The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Νηστίσιμη μπατζίνα
Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες

Νηστίσιμη μπατζίνα

Print Friendly

For the recipe in English click here

Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μας φίλοι κ φίλες! Σήμερα θα φτιάξουμε μπατζίνα σε νηστίσιμη εκδοχή. Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πιτούλα από την Θεσσαλία που γίνεται με κολοκύθι, αυγά, τυρί κ χυλό. Είναι πολύ λεπτή κ νόστιμη. Παρ’όλο που η δική μου είναι νηστίσιμη, βγήκε φανταστική! Νομίζω ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι τα πολλά μυρωδικά, μην τα τσιγκουνευτείτε! Τρώγεται ευχάριστα κ τις επόμενες μέρες κ μάλιστα παγωμένη από το ψυγείο! Αποτελεί κι ένα ωραίο σνακ για τα παιδάκια μας. Μια πανεύκολη, οικονομική πιτούλα με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει! Περιμένω εντυπώσεις κ φυσικά φωτογραφίες!

Σας φιλώ γλυκά κ σας εύχομαι να περάσετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

Νηστίσιμη μπατζίνα
Νηστίσιμη μπατζίνα

Υλικά για ταψί 24*32:
1 κιλό κολοκύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/4 φλ. (210 γρ.) γάλα (σόγιας)
1/2 φλ. (55 γρ.) ελαιόλαδο
2 1/4 φλ. (280 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. ξερός δυόσμος
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
μπόλικο μάραθο-δυόσμο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
αλάτι κ πιπέρι σουσάμι για πασπάλισμα

Νηστίσιμη μπατζίνα
Νηστίσιμη μπατζίνα

Εκτέλεση:
Τρίβω το κολοκύθι κ το βάζω σε ένα σουρωτήρι. Το στίβω καλά (μην το λυπηθείτε!) ώστε να βγάλει τα υγρά του. Πολτοποιώ στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το κολοκύθι κ τα πολτοποιημένα λαχανικά (χωρίς τα νερά που βγάζει το κρεμμύδι), την διατροφική μαγιά, αλατοπιπερώνω κ τα ανακατεύω. Σε ένα άλλο χτυπώ το γάλα με το λάδι, προσθέτω την σκόνη σκόρδου κ τον ξερό δυόσμο κ αλατοπιπερώνω. Ρίχνω τα υγρά στο μείγμα του κολοκυθιού κ ανακατεύω. Σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι (στο οποίο έχω ενσωματώσει κ το baking powder). Λαδώνω ένα ταψί κ το πασπαλίζω με αλεύρι (για να μην κολλήσει η πιτούλα). Το ταψί πρέπει να είναι μεγάλο για να βγει λεπτή η πιτούλα μας. Ρίχνω το μείγμα κ πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα στις αντιστάσεις κ 15 λεπτά στον αέρα. Βγάζω από τον φούρνο το ταψί κ αφήνω να κρυώσει για να δέσει πριν κόψω. Καλή σας απόλαυση!

Νηστίσιμη μπατζίνα
Νηστίσιμη μπατζίνα

 

14 Comment

    1. Καλησπέρα, Λενάκι! Όχι, δεν μιλάμε για την κλασική μαγιά που βάζουμε στην πίτσα. Είναι μια σκόνη με τυρένια πικάντικη γεύση που χρησιμοποιούν όσοι αποφεύγουν το τυρί. Για περισσότερες πληροφορίες δες τον σύνδεσμο. Πωλείται σε καταστήματα με βιολογικά. Αν τρως τυρί, βάλε στην μπατζίνα λίγο κεφαλοτύρι αντί για την μαγιά.
      Φιλάκια γλυκά!
      http://veganhellas.gr/51-nutritional-yeast.html

  1. Καλησπερα, εαν δεν εχω διατροφικη μαγια στο σπιτι αλλα δεν θελω να χρησιμοποιησω κανονικο τυρι, δεν θα βγει νοστιμο? Επισης αντι για αλευρι θα μπορουσα να βαλω τριμμενη βρωμη?? Ευχαριστω :)

    1. Ζωή μου, νομίζω ότι μπορείς να την παραλείψεις, αρκεί να βάλεις όλα τα υπόλοιπα υλικά κ να μην τσιγκουνευτείς τα μυρωδικά.
      Δεν έχω δοκιμάσει με βρώμη, οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω. Αν το δοκιμάσεις εσύ, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
      Πολλά φιλιά!!!!!!

  2. Καλησπερα θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να αλλάξω το αλεύρι με αλευρι σίκαλης (δισανεξία σε όλα τα άλευρα εκτός από σίκαλη ) Ευχαριστώ πολυ

    1. Μαρίνα μου, καλησπέρα! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτε αυτό το αλεύρι. Φαντάζομαι θα μπορείς…Αύξησε όμως την ποσότητα του baking powder γιατί χρησιμοποίησα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
      Φιλάκια πολλά!!!!

  3. Νοστιμοτατη η πιτουλα! Τη δοκιμασαμε, μας αρεσε και σιγουρα θα την ξανακανω! Μπραβο για τις υπεροχες συνταγες που μοιραζεστε μαζι μας!