The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Πορτοκαλόπιτα
Vegan Γλυκά Γλυκά Κέικ - Μάφινς

Πορτοκαλόπιτα

For the recipe in English click here

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι/ες! Πριν από λίγες μέρες συνέβη κάτι μαγικό! Ο μικρός μας πρίγκηπας περπάτησε! Έτσι ξαφνικά! Από εκεί που έκανε μόνο βηματάκια με στήριξη, ένα μεσημέρι άρχισε να περπατλα στο σαλόνι μοναχός του. Το ίδιο απόγευμα τον βγάλαμε στην αυλή κ ως δια μαγείας έφυγε σφαίρα προς μεγάλη μας έκπληξη! Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια την συγκίνησή μου…Ήταν απίστευτο το θέαμα κ ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτή την εικόνα, το μικρό μου το πουλάκι να ανοίγει τα φτερά του…Εντάξει, δεν περπατάμε κ τέλεια! Τρεκλίζουμε λίγο, θαρρείς πως είμαστε υπνοβάτες ή ο Ορέστης Μακρής μετά από γερή οινοποσία, αλλά θα μάθουμε σιγά σιγά…

Έμαθα που λέτε από την βορειοελλαδίτισσα συναδέλφισσα, την Ντίνα, ότι εκεί στα μέρη της φτιάχνουν περπατόπιτα για να γιορτάσουν αυτό το χαρμόσυνο συμβάν κ να είναι γλυκά τα βήματα του παιδιού! Τι ωραίο έθιμο! Αν και Πατρινιά που ζει στην Ζάκυνθο, αποφάσισα να υιοθετήσουμε το έθιμο κ να φτιάξω ένα γλυκάκι. Η περπατόπιτα μπορει να είναι οποιοδήποτε γλυκό, αρκεί να είναι ταψιού! Οπότε είχα την ιδέα να κάνουμε μια vegan πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο! Την εκτέλεση ανέλαβε ο Κωστής κ έφτιαξε μια σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα όνειρο! Παρ’όλο που είναι νηστίσιμη, είναι πεντανόστιμη κ αν και σιροπιαστή δεν είναι λιγωτική! Σας προτρέπω να την δοκιμάσετε! Αξίζει κ είναι κ πανεύκολη!

Φιλάκια πολλά από μια χαζομαμά που καμαρώνει τα πρώτα βήματα του γιου της…Μουάτς!

Πορτοκαλόπιτα
Πορτοκαλόπιτα

Υλικά:
2 φλ. (210 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. (125 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. (160 γρ.) σιρόπι αγαύης
1 φλ. (100 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
3/4 φλ. (100 γρ.) ηλιέλαιο
290 γρ. καθαρισμένο πορτοκάλι σε κομμάτια
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
από 1/2 κ.γ. κανέλλα κ γαρίφαλο
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
για το σιρόπι
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 φλ. νερό
ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Πορτοκαλόπιτα
Πορτοκαλόπιτα

Εκτέλεση:

Ανακατεύω σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την κανέλλα κ το γαρίφαλο. Πολτοποιώ σε μπλέντερ τα κομμάτια πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ ανακατεύω το λάδι με την αγαύη. Προσθέτω κ το πολτοποιημένο πορτοκάλι κ ανακατεύω ξανά. Ρίχνω μέσα στον χυμό πορτοκαλιού την σόδα κ ανακατεύω ώσπου να φουσκώσει. Χύνω στα υπόλοιπα υγρά κ ανακατεύω. Σιγά σιγά ρίχνω το μείγμα των στερεών στα υγρά κ ανακατεύω ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά κ να καταλήξω σε μια υγρή ζύμη. Την αδειάζω σε καλά λαδωμένο ταψί διαμέτρου 24 cm ή ακόμα καλύτερα 26cm.  Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 C για 50 περίπου λεπτά . Όταν κρυώσει φτιάχνω το σιρόπι. Ρίχνω τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι κ αφού πάρουν βράση για 5 λεπτά κ δέσει το σιρόπι, αποσύρω από την φωτιά κ ρίχνω το καυτό σιρόπι στην κρύα πορτοκαλόπιτα. Αφήνω να “ποτίσει” κ μετά κόβω, οπότε κάντε υπομονή! Καλή σας απόλαυση!

18301509_1847092082207884_6272798188912179705_n

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4.561 times, 1 visits today)

30 Comment

  1. Καλημέρα Ελένη μου! Υπέροχη συνταγή και υπέροχα νέα! Να τον χαίρεσαι πάντα τον μικρούλη σου και να είναι ευλογημένα όλα του τα βηματάκια 🙂

    1. Βικάκι μου γλυκό, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!! Να είσαι καλά και ό,τι επιθυμείς!
      Φιλάκια πολλά!!!!

  2. Να τον χαιρεσαι!!! Να τον καμαρωσεις οπως επιθυμεις!!!! Ωραια συνταγη η πορτοκαλοπιτα!!! Ευχαριστουμε πολυ!!! Μπορουμε να αντικαταστησουμε το σιροπι αγαύης με κατι αλλο π.χ. με μέλι?

    1. Σε ευχαριστώ πολύ, γλυκιά μου Θεοδώρα! Να είσαι καλά! Ναι, μπορείς να βάλεις μέλι, αρκεί να είναι υδαρές για να διαλυθεί καλά!
      Φιλάκια πολλά!!!!

    1. Σε ευχαριστώ, κοριτσάκι μου γλυκό! Ναι, αρκεί να είναι υδαρές για να διαλυθεί καλά!
      Φιλάκια πολλά!!!!!

    1. Σε ευχαριστούμε, γλυκιά μου! Ναι, είναι ο άτιμος, γι’αυτό μας έχει πάρει τα μυαλά!
      Φιλάκια πολλά!!!!!

  3. Να τον χαίρεστε τον Δημητράκη να τον δείτε όπως επιθυμείτε.Φοράει το παντελονάκι που του πήραμε;

    1. Σε ευχαριστούμε πολύ, κοριτσάκι μου γλυκό! Του είναι μεγάλο κ το φυλαξαμε για του χρόνου! Είναι τέλεια!!! Φιλάκια πολλά σε όλους!

  4. Μπορούμε να αντί καταστήσουμε μέρος του λαδιού με γιαούρτι; (γιατί εγώ έχω ένα θεματάκι με τα λάδια και τον βούτυρο).

  5. Ερώτηση: μπορώ να αντικαταστήσω το πορτοκάλι με λεμόνι (που έχω άπειρα από την λεμονιά μου) και το αλεύρι που φουσκώνει με αλεύρι κανονικό;

    1. Δημητρούλα μου, δεν θα το συνιστούσα. Το λεμόνι εχει διαφορετική οξύτητα από το πορτοκάλι. Επ ίσης Καλό είναι να μην αλλάξεις το αλεύρι. Καλή Σαρακοστή!!!!

  6. Σούπερ! Ευχαριστούμε, την πήγα στο γραφείο και ξετρελάθηκαν, εξαφανίστηκε και δεν πίστευαν ότι είναι vegan

  7. Καλή σας μέρα! Μέχρι τώρα έκανα την κλασική πορτοκαλόπιτα. Σήμερα θα δοκιμάσω αυτήν. Μπορώ να βάλω ελαιόλαδο αντί για σπορελαιο;

    1. Σοφάκι μου, στα γλυκά προτιμώ το ηλιέλαιο γιατί το έλαιολαδο έχει πιο βαριά επιγευση. Είναι θέμα γούστου… Περιμένω εντυπώσεις, αν την φτιάξεις! Φιλιά πολλά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *