The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη
Γλυκά Μαρμελάδες Νηστίσιμα Γλυκά Πρωινό

Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη

Print Friendly

For the recipe in English click here

Καλημερούδια, αγαπημένοι μας φίλοι κ φίλες! Η παρασκευή μαρμελάδας είναι για μένα μια μαγική ιεροτελεστία που ανακάλυψα πριν 4 χρόνια! Λατρεύω αυτή την διαδικασία παρά την φασαρία που έχει. Με χαλαρώνει να συλλέγω τον καρπό που μου χαρίζει η φύση, να τον πλένω, να τον κάνω μαρμελάδα κ να γεμίζω τον τόπο με βαζάκια! Νιώθω ότι με αυτό τον τρόπο αιχμαλωτίζω το άρωμα του φρούτου για να μας συντροφεύσει μήνες μετά, όταν θα έχει αλλάξει η εποχή κ θα ανοίξουμε το βαζάκι. Ε, ναι, το παραδέχομαι, συγκινούμαι, όταν ανοίγω μες στο καταχείμωνο το βάζο με την μαρμελάδα βερίκοκο κ μοσχοβολά καλοκαιράκι! (δεν θέλω κοροιδίες, είμαι καρκινάκι κ συγκινούμαι εύκολα, εντάξει;). Επίσης, μαρμελάδα κάνω μόνο με καρπό από δικά μας δέντρα ή από πεσκέσι. Ποτέ αγοραστό!

Πρόσφατα λοιπόν σκεφτόμουν να πειραματιστώ με εκδοχή μαρμελάδας χωρίς ζάχαρη. Μετά κ από δική σας προτροπή αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα βερίκοκο με στέβια. Έγινε νόστιμη, έμεινα ικανοποιημένη. Για να είμαι 100% ειλικρινής, προτιμώ αυτή με την ζάχαρη, αλλά για όσους την αποφεύγουν είτε λόγω δίαιτας, είτε λόγω διαβήτη θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή λύση.

Σας φιλώ γλυκά κ σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη εβδομάδα! Μουάτς!

Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη
Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη

Υλικά για 2 μικρά βαζάκια:
1 κιλό βερίκοκα (χωρίς κουκούτσια)
7 κ.σ. στέβια με αναλογία 1/3
1 κ.γ. αγάρ αγάρ
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα

Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη
Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση:

Πλένω τα βερίκοκα, βγάζω τα κουκούτσια κ τα κόβω σε κομματάκια.Τα τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την αρμπαρόριζα κ τα βάζω στη φωτιά. Όταν αρχίζουν να βράζουν, χαμηλώνω την φωτιά κ αφήνω να σιγοβράσουν ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά από 15 λεπτά προσθέτω το αγάρ αγάρ κ ανακατεύω να διαλυθεί. Όταν η μαρμελάδα αρχίζει να πήζει, αφαιρώ τα φύλλα κ ρίχνω την στέβια κ τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύω και μετά από λίγο αποσύρω από τη φωτιά. Μην περιμένετε να πήξει πολύ. Εξάλλου, θα πήξει κ μέσα στα βαζάκια. Τοποθετώ την καυτή μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια και τα γυρνώ ανάποδα. Καλή σας απόλαυση!

Σημ. Το αγάρ-αγάρ  είναι μια σκόνη που παράγεται από φύκια και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για να αντικαθιστά τη ζελατίνη. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη
Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη

 

12 Comment

  1. Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πανέμορφο blog. Άρχισα να σας παρακολουθώ όταν άρχισα πριν από καιρό διατροφή και βρήκα υπέροχες συνταγές. Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να αντικαταστήσω το αγαρ αγαρ με ζελατίνη σε σκόνη διότι έχω κάνει αφαίρεση του θυροειδή και δεν κάνει να καταναλώνω τροφές με φύκια. Σας ευχαριστώ και να συνεχίσετε να μας χαρίζετε όλες αυτές τις υπέροχες συνταγές.

    1. Γλυκιά μας Νατάσα, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαιρόμαστε που σου αρέσουν οι συνταγούλες μας!
      Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ζελατίνη ζωική, αλλά φαντάζομαι πως μπορείς να την αντικαταστήσεις. Έχω ακούσει να βάζουν ζελατίνη σε μαρμελάδες κι από όσο ξέρω η αντιστοιχία σε ποσότητα είναι ίδια. Απλά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ, γιατί δεν την έχω δοκιμάσει. Αν την φτιάξεις, ενημέρωσέ μας για τα αποτελέσματα!
      Πολλά φιλιά!

  2. Καλησπέρα Μπορεί να αντικατασταθεί η στεβια με σιρόπι αγαυης ή ζάχαρη καρυδας; Δεν έχω βρει ακόμα στεβια που να μην αφήνει επιγευση

    1. Καλή σου μέρα, Κατερίνα μου! Δεν έχω φτιάξει με αυτά τα γλυκαντικά μαρμελάδα, αλλά έχω ακούσει ότι μπορείς. 1 φλ. ζάχαρης ισοδυναμεί με 3/4 αγαύης. Φιλάκια πολλά!!!!!!

  3. Καλησπέρα, να πω κι εγώ κάτι. Παλιότερα έφτιαχνα μαρμελάδα με την μισή ποσότητα ζάχαρης και για να πήζει χρησιμοποιούσα κάτι φακελλάκια πηκτίνης Dr Oettker κάπως έτσι λεγόταν η μάρκα. Θα δοκιμάσω με αυτό, γιατί δεν ξέρω πού να βρω το αγάρ-αγαρ. Στο Φάληρο δεν νομίζω να υπάρχει μαγαζί με τέτοια προϊόντα. Δεν ξέρω βέβαια και τι σύνθεση έχουν.

    1. Καλή σου μέρα, Μαράκι μου! Δεν έχω χρησιμοπιήσει ποτέ πηκτίνη…Το αγάρ αγάρ είναι φυτικό πάντως κ παράγεται από φύκια.το βρίσκεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Μπορείς να το παραγγείλεις από eshop! Φιλάκια πολλά!

  4. Συμφωνα με τον Στρατο Μελιτη [melitis wellness] η στεβια δεν μπορει να δεχθεί θερμικη επεξεργασια πανω από 48 βαθμούς κελσιου γιατι γινεται καρκινογόνα. Αν θελετε ερευνηστε το μηπως βρεθει καποιος άλλος τροπος για παρασκευη γλυκων που θελουν ψήσιμο και μαρμελάδες με χρηση στεβιας που ο Μελιτης την θεωρει ως την καλυτερη γλυκαντικη ουσια.