The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κέικ - Μάφινς Νηστίσιμα Γλυκά

Κέικ χωρίς γλουτένη – Gluten-free cake

Print Friendly
DSCN3807
Τον τελευταίο καιρό έχω αφαιρέσει από την διατροφή μου την γλουτένη καθώς έκανα μια εξέταση και το αποτέλεσμα ήταν ότι έχω δυσανεξία στην γλουτένη, όχι όμως την  σοβαρή μορφή που ονομάζεται κοιλιοκάκη . Οπότε συχνά θα σας ανεβάζω συνταγές χωρίς γλουτένη. Η Γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Επομένως η γλουτένη υπάρχει στο αλεύρι, στα μακαρόνια, στα δημητριακά και κρυμμένη σε πολλές τροφές και σνακ. Θέλει πολύ προσοχή, γιατί εκεί που πιστεύεις ότι ένα προϊόν δεν υπάρχει περίπτωση να περιέχει γλουτένη, διαβάζοντας τα συστατικά απογοητεύεσαι. Ο γιατρός μου επέτρεψε να χρησιμοποιώ αλεύρι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αλλά με μέτρο καθώς περιέχουν γλουτένη αλλά σε μικρό ποσοστό. Έτσι προσπαθώ να τα αποφεύγω και να χρησιμοποιώ άλλα αλεύρια όπως αλεύρι : κεχριού, φαγόπυρου, ρυζιού, καλαμποκιού, ζέας, σόγιας, κάστανου, ταπιόκας, πατάτας κ.α.. Ένας νέος κόσμος άνοιξε μπροστά μου, υλικά που μέχρι χθες δεν ήξερα ότι υπάρχουν εμφανίστηκαν ξαφνικά στο ντουλάπι μου. Το κακό είναι η τιμή τους, δυστυχώς είναι τσιμπημένη. Ακόμα το δύσκολο σε αυτή την διατροφή είναι ότι αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού και δεν έχεις φροντίσει να έχεις το κατιτίς στην τσάντα, σε περίπτωση λιγούρας τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα. Τέλος θέλω να καταγγείλω τις εταιρίες που πουλάνε ψωμί για τοστ και κριτσίνια, καθώς τα βαπτίζουν ολικής άλεσης, αλλά διαβάζοντας τα συστατικά περιέχουν αλεύρι ολικής σε ποσοστό 15-20% το πολύ.

Υλικά:
κέικ χωρίς γλουτένη
3 αυγά
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1,5 φλ. γάλα φουντουκιού
8  μέτριοι χουρμάδες
60γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή σταγόνες
330γρ μείγμα αλευριού (φαγόπυρο, ριζάλευρο, καλαμποκάλευρο, κεχριού)

Εκτέλεση:

Χτυπάω στο μπλέντερ τους χουρμάδες με λίγο γάλα για να λιώσουν. Χτυπάω τα αυγά και προσθέτω τους λιωμένους χουρμάδες, στην συνέχεια προσθέτω το υπόλοιπο γάλα, το ηλιέλαιο και ανακατεύω. Σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς. Τέλος ψιλοκόβω με ένα μαχαίρι την κουβερτούρα και την ανακατεύω στο μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 50 περίπου λεπτά.

κέικ χωρίς γλουτένη
I have recently started a glutenfree diet. The results of an exam showed that I should avoid gluten. Thank God my intolerance is not so serious. I don’t suffer from the celiac disease. So from now on I will be posting some glutenfree recipes, dear followers!Gluten is a protein composite found in foods processed from wheat and related grain spieces including barley and rye. So gluten is everywhere: in flour, pasta, cereals, «lurking» in many products such as snacks! You have to be very careful and read the labels because sometimes you find gluten in products you would bet that they are gluten-free! The doctor allowed me to eat whole wheat flour and pasta but not in big quantities since they contain a little gluten. I try to avoid them and opt for other kind of flours such as flours from millet, buckwheat, rice, soy, chestnut,corn etc. A whole new world in front of my eyes has opened, products I ignored their existence until yesterday have become staples in my kitchen! The bad thing though is that they are expensive…When you go glutenfree, you have to carry your snacks from home beacause trust me, it is so difficult to find a gluten-free snack!
So this is my first gluten-free experiment, my first cake! Enjoy!

κέικ χωρίς γλουτένη

Ingredients:
3 eggs
1/2 cup canola oil
1,5 cup hazelnut milk
8 medium dates
60 gr. dark chocolate, finely chopped or dark chocolate drops
330 gr.flour mix (buckwheat/ millet/ rice/corn flour)

Directions:

In a blender pulse dates with a little milk until smooth. Beat eggs, add dates and pour the rest of the milk and canola oil and stir. Add flour gradually and keep stirring. Fold chocolate drops in the batter. Bake in preheated oven at 180 C for about 50minutes.

κέικ χωρίς γλουτένη

28 Comment

  1. Καλησπέρα! μπράβο για την προσπάθεια να περιορίσεις το αλεύρι! κάτι αντίστοιχο κάνω κι εγώ γιατί βλέπω οτι ο οργανισμός λειτουργεί σαν αλλεργικός γενικά στους πολλούς υδατάνθρακες.
    Βλέπω οτι δεν έβαλες καθόλου ζάχαρη παρα μόνο χουρμάδες. Πρέπει να είναι πολύ υγιεινό.
    Καλή συνέχεια στις υπόλοιπες προσπάθειες με υπέροχες συνταγές!

  2. Φαίνεται πολυ καλο. Τα αλευριαναπο που τα πήρες;το γάλα φουντουκιου γινεται όπως και με τα αμύγδαλα ή το αγοραστές. Α μπορείς, αργότερα να μας γράψεις αν βλέπεις διάφορα κ που τώρα που κόβεις τη γλουτενη

    1. Το μείγμα αλευριών το πήρα από μαγαζί με βιολογικά. Το γάλα φουντουκιού είναι σαν αυτό του αμυγδάλου, το αγόρασα, αλλά έχω σκοπό να φτιάξω, όταν το κάνω θα το μοιραστώ μαζί σας. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου με μειωμένη γλουτένη είναι θετική, ναι μεν ακόμα με δυσκολεύει αλλά βλέπω αποτελέσματα. Να είσαι καλά.

  3. Σκέφτομαι κι εγώ να περιορίζω τη γλουτένη σιγά σιγά αλλά ακόμη δεν την πήρα την απόφαση ολοκληρωτικά! Πάντως το κεκάκι σου δείχνει ωραιότατο!

  4. dall’aspetto sembra ottima! Il tuo primo esperimento sembra essere perfettamente riuscito. Perchè non provi a sostituire l’olio di semi con quello extra vergine d’oliva? Secondo me la tua torta verrà ancora più gustosa e «sana»… E’ solo un piccolo «suggerimento :)) e se non ti va di farlo… lo farò io e ti farò sapere 😉
    Un abbraccio

  5. Φαίνεται τελειο το κεικ σου αλλα ηθελα να σε ρωτησω μια που ειμαι καινουργια στο σπορ με τα τις υγιεινής διατροφης εγω περα απτο αλευρι εχω κοψει κ την ζαχαρη αν βαλω ζαχαρη καρυδας κ λαδι καρυδας θα γινει κεικ η κατι αλλο! Τι να πω δυσκολευομαι πολυ με τις συνταγες γενικοτερα παραδειγμα εχεις μεσα κουβερτουρα κ γω μπορω να παρω μονο αυτες που δεν εχουν ζαχαρη.μηπως να βαλω χαρουπομερεντα;

    1. Παυλίνα μου,καλημπέρα κι από εδώ! Καλώς ήρθες στον υπέροχο κόσμο της υγιεινής διατροφής!
      Το συγκεκριμένο κέικ δεν χρειάζεται ζάχαρη, οι χουρμάδες αρκούν για να το κάνουν γλυκό. Το λάδι καρύδας έχει πολύ έντονη γεύση, οπότε θα έχει γεύση καρύδας το κέικ σου. Μπορείς φυσικά να το χρησιμοποιήσεις. Και φυσικά να βάλεις τη σοκολάτα που επιτρέπεται να φας. Οι συνταγές είναι ένας μπούσουλας, τις προσαρμόζει ο καθένας στις προσωπικές του ανάγκες…
      Τα φιλιά μας!

  6. Σας ευχαριστω για την απαντηση σας επεδη ειμαι ομως γλυκαντζου πρεπει να σας απασχολησω λιγο ακομα.ξενυχτησα χθες για να βλεπω τις συνταγες ενα ειναι σιγουρα τα τρουφακια με κανελα χουρμα ινδοκαρυδο κ το τζειζ κεικ θα τα φτιαξω σιγουρα αλλα ερωτηση αν δεν αρεσει σε καποιον ο χουρμας με τι προτείνεται να το αντικαταστησω;ευχαριστω κ παλι.κ σας εχω και αλλη ερωτηση για πιτες με φαγοπυρο γινονται;ξερω οτι γινονται ψωμακια κρεπες κτλ αλλα φύλο. Ανοιγεις;συγνωμη που σας κουρασα κ σας ευχαριστωωωωω

    1. Παυλίνα μας, αντί για χουρμάδες μπορείς να χρησιμοποιείς σταφίδες. Αν και στα γλυκά αυτά ο χουρμάς λειτουργεί σαν φυσικό γλυκαντικό και δεν «ακούγεται»ιδιαίτερα η γεύση του. όσο για το φαγόπυρο, δεν έχουμε ανοίξει ποτέ φύλλο με τέτοιο αλεύρι. Πιθανότατα να γίνεται πάντως!
      Καλή σου νύχτα κ πολλά φιλάκια!

  7. Καλημέρα, συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας!Αν χρησιμοποιήσω μόνο αλεύρι φαγόπυρου θα είναι εντάξει πιστεύετε;

    1. Καλησπέρα, Λενιώ μου! Δεν μπορώ να ξέρω, κοριτσάκι μου! Δεν έχω εντρυφήσει σε αυτού του είδους τα άλευρα, οπότε δεν είμαι βέβαιη.
      Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!

      1. Ευχαριστώ πολύ! Και πάλι πολλά μπράβο και καλές εμπνεύσεις:-)

        p.s καποια στιγμή που θα το δοκιμάσω με αλεύρι φαγόπυρου μόνο, θα επανέλθω με feedback!

      2. Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδια μου για τα καλά σου λόγια! Ναι, θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τι γίνεται!

        Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!