The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια
Γλυκά Μπισκότα - μπάρες Νηστίσιμα Γλυκά Πρωινό

Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια

Print Friendly

Τρία είναι τα καλούδια που είναι συνυφασμένα με το Πάσχα: το τσουρέκι, η μαγειρίτσα και τα πασχαλινά κουλουράκια! (το αρνί επιτρέψτε μου να το βγάλω απ’έξω, όχι μόνο γιατί είμαι χορτοφάγος, αλλά ακόμα κι όταν έτρωγα κρέας το θεωρούσα ένα βάρβαρο και άσχημο έθιμο). Ο Κωστής πριν δύο χρόνια κατάφερε να φτιάξει υπέροχα νηστίσιμο τσουρέκι κι εγώ σας παρουσίασα μια πεντανόστιμη χορτοφαγική εκδοχή της μαγειρίτσας με μανιτάρια εδώΜας είχαν απομείνει τα κουλουράκια για να ολοκληρώσουμε το πασχαλινό μενού. Να σας πω την αλήθεια ποτέ δεν τα συμπάθησα, γιατί μου μύριζαν αυγό. Ο σύζυγος για άλλη μια φορά έδωσε τη λύση και χρησιμοποιώντας τον θαυματουργό πουρέ μήλου αντί για αυγά κατόρθωσε να φτιάξει ωραιότατα πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια! Είτε είστε vegan, είτε απλά δεν αγαπάτε τα αυγά, είτε θέλετε μια ελαφριά εκδοχή τους, δοκιμάστε τα! Είναι υπέροχα!

Να σας ευχηθώ και καλό μήνα, έστω με μια μέρα καθυστέρηση! Χαρούμενο Απρίλιο να έχουμε με υγεία, υγεία και υγεία! (αυτό εύχεται κανείς, όταν ταλαιπωρείται ένα μήνα από βρογχίτιδα…). Φιλάκια πολλά! Μουάτς!

Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια
Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια

Υλικά:
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
200 γρ. πουρές μήλου
100 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. ζάχαρη
15 γρ. αμμωνία και 2 κάψουλες βανίλιας
(φυτικό) γάλα για επάλειψη

Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια
Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια

Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος βάζω τον πουρέ μήλου και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Μεταφέρω στον κάδο του μίξερ. Ρίχνω το ηλιέλαιο και το ξύσμα και χτυπώ. Σε ένα μπολ ρίχνω τον χυμό και την αμμωνία. Όταν φουσκώσει, τα χύνω στο μίξερ. Ξαναχτυπώ να ενωθούν τα υλικά. Βάζω τον γάντζο στο μίξερ και κατόπιν ενσωματώνω σταδιακά και το αλεύρι (στο οποίο προηγουμένως έχω ρίξει τις βανίλιες) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην τη χτυπήσετε πολλή ώρα στο μίξερ, ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά, γιατί αλλιώς α γίνουν σκληρά!Βγάζω τη ζύμη, την τυλίγω με μια μεμβράνη και τη βάζω για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο (όσο περισσότερο μένει τόσο καλύτερα, εμείς την αφήσαμε 3 ώρες). Μετά πλάθω μικρά κουλουράκια (επειδή φουσκώνουν, μην τα πλάσετε μεγάλα, γιατί μετά το ψήσιμο θα καταλήξουν θηρία!), τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα αλείφω με λίγο γάλα (εμείς βάλαμε αμυγδάλου) και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά στις αντιστάσεις και 5 λεπτά στον αέρα. Τα βγάζω, τα τοποθετώ σε σχάρα κι όταν κρυώσουν καλά, τα βάζω σε πιατέλες και τα σκεπάζω με μεμβράνη. Καλοφάγωτα! Και του χρόνου!

8 Comment

    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν κοριτσάκι μου γλυκό! Λογικά μπορείς να βάλεις, Δεν το έχω δοκιμάσει, Αλλά γιατί οχι; Καλό Πάσχα!!!

      1. Επειδή ξέρω πως όλους μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα παραλλαγών στις συνταγές, αναφέρω πως με αλεύρι δικοκκο και με ελαιόλαδο, βγαίνουν τέλεια

      2. Α, αλήθεια; Τα δοκίμασες με αυτά τα υλικά; Τέλεια! Σε ευχαριστούμε για το feedback!
        Καλό Πάσχα, αγαπημένη μου!

    1. Ανδριάνα μου, καλησπέρα και χρόνια πολλά! Πότε εννοείς να τα αλείφεις; Αντί για γάλα να βάλεις μαρμελάδα; Θα καεί η μαρμελάδα. Όταν ψηθούν, ωραιότατα θα μπορούσες να τα συνοδεύσεις με την αγαπημένη σου μαρμελάδα!
      Χρόνια πολλά, γλυκιά μου!