The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο
Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά Όσπρια

Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο

For the recipe in English click here

Ναι, ήρθε ο χειμώνας! Επιτέλους βρέχει, φυσάει, φοράμε ζεστά ρούχα και απολαμβάνουμε τη μελαγχολική μουντάδα του ουρανού! Τέτοιος χειμωνιάτικος Μάης δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια που ζω στο Φιόρο του Λεβάντε! Ξέρετε τι βάσανο είναι να έχεις τη θάλασσα στα πόδια σου, να έχει μεσάσει ο Μάης κ να μην έχεις κάνει ακόμη την πρώτη σου βουτία; Ας ελπίσουμε σε θερμότερες μέρες…

Και ας περάσουμε στα μαγειρέματα με τη Yoleni’s. Ενώ λατρεύω τα όσπρια, ομολογώ ότι την φάβα μόνο ακουστά την είχα μέχρι πριν λίγο καιρό. Είναι ένα νοστιμότατο όσπριο που μαγειρεύεται γρήγορα κ εύκολα και μπορεί να λειτουργήσει σαν καμβάς κ πάνω του να “ζωγραφίσουμε” ποικιλοτρόπως. Σήμερα λοιπόν σας προτείνω σαντορινιά φάβα (που είναι κ η καλύτερη) παντρεμένη με πορτομπέλο γεμιστά με λαχανικά. Ένα νόστιμο κ υγιεινό πιάτο, μια πρόταση διαφορετική για να απολαύσουμε τη φάβα.

Σας φιλώ γλυκά!

Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο
Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο

Υλικά:
200 γρ. φάβα Σαντορίνης “Santo”
4 φλ. νερό
1 κρεμμύδι
αλάτι κ πιπέρι

Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο
Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο

για τα μανιτάρια:
10 μικρά πορτομπέλο
5 λιαστές ντομάτες με ελαιόλαδο κ μυρωδικά “Τοπικά προϊόντα”
1 μεγάλο παξιμάδι σταρένιο “Χρυσάφη”
1 κ.σ κάπαρη
1/2 κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη πιπεριά
1 καρότο
1 ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
3 κ.σ. μαιντανός
3 κ.σ. ελαιόλαδo με άγριο θυμάρι “Poliana Gourmet”
1 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
ρίγανη “Cretan Herbs”
σουσάμι
παπαρουνόσπορος
αλάτι θαλασσινό σε νιφάδες “Threpsi”
πιπέρι

Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο
Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο

Εκτέλεση:

Σιγοβράζω τη φάβα με το νερό κ το κρεμμύδι. Όταν πιει το νερό, πολτοποιώ με ένα ραβδομπλέντερ κ αλατοπιπερώνω.
Καθαρίζω με μια βρεγμένο χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια, κόβω το κοτσάνι κ τα σκάβω με ένα κουταλάκι ώστε να καθαρίσουν από τη μαύρη σάρκα τους. Σε ένα μπολ βάζω όλα τα λαχανικά, την κάπαρη, τις λιαστές, το παξιμάδι, το λαδολέμονο κ τη μουστάρδα. Ανακατεύω καλά. Μοιράζω τη γέμιση στα μανιτάρια που τα έχω τοποθετήσει σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πασπαλίζω με ρίγανη, παπαρουνόσπορο και σουσάμι. Ψήνω στους 180C για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρω όταν κρυώσουν πάνω στη φάβα κ γαρνίρω με κρέμα μπαλσάμικο. Καλή σας όρεξη!

Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο
Σαντορινιά φάβα με γεμιστά πορτομπέλο

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 502 times, 1 visits today)

9 Comment

  1. Η φάβα είναι από τα πολύ αγαπημένα μας όσπρια Λένια μου και την τιμούμε οικογενειακώς!
    Πολύ μου αρέσει το πάντρεμα που της έκανες με τα μανιτάρια, δείχνει πάρα πολύ νόστιμο το πιάτο σου!
    Φιλιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *