The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Ρεβυθάδα με πράσα
Κυρίως πιάτο Όσπρια

Ρεβυθάδα με πράσα

Print Friendly

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, από την παγωμένη Ζάκυνθο! Καλή κι ευλογημένη χρονιά! Μακάρι το 2019 να είναι γεμάτο υγεία, χαμόγελα και δημιουργικότητα! Άργησε να κάνει χειμώνα, αλλά αυτές τις μέρες μας ανταμείβει με το παραπάνω! Ως και χιόνι είδαμε στο Τζάντε! Δεν το έστρωσε στο σπίτι μας (μένουμε σε παραθαλάσσιο μέρος), αλλά τα ορεινά του νησιού ντύθηκαν στα λευκά! Είχαμε έτσι την ευκαιρία να δείξουμε και στον Δημητράκη μας τι είναι το χιόνι!

Είμαι σίγουρη ότι αυτές τις μέρες στέναξαν τα πηρούνια σας! Και τα δικά μας βέβαια δεν αποτελούν εξαίρεση…Πώς να μην παρεκτραπείς άλλωστε; Καιρός για ανασυγκρότηση κι επιστροφή στις καλές διατροφικές μας συνήθειες! Γι’ αυτό σήμερα ξεκινώ το νέο έτος με μια υπέροχη κοκκινιστή ρεβυθάδα με πράσα! Είναι πεντανόστιμη κι είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσετε. Ένα θα σας πω! Η μανούλα μου που δεν φτιάχνει ποτέ ρεβύθια και που είναι κι αυστηρός κριτής ξετρελάθηκε! Στις κουζίνες σας λοιπόν για να δοκιμάσετ κι εσείς αυτή τη θρεπτική ρεβυθάδα με πράσα!

Καλή εβδομάδα να έχουμε! Φιλάκια πολλά και γιορτινά! Μουάτς!

Ρεβυθάδα με πράσα
Ρεβυθάδα με πράσα

Υλικά για 4 άτομα:

300 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς
400 γρ. πράσα σε ροδέλες
130 γρ. καρότα, τριμμένα
250 γρ. χυμός ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
50 γρ. ρύζι
2 κ.γ. πελτές ντομάτας
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 δαφνόφυλλα
1 κ.γ. πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
Ρεβυθάδα με πράσα
Ρεβυθάδα με πράσα

Εκτέλεση:

Ξεπλένω τα ρεβύθια και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει αρκετά. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνω όλα τα λαχανικά. Όταν κοντεύουν να βράσουν τα ρεβύθια ρίχνω και το ρύζι με τη ντομάτα. Ελέγχω μήπως χρειάζεται να προσθέσω ζεστό νεράκι στο φαγάκι μου. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο βραστερό είναι το όσπριο. Στο τέλος αλατοπιπερώνω και προσθέτω το λάδι. Καλή σας απόλαυση!

5 Comment

  1. Καλή χρονιά. Έχω τόσες πολλές απορίες που δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Πάμε. Τα 300 γρ ειναι πριν από το μουλιασμα ή μετά; Γιατί με το μουλιασμα σχεδόν διπλασιάζεται το βάρος των ρεβυθιων. Όταν τα σιγοβραζω μετράω είκοσι λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει το νερό ή από την ώρα που βάζω τα ρεβυθια με το νερό στην κατσαρόλα; Τα λαχανικά και το σκόρδο τα ρίχνουμε χωρίς καθόλου σωταρισμα; Και μόλις τα ρίξουμε προσθέτουμε νερό για να καλυφθούν ή όχι; Πως θα καταλάβουμε πότε κοντεύουν να βράσουν για να βάλουμε το ρύζι και την ντομάτα; Όταν βάλουμε την ντομάτα τότε θα βάλουμε τον πελτε και τα δαφνόφυλλα και την πάπρικα; Η παπρικα ειναι η γλυκιά, η καυτερή ή η καπνιστή; Πόση ώρα το λιγότερο πρέπει να βράσει το ρύζι και η ντομάτα; Τον μαϊντανό τον βάζουμε όμως για γαρνίρισμα; Μην γελάτε. Μπορεί να σας φαίνονται απλά όλα αυτά αλλά καλό είναι η εκτέλεση να μην αφήνει τόσες απορίες.

    1. Καλή χρονιά και σε σένα, Άρη μου! Οι ποσότητες δίνονται πάντα πριν το μούλιασμα.
      Ο βρασμός μετρά από την ώρα που το νερό κοχλάζει.
      Εγώ προσωπικά δεν σοτάρω. Αλλιώς θα το ανέφερα!
      Το νερό πρέπει να καλύπτει τα υλικά
      Όταν δοκιμάσεις τα ρεβύθια κι έχουν μαλακώσει αρκετά (είναι σχεδόν έτοιμα), τότε ρίχνεις το ρύζι κ τη ντομάτα
      Η πάπρικα είναι η απλή η γλυκιά (αλλιώς θα το ανέφερα)
      Το ρύζι συνήθως θέλει περίπου 20 λεπτά
      Τον μαιντανό τον βάζω με τα λαχανικά. Για έξτρα γεύση βάζω και στο τέλος.
      Λυπάμαι που σου άφησε η εκτέλεση τόσες πολλές απορίες! Δεν είμαι τύπος που υπεραναλύει η αλήθεια είναι…Φαντάσου ότι όταν βλέπω συνταγές με πολλά λόγια στην εκτέλεση, τις προσπερνώ, γιατί εκνευρίζομαι με τα πολλά λόγια!
      Πάντως ήδη αναγνώστρια μου έστειλε φωτογραφία με τη συνταγή και μου έγραψε ότι ενθουσιαστηκε!
      Φιλιά και καλά μαγειρέματα!

  2. Καλησπέρα σας!
    Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε !
    Τι ρύζι έχετε χρησιμοποιήσει στην ρεβυθάδα;

    Σας ευχαριστώ,
    Ματίνα