The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Τραγανιστή σπιτική γκρανόλα
Πρωινό

Τραγανιστή σπιτική γκρανόλα-Crunchy homemade granola

Print Friendly

Aπό μικρή αγαπούσα τα δημητριακά και δεν έφευγα από το σπίτι χωρίς να φάω πρωινό! Το τι corn flakes και coco pos έχω καταναλώσει δεν περιγράφεται! Μεγαλώνοντας ανακάλυψα τα muesli, δηλαδή έναν πλούσιο συνδυασμό βρώμης, ξηρών καρπών, σπόρων και αποξηραμένων φρούτων (να είσαι καλά,Νικολάκη μου, που μου άνοιξες τα μάτια!) και κατενθουσιάστηκα! Είναι το πιο υγιεινό και νόστιμο πρωινό! Μου δίνει ενέργεια και περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά! Πρόσφατα λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω τα δικά μου μούσλι.  Προτίμησα την εκδοχή της Granola, η οποία μοιάζει πολύ με τα μούσλι με τη διαφορά ότι αυτή ψήνεται σε λαδάκι. Με γαλατάκι ή γιαουρτάκι είναι υπέροχη, τραγανιστή και αρωματισμένη τέλεια από τη βανίλια! Και φυσικά μακράν καλύτερη από του εμπορίου. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες, τσιπς μπανάνας κ.τ.λ.)και τους καρπούς που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τα γούστα σας. Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο, θα σας γελάσω για πόσο, γιατί την τσάκισα σε λίγες μόνο μέρες! Για την παρασκευή της εμπνεύστηκα από εδώ

Τραγανιστή σπιτική γκρανόλα
Τραγανιστή σπιτική γκρανόλα

Υλικά:

4 κούπες βρώμη
1/2 κούπα αμύγδαλα
1/2 κούπα φουντούκια
1/2 κούπα χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
4 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
4 κ.σ. (άοσμο) λάδι καρύδας/ηλιέλαιο
4 κ.σ. σιρόπι αγαύης
4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.γ. κανέλα
μια πρέζα αλάτι

Τραγανιστή σπιτική γκρανόλα
Τραγανιστή σπιτική γκρανόλα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170C. Ανακατεύω το λάδι με το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω το μείγμα σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρω και προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι ανακατεύοντας καλά. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύω τη βρώμη με τους ξηρούς καρπούς και τους χουρμάδες. Περιχύνω με το ζεστό μείγμα λαδιού-ζάχαρης. Ανακατεύω όλα τα υλικά. Απλώνω τη γκρανόλα μου σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω για 20-30′ μέχρι να ροδίσει τσεκάροντας κάθε 10′. Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω να κρυώσει και φυλάσσω σε αεροστεγές δοχείο.

40 Comment

  1. Καλημέρα Λένια, υπέροχη η ιδέα σου. Με ενδιαφέρει πολύ μιας κι αγοράζω έτοιμα μούσλι.
    Όταν λες βρώμη θα μπορούσες να μου πεις τι ακριβώς βάζεις;; Ευχαριστώ.

    1. Χαίρομαι που σου αρέσει,Ξανθή μου!Δοκίμασε να τα φτιάξεις και δεν θα ξανααγοράσεις του εμπορίου!Βάζω νιφάδες βρώμης που υπάρχουν στα ράφια με τα δημητριακά (κουάκερ). Περιμένω εντυπώσεις!Φιλιά!

  2. Αγοράζω συχνά μούσλι του εμπορίου και τα συνδυάζω με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, έχοντας έτσι ένα ελαφρύ βραδυνό. Θα δοκιμάσω και τη σπιτική σου συνταγή για τη γκρανόλα, μου φαίνεται πολύ καλή λυση και σίγουρα καλύτερα να τα φτιάχνουμε μόνες μας. Θα πειραματιστώ και με νιφάδες άλλων σπόρων αν βρώ στην αγορά του Πειραιά.
    Καλή σου μερα.