The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Σφακιανές Πίτες
Γλυκά Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες Πρωινό

Σφακιανές Πίτες

Print Friendly

For the recipe in English click here

Τα Σφακιά είναι ένας τόπος ξεχωριστός, άγριος και γοητευτικός, είναι μια ιστορική περιοχή της νότιας Κρήτης.  Υπήρξε μία από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και τραχιά περιοχή που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολυάριθμα φαράγγια που σχηματίζονται σ´αυτέ,ς ενώ νότια βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος. Μία από τις πιο γνωστές τοπικές γεύσεις είναι οι περίφημες σφακιανές πίτες με μέλι φτιαγμένες με τοπική μυζήθρα, που συνοδεύουν εξαιρετικά όλα τα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Η συνταγή αυτή χάνεται στα βάθη του χρόνου, μέσα στα παραμύθια της γιαγιάς και τις μαντινάδες της Κρήτης. Ωστόσο, αυτό που μένει πάντα είναι η γλύκα!

Σφακιανές Πίτες
Σφακιανές Πίτες
Υλικά (25-30 σφακιανές πίτες):
για το ζυμάρι
1.5 κιλό αλεύρι
125 ml ρακί
1,5 κγ αλάτι
2κσ ελαιόλαδο
νερό (τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια)
για την γέμιση
500γρ μυζήθρα Κρήτης
300γρ Parmigiano Reggiano τριμμένη
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
μέλι για σερβίρισμα
Σφακιανές Πίτες
Σφακιανές Πίτες
Εκτέλεση:
 
Ανακατεύω όλα τα υλικά, ζυμώνω καλά  μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια μου. Το αφήνω να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω την τριμμένη παρμεζάνα με την μυζήθρα.
Παίρνω ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος βερίκοκου, το κάνω μια μπαλίτσα το ανοίγω λίγο και βάζω μέσα μια μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μείγμα τυριών. Στην συνέχεια το κλείνω και το πλάθω σιγά σιγά είτε με το χέρι είτε με έναν πλάστη μέχρι να επιτύχω ένα πάχος περίπου 3 χιλιοστών. Τηγανίζω τις πίτες μία – μία σε καυτό τηγάνι αφού το έχω αλείψει με ελάχιστο λάδι γυρίζοντας τις συνεχώς για να μην καούν και τέλος τια ακουμπάω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το επιπλέον λάδι. Στο σερβίρισμα ταιριάζει πολύ να βάλετε μέλι πάνω στις πίτες σας.
Σφακιανές Πίτες
Σφακιανές Πίτες

4 Comment

    1. Ναι μπορείς να τις καταψύξεις, τις τυλίγεις μια μια με μεμβράνη και τις βάζεις στο ψυγείο, δεν χρειάζονται ξεπάγωμα. Τις έχω κρατήσει στην κατάψυξη 2 μήνες και είναι μια χαρά.