The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο
Κυρίως πιάτο

Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο

Print Friendly

For the recipe in English click here

Όταν ήμουν μικρή, οι Κυριακές είχαν άρωμα ψητού. Κλασικό, μαμαδίστικο (κ γιαγιαδίστικο) κυριακάτικο φαγάκι: ψητό στο φούρνο με πατάτες! Μεγαλώνοντας κ κόβοντας το κρέας, μου έλειπε αυτή η μοσχοβολιά του ψητού στο σπίτι…ώσπου ανακάλυψα τι το αντικαθιστά όχι απλά επάξια, αλλά είναι κ μακράν καλύτερο! Φουρνιστά μανιτάρια (πορτομπέλο κατά προτίμηση) με πατατούλες, μπόλικο σκόρδο κ δεντρολίβανο κ το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας: ψήνονται μέσα σε χυμό πορτοκαλιού χωρίς καθόλου νερό! Το σπίτι μοσχοβολά, οι αναμνήσεις ξυπνούν κι εγώ μεταφέρομαι στο σπίτι της γιαγιάς Ελένης που επισκεπτόμασταν συχνά τις Κυριακές κ μας ετοίμαζε το ψητό της! Είναι φοβερό πώς συνδέουμε γεύσεις κ αρώματα με εικόνες, ανθρώπους, εμπειρίες…

Σας προτρέπω θερμά να φτιάξετε αυτό το φαγάκι ανεξάρτητα από το αν είστε χορτοφάγοι! Είμαι βεβαία ότι θα σας ξετρελάνει! Φιλιά γλυκά κ καλή σας εβδομάδα, αγαπημένοι μου φίλοι!

Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο - Orange portobello potato bake
Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο

Υλικά για 3 μερίδες:
500 γρ. πορτομπέλο, κομμένα σε χοντρές φέτες
800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες κ κομμένες σε κομμάτια
5 κλωνάρια δεντρολίβανο
5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι κ πιπέρι

Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο - Orange portobello potato bake
Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο

Εκτέλεση:
Χτυπώ σε ένα μπολ τον χυμό με το λάδι, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο κ το σκόρδο. Βάζω σε ένα ταψί τις πατάτες κ τα μανιτάρια κ περιχύνω με τη σάλτσα. Ακατεύω καλά να πάει παντού. Προσθέτω τον δεντρολίβανο κ ψήνω στους 200C για περίπου 1 ώρα. Καλή σας απόλαυση!

27 Comment

  1. Ο τίτλος μου αρέσει πάρα πολύ! Και έτσι όπως κοιταζα τη φωτογραφία, αν δεν λέγατε ότι το ψητό είναι του χορτοφάγου για να υποψιαστώ πως δεν πρόκειται για κρέας θα το είχα περάσει σίγουρα για τέτοιο!
    Τα μανιτάρια τα λατρεύω και μπορώ να φανταστώ για πόσο νόστιμο φαγητό πρόκειται! Το έχετε δε παρουσιάσει άψογα!!!!!!
    Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα κορίτσια!!!

  2. Καλο μηνα κοριτσακια μου γλυκα γλυκα!! Θα νομισετε οτι σας κανω πλακα αλλα οχι οχι καθολου! Χθες το βραδυ τα σερναμενα/πιασμενα ποδια, η μεση που πονουσε κ ενα δαχτυλο με αιματωμα δεν με πτοησαν απο το να φτιαξω το ψητο σας!!! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΤΕΛΕΙΟ!! Σε οποιον αρεσουν τα μανιταρια δεν πρεπει να τη χασει αυτη τη συνταγη!! Τη συνιστω ανεπιφυλακτα!! Μα τοσο λαχταριστο κ χορταστικο πιατο, τοσο δεμενες γευσεις..κ αυτο το καραμελωμα μ’εκανε να γλυψω κ το πιατο…να τα βγαλω ολα στη φορα χαχαχαχα
    Μπραβο σας κ χιλια ευγε προκομμενα κοριτσακια!!
    Την πιο γλυκια ημερα να εχετε!!
    Σας φιλω πολυυυυυ!

    1. Καλά, εσύ είσαι φοβερή! Με τόση κούραση κ μαγείρεψες, βρε θηρίο! Μπράβο!!! Τουλάχιστον χαιρόμαστε που απολαύσατε το φαγάκι. Είναι όντως ονειρεμένο! Καλή ξεκούραση, Ευάκι!
      Φιλάκια γλυκά!

    2. Είσαι απίθανη Ευάκι !!!!!! Συγχαρητήρια και καλή αποκατάσταση! Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι βρεθήκαμε ! Ραντεβού αρχές Ιουλίου…. Α μπορεί να ανέβω για την συναυλία του Robbie Williams, θα σε συναντήσω στην είσοδο; χα χα φιλάκια πολλά

  3. Το έφτιαξα σημερα σαν δοκιμή πριν απο τις γιορτές και θα το ξαναφτιάξω τα Χριστούγεννα πρώτα απο ολα γιατι μοσχομυρισε το σπίτι!!! Απο γεύση…έφαγα σχεδόν όλο το ταψί μονη μου!

    1. Ελινάκι γλυκό, σε νιώθω! Κι εγώ όταν το πρωτοέφτιαξα, το κατασπάραξα!!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε τόσο!
      Καλές γιορτές, κοριτσάκι μου!

  4. Καλησπέρα!!!
    Φαίνεται πεντανόστιμη συνταγή και θα την φτιάξω σήμερα που πήρα πορτομπέλο μανιτάρια!!
    Αντί για μέλι θα βάλω σιρόπι σφενδάμου! Έχω μόνο μια ερώτηση: με τόσο πολύ δεντρολίβανο δεν πικρίζει καθόλου το πιάτο? Μήπως βάζουμε ολόκληρα τα κλωνάρια μέσα χωρίς να τα αφαιρέσουμε απ’ το ξύλο τους? Ρωτάω γιατί την έχω πατήσει παλιότερα σε άλλο πιάτο με το δεντρολίβανο..
    Ευχαριστώ πολύ!

    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Δημητρούλα μου! Είναι όντως πολύ νόστιμο φαγάκι! Λατρεύω τον δεντρολίβανο κ του δίνω κ καταλαβαίνει! 5 τρυφερά κλωνάρια βάζω, ολόκληρα άλλοτε ψιλοκομμένα…Αν τυο φοβάσι, βάλε λιγότερο!
      Περιμένω εντυπώσεις! Πολλά φιλιά, γλυκό κορίτσι!

    1. Κοριτσάκι, καλησπέρα! Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά τώρα γύρισα από το σχολείο!
      Δεν βάζω νερό, γιατί κ χυμός υπάρχει κ βγάζουν νερό τα μανιτάρια. Αν δεις στην πορεία, ότι οι πατάτες «κρατάνε» ακόμη κι έχουν σωθεί τα υγρά, πρόσθεσε λίγο ζεστό νεράκι!
      Καλή επιτυχία! Περιμένω εντυπώσεις! Φιλιά!!!!!!!

  5. αντι για χυμο πορτοκαλιου η οποιουδηποτε αλλου φρουτου(πχ μανταρινιου)τι αλλο μπορω να βαλω?κρασι ας πουμε?κοκκινο?λευκο?τι?

    1. Καλησπέρα, Δημητρούλα! Θα μπορούσες να βάλεις λεμόνι ή κρασί λευκό θα προτιμούσα. Αν το φτιάξεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
      Φιλάκια πολλά κ καλή σου εβδομάδα!

  6. Καλησπέρα. Το δοκίμασα χθες , και πραγματικά ήταν φανταστικό. Το επιβεβαίωσαν κ οι δύσκολοι πελάτες μου…. Σήμερα δε , φάγαμε το υπόλοιπο κ ήταν ακόμα πιο νόστιμο αφού οι πατάτες με τα μανιτάρια «μαριναρίστηκαν». Από μανιτάρια δεν είχα πορτομπέλλο κ έβαλα άσπρα μεγάλα. Ευχαριστούμε για τις εναλλακτικές συνταγές

  7. To έφτιαξα και ήτανε θεϊκό! Ένας από τους καλύτερους τρόπους που έχω φάει μανιτάρια! Άρεσε πολύ και στο αγόρι μου που είναι κρεατοφάγος. Σημείωση: Έριξα και κάσιους στο ταψί, καραμελώσανε και αυτά ωραία 😉

    1. Μμμ, πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη κάσιους τα οποία ούτως ή άλλως λατρεύω!
      Χαίρομαι που τα ευχαριστηθήκατε και οι δυο!
      Φιλιά πολλά, γλυκό μου Μαράκι!!!