The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Όσπρια Σαλάτες

Πράσινη σαλάτα ρεβιθιών με λεμονάτη σάλτσα από ταχίνι και κουρκουμά- Green chickpea salad with lemony tahini turmeric dressing

Print Friendly

Είναι καιρός τώρα που ακούω να μιλάνε για τον κουρκουμά. Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα λοιπόν είναι ένα φυτό από τη Ν.Ασία, από το οποίο προκύπτει το ομώνυμο μπαχαρικό, ευρέως διαδεδομένο στην ασιατική και μεσανατολική κουζίνα. Αποτελεί συστατικό του κάρυ και της μουστάρδας και χρησιμοποιείται και ως χρωστική ουσία. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντικαρκινική δράση και δρα κατά της νόσου του Alzheimer. Θαυματουργή η κιτρινόριζα, δεν νομίζετε; Για καλύτερη απορρόφηση καλό είναι να το συνοδεύετε με πιπέρι.Χρωματίζει όμορφα τα πιάτα μας και μπορούμε να το βάλουμε π.χ. στο νερό που βράζουμε ζυμαρικά, ρύζι, σε πατάτες, σε όσπρια, σε πίτες. Εγώ πάντως το χρησιμοποίησα πρώτη φορά σ’ αυτή τη σαλατίτσα και ενθουσιάστηκα και από τη γεύση και από το χρώμα του που μου έφτιαξε το κέφι.


 Πράσινη σαλάτα ρεβιθιών με λεμονάτη σάλτσα από ταχίνι και κουρκουμά-Υλικά:

Μαρούλι ή άλλη πρασινάδα
1 κούπα βρασμένα ρεβίθια
1 κ.σ. σουσάμι

για το dressing
1 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμός 1/2 λεμονιού
2 κ.γ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κ.γ. νερό
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι κ πιπέρι

Εκτέλεση:
Ανακατεύω όλα τα υλικά της σάλτσας. Σε μπωλ βάζω τα ρεβίθια και τα ανακατεύω με τη μισή σάλτσα. Σε μια πιατέλα τοποθετώ το μαρούλι, ανακατεύω με την υπόλοιπη σάλτσα, προσθέτω τα ρεβίθια και πασπαλίζω με το σουσάμι. Καλή σας όρεξη!

Πράσινη σαλάτα ρεβιθιών με λεμονάτη σάλτσα από ταχίνι και κουρκουμά-

Turmeric is a plant from South Asia used as a spice in asian and middle eastern cuisine and for dyeing. Turmeric’s active ingredient, curcumin, is considered to be antiflammatory, antioxidant and to have anti-cancer and anti-alzheimer properties! The spice derived from the plant is better absorbed if used along with pepper. You can add it in the water you cook your pasta or rice, in pies, with legumes etc.I really loved its taste and its vivid yellow color.
Take care and enjoy your life!

Πράσινη σαλάτα ρεβιθιών με λεμονάτη σάλτσα από ταχίνι και κουρκουμά-
Ingredients:
for the salad:
lettuce leaves (or other green leaves)
1 cup chickpeas, cooked
1 Tbsp sesame seeds

for the dressing:
1 Tbsp olive oil
juice of 1/2 lemon
2 tsp water
1 garlic clove, minced
2 tsp tahini
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp cumin
1/4 tsp smoked paprika
salt and pepper

Directions:
Place all dressing ingredients in a bowl and stir until well combined. Pour half of the dressing over the chickpeas. Mix well. Mix the rest with the chopped lettuce leaves. Place lettuce and chickpeas in a platter and sprinkle with sesame seeds. Enjoy!

Πράσινη σαλάτα ρεβιθιών με λεμονάτη σάλτσα από ταχίνι και κουρκουμά-

19 Comment