The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Ψωμί

Ένα ξεχωριστό ψωμί με πατάτα, πεκορίνο και δεντρολίβανο- Special Potato, Pecorino & Rosemary bread

Print Friendly
DSCN8516

Αυτό το ψωμάκι το είχα βρει εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν είχα βρει την ευκαιρία να το φτιάξω. Η ευκαιρία βρέθηκε, το ψωμί ψήθηκε και βγήκε υπέροχο, πολύ αρωματικό και νόστιμο.

Υλικά

1 φλ. βραστές πατάτες (3 πατάτες) (βρασμένες σε νερό με 2 κλωνάρια δεντρολίβανο)
Ένα ξεχωριστό ψωμί με πατάτα, πεκορίνο και δεντρολίβανο1φλ. νερό από αυτό μέσα στο οποίο έβρασαν οι πατάτες- αφήστε το να κρυώσει
20γρ μαγιά
1 κγ ζάχαρη
½ φλ. βούτυρο λιωμένο
¼ φλ. ελαιόλαδο
3 κσ ζάχαρη (εγώ έβαλα 1,5κσ)
2 αυγά
2 κγ αλάτι
1 κσ ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
2 φλ. Pecorino ( εγώ έβαλα 1/2 παρμεζάνα και 1 1/2 γραβιέρα Κρήτης)
6-7 φλ. αλεύρι

Εκτέλεση

Ανακατεύω την μαγιά με 1 κσ ζάχαρη και το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες, προσοχή, να έχει κρυώσει το νερό για να μην κάψετε την μαγιά και δεν φουσκώσει το ψωμί, εμένα δεν είχε κρυώσει καλά και έτσι δεν μου φούσκωσε πολύ, τα ανακατεύω και τα αφήνω στην άκρη για πέντε λεπτά.
Ανακατεύω σε ένα μπωλ τις πατάτες, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, το δεντρολίβανο και το τυρί και τα ανακατεύω καλά.
Σε αυτό το μείγμα προσθέτω το μείγμα με την μαγιά και ανακατεύω καλά. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζω το ζυμαράκι μου και το αφήνω να ξεκουραστεί για 45 -60 λεπτά. Στην συνέχεια χωρίζω την ζύμη μου στα δύο και φτιάχνω δυο καρβελάκια. Ψήστε τα πάνω σε λαδόκολλα ή φόρμα σιλικόνης. Κάνω χαρακιές πάνω στο ζυμάρι, αν θέλω προσθέτω σουσάμι και λίγο παρμεζάνα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (στον φούρνο μου χρειάστηκε 45 λεπτά). Αφήστε το να κρυώσει πριν το φάτε.

Πηγή Simply Delicious

Ένα ξεχωριστό ψωμί με πατάτα, πεκορίνο και δεντρολίβανο

I have been meaning to make this bread for a long time and I have finally got to bake it! It is a really delicious bread and aromatic since it is scented with rosemary. Storm in your kitchen to bake it! You won’t be disappointed!

Ιngredients
Ένα ξεχωριστό ψωμί με πατάτα, πεκορίνο και δεντρολίβανο
1 cup cooked potatoes (cook with 2 sprigs of rosemary and reserve 1 cup of cooking water), cooled to room temperature
2x 10g (0.35 ounces) sachets yeast
1 teaspoon sugar
½ cup butter, melted
¼ cup olive oil
3 tablespoons sugar
2 eggs
2 teaspoons salt
1 tablespoon freshly chopped rosemary
2 cups finely grated Pecorino
6-7 cups flour

Directions
Combine the reserved cooking water (from the potatoes) with the yeast and 1 teaspoon sugar, mix and allow to stand for 5 minutes until frothy.
In a separate bowl, combine the potatoes, butter, oil, sugar, eggs, salt, rosemary and Pecorino and mix well.
Add the egg mixture to the yeast mixture and mix well.
Add two cups of flour and mix until the dough is sticky then add the rest of the flour cup-by-cup until you have a soft dough.
Turn the dough out onto a floured surface and knead for 6-7 minutes until the dough is smooth.
Place in a floured bowl and cover with a damp cloth. Place in a warm spot and allow to rise for 45 mins – 1 hour.
Pre-heat the oven to 180°c.
After an hour, punch down the dough and divide in two round loaves. Cut a cross/square onto the top of the dough and place on a baking paper-lined baking sheet.
Place in the oven and allow to bake for 30-35 minutes until the loaf is golden brown, crusty and sounds hollow when tapped at the bottom.
Remove from the oven and allow to cool slightly before serving with butter.

Source: Simply Delicious

Ένα ξεχωριστό ψωμί με πατάτα, πεκορίνο και δεντρολίβανο

7 Comment