The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Αλείμματα -Σάλτσες Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο

Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Print Friendly, PDF & Email

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Η εβδομάδα εδώ στο νησί ξεκίνησε με μια μεγάλη οικολογική καταστροφή (φωτιά στο Κερί), αλλά δεν θα γράψω τίποτα σχετικό…Κουράστηκα να αναπαράγω κακές ειδήσεις..Η καρδιά μου πονά τόσο πολύ κάθε φορά που ακούω κάτι ανάλογο που δεν μπορώ πια να γράφω για όλα αυτά τα θλιβερά πράγματα που γίνονται καθημερινά…Στα ευχάριστα νέα έχω να σας πω ότι το μικράκι μας προσαρμόζεται καλά μέχρι στιγμής στο προνήπιο και σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένη! Φτου φτου μην τον βασκάνω! Χαχαχα!

Στα μαγειρικά μας τώρα! Η συνταγή μπορεί να ηχεί τετριμμένη, όμως δεν είναι! Σάλτσες ντομάτας υπάρχουν δύο στο μπλογκ αυτή με φρέσκια και αυτή με χυμό. Ωστόσο τούτη εδώ που σας παρουσιάζω σήμερα είναι ανυπέρβλητη! Αυτή τη σάλτσα έφτιαχνε η συγχωρεμένη γιαγιά του Κωστή μου, η χρυσοχέρα η Ρουμπίνα, ως βάση για τα περίφημα ζακυνθινά αυγά με σάρτσα (η σάλτσα στη ζακυνθινή διάλεκτο). Πάνω δηλαδή σε αυτή μαγείρευε αυγά ολόκληρα μάτια. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με ζυμαρικά και να δώσει ένα ονειρεμένο πιάτο. Έτσι κι έγινε! Ο Κωστής ακολούθησε πιστά τη συνταγή της γιαγιάς, εγώ απλά έβρασα λινγκουίνι, τα ρίξαμε σε αυτή την καταπληκτική σάλτσα κι έπειτα οι γευστικοί μας κάλυκες έκαναν τρελό πάρτυ! Ένα βασικό μυστικό της επιτυχίας είναι ότι δεν τρίβουμε ή πολτοποιούμε την ντομάτα, αλλά την βάζουμε σε μεγάλα κομμάτια μαζί με τη φλούδα. Μεστή καλοκαιρινή γεύση, σκορδάτη, αρωματισμένη με βασιλικό, γεύση που πρέπει οπωσδήποτε κι εσείς να δοκιμάσετε!

Φιλιά πολλά και καλά μαγειρέματα! Μουάτς!

Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Υλικά για 800 γρ. ζυμαρικών:

1300 γρ. ντομάτα ώριμη
6 σκελίδες σκόρδο
μια χούφτα βασιλικός
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
2 κ.γ. ζάχαρη
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Εκτέλεση:

Κόβω τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια (όπως της σαλάτας). Ζεσταίνω σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι, σοτάρω για λίγα λεπτά το σκόρδο, μετά και τον βασιλικό, κι έπειτα ρίχνω και τις ντομάτες. Καπακώνω το τηγάνι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για περίπου 50-60 λεπτά ώσπου να λιώσει η ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω τη ζάχαρη και τον πελτέ κι αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση. Στο μεταξύ μαγειρεύω τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνω μέσα στη σάλτσα κι ανακατεύω καλά για να καλυφθούν. Καλή σας απόλαυση!

2 Comment