The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας
Appetizers - sides Jams

Savoury cheesecake with rusks, herb scented cream cheese and tomato jam

Print Friendly

Για την συνταγή στα Ελληνικά πατήστε εδώ

Hello, my dear friends! Summer is soon going to be over, the schools will be open (I don’t want to go back to school!) and autumn will change our lives… Anyway, remember last week I had shared with you  this delicious tomato jam? I figured out a way to use it: I made a savoury cheesecake: a crust made of rusks, a cream with katiki (greek cream cheese)+feta scented with herbs and a tomato jam topping! A heavenly combination of flavors, a refreshing appetiser that will please your taste buds! I used top regional products of Yoleni’s which brings the best greek products at our doorstep rightaway!

αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας
Αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας

Don’t forget that with every order that contains an olive oil, Yoleni’s has a yummy gift for you: you will be sent a package of «chiotiko  kelari» lasagne chips! The only thing you have to do is use the promocode yvlaz14oil. Take care, my dear friends!

αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας
Αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας

Ingredients:
for the crust:
150 gr. «Douroudous bakery» organic oat kafkalo (rusk)
6 Tbsp «My olive oil» extra virgin oil
2 Tbsp walnuts
3 Tbsp water
2 Tbsp balsamic cream
1 tsp «Cretan herbs» organic blend for salads
«Threpsi» sea salt in flakes
pepper

αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας
Αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας

for the cream:
200 gr. katiki (greek cream cheese)
70 gr. feta
1 tsp «Cretan herbs»organic blend for salads
pepper
1 Tbsp «My olive oil» extra virgin olive oil

for topping:
homemade tomato jam+coarsely chopped pistachios

αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας
Αλμυρό cheesecake με παξιμάδι, αρωματισμένη κρέμα τυριών κ μαρμελάδα ντομάτας

 Instructions:
Pulse all the crust ingredients in a blender. Divide the mixture into 3 cooking rings placed on a platter. Press the crust with your fingers. Refridgerate for 2 hours. Then blend the cream ingredients. Do not overblend because the cream will be runny. Divide the cream into the 3 rings and put in the fridge for another hour. Before serving, remove cooking rings, spread tomato jam, top with pistachios and garnish with baby spinach leaves. Enjoy!