The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
DSC_1637
Όσπρια Σαλάτες

Δροσιστική σαλάτα με φακές- Refreshing lentil salad

Print Friendly
Οι φακές είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια! Παλιότερα τις έτρωγα κυρίως το χειμώνα, επειδή τις έκανα σούπα και δεν με ενέπνεεαν τόσο πολύ για καλοκαιρινό πιάτο! Τις προάλλες όμως μια φίλη της αδερφής μου, η Φωτεινούλα, μας έδωσε αυτή τη συνταγή και κατενθουσιάστηκα! Η σαλάτα αυτή με έπεισε να τρώω φακές και μες στο κατακαλόκαιρο, γιατί είναι πολύ δροσιστική και νόστιμη! Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Καλό πάντως είναι να μείνει κάποιες ώρες στο ψυγείο το φαγάκι για να ενωθούν όλα τα αρώματα. Μην σας πω ότι την επόμενη μέρα είναι πιο νόστιμο!

DSC_1635

Υλικά:
200 γρ. φακές (μπελούγκα)
2 καρότα, σε ροδέλες
1 ντομάτα, σε κυβάκια, χωρίς σπόρους και υγρά ή ντοματίνια κομμένα στα δύο
1 ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή περασμένο σε πρέσα
μισό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 καρφάκια γαρίφαλο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
αλάτι και πιπέρι
DSC_1642
Εκτέλεση:
Πλένω τις φακές και τις βάζω σε κατσαρόλα με νερό να τις καλύπτει μαζί με τα καρότα και το κρεμμύδι, στο οποίο έχω καρφώσει το γαρίφαλο. Όταν βράσουν (μην τις παραβράσετε, καλό είναι να «κρατάνε»), τις σουρώνω και τις αφήνω να κρυώσουν. Τότε τις μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό. Αναμειγνύω τα υλικά μου. Σε ένα βάζο ανακατεύω καλά το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το λιωμένο σκόρδο. Περιχύνω τη σαλάτα με τη σαλτσούλα της και τη βάζω στο ψυγείο να παγώσει και να ενωθούν οι γεύσεις.

33 Comment

  1. Τώρα που καλοκαιριάζει τα όσπρια είναι πιο ευπρόσδεκτα σε σαλάτες παρά σα σούπες. Υπέροχη και σε εμφάνιση η σαλάτα σου!

  2. Καλημέρα και καλό μήνα Λένια μου!
    Οι σαλάτες με όσπρια είναι από τις αγαπημένες μου, καθώς συνδυάζουν ωραία υλικά, είναι πρωτότυπες και πολύ θρεπτικές!
    Πάρα πολύ νόστιμη και αυτή που μας προτείνεις! Δε θα έλεγα όχι και σε λίγη τριμμένη φετούλα από πάνω!
    Φιλιά!

  3. Che buono questo piatto! Sai, anche io ho preso l’abitudine di mangiarle fredde in primavera/estate e questa ricettina mi da un’idea in più per presenrala in tavola. Ben fatto! Ottima amicizia :)))
    Baci cara Lenia