάκι, αλατίζω, πασπαλίζω με θυμάρι, βάζω το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύω και προσθέτω το μείγμα του τηγανιού. Σερβίρεται ζεστή.
I am a huge mushroom fan! Never before had I tasted wild mushrooms that were not cultivated. Two dear students of mine went recently in the woods and collected mushrooms for me. I thank them very much for this lovely and… yummy gift! I must admit that they were by far the tastiest mushrooms I have ever eaten. Their color is a bit strange (they have some blue stains that reminded me of mould) and when you cut them, they are red inside as if they had blood!Local peaople call them “vokisites” but I don’t know their scientific name. I used some of them in this salad and I baked the others with potatoes. The house smelt of meat baked in the oven. Unfortunately I didn’t photograph the second dish. Hopefully I will be lucky enough to get a second round of these fantastic mushrooms!
Ingredients:
lettuce or other green salad
5 chestnuts, cooked
mushrooms (portobello can replace the ones I used)
2 garlic cloves, finely chopped
1/2 cup white wine
5 Tbsp olive oil
thyme
salt and pepper
Directions:
Wipe off dirt from the mushrooms with a dump paper towel. Cut them in big pieces. In a frying pan pour 3Tbsp olive oil and saute mushrooms and garlic. Pour wine and let cook on medium heat. Add chestnuts. Season with salt and pepper. Remove from heat. On a platter lay lettuce, sprinkle with thyme and pour the rest of the oil and mix. Finally add the mushrooms mixture. Serve warm.
Ανήκουν σίγουρα στο γένος Lactarius (Γαλακτίτης, γιατί τα ελάσματα, όπως θα είδες, βγάζουν ένα υγρό σαν γάλα- άραγε είναι εξαρχής κοκκινωπό ή μεταχρωματίζεται. Αν έβαζες περισσότερες πληροφορίες και φωτό, θα βλέπεμε και το είδος.) Ποιο είναι το φυτό βόκισος;;; (θα είχε ενδιαφέρον). Γενικά είναι ωραίοι και τηγανητοί (σαν καλαμαράκια, όχι τόσο σαν κρέας). Καλά μαζέματα και όρεξη…
Αγαπητέ, σε αντίθεση με εμένα, φαίνεται να κατέχεις το θέμα “μανιτάρια”. Η αλήθεια είναι ότι όταν τα έκοψα δεν είδα υγρό σαν γάλα. Απλά κοκκίνισαν τα χέρια μου και η σάρκα τους κομμένη εγκάρσια ήταν κοκκινωπή. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι οι πρασινομπλε λεκέδες που είχαν πάνω. Οι μαθήτριες που μου τα χάρισαν μου είπαν να μην ανησυχώ, γιατί εγώ νόμιζα ότι ήταν μουχλιασμένα! Βόκισο ή βούκισο (δεν είμαι σίγουρη)μου είπαν ότι αποκαλούν γενικά τους θάμνους. Κι επειδή φύονται κοντά τους αυτά τα μανιταράκια, τα ονομάτισαν έτσι. Εμένα πάντως με ενθουσίασαν περισσότερο στο φούρνο με πατάτες και δεντρολίβανο.
Να είσαι καλά!
That’s so special! With mushrooms! Congratulations, very good and a wonderful idea! A big kiss!
che ricetta saporita! Buona domenica….
Wild mushrooms are a great treat, like these!
My mouth is watering looking at this post!! I too love mushrooms – but I LOVE that you have included chestnuts – brilliance!
Mary x
Πολύ ωραία φαίνονται αυτά τα μανιταράκια! Εξαιρετική η συνταγή!
I love mushrooms, and these look delicious!
Have a nice week