The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κέικ καρότου
Γλυκά Κέικ - Μάφινς Νηστίσιμα Γλυκά Πρωινό

Κέικ καρότου

Print Friendly

Καλημερούδια από την κουνιστή Ζάκυνθο! Αχ, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, το τι τραβάμε τον τελευταίο καιρό δεν περιγράφεται…Με νωπές ακόμα τις μνήμες του μεγάλου σεισμού που έπληξε το νησί στις 26/10 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σμήνος σεισμών! Κάθε τρεις και λίγο γίνονται σεισμοί, των οποίων η ένταση μπορεί να είναι μικρή (3-4 ρίχτερ), ωστόσο γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους. Τα ραντεβού στους ψυχολόγους για τη διαχείριση του άγχους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ έχω θορυβηθεί πολύ και κάνω μεγάλη προσπάθεια να ζω φυσιολογικά χωρίς κακές σκέψεις…Στον δε Δημητράκη έχω συστήσει τον σεισμό ως τον κύριο Κουνιστούλη που έρχεται και μας κάνει να χορεύουμε! Αχ, πώς αλλιώς να διασκεδάσω την τρομάρα;

Σεισμό βέβαια με την καλή έννοια έχει προκαλέσει και το ψηλό αγόρι με το ατημέλητο μαλλί που έχει κάνει όλη την υφήλιο να μιλάει για τα κατορθώματά του! Φυσικά μιλάω για τον Στέφανο Τσιτσιπά, αυτό το σπουδαίο παιδί που κατάφερε με τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την πειθαρχία στα 20 του χρόνια να φτάσει τόσο ψηλά στο παγκόσμιο τένις! Αυτό είναι ένα αληθινό πρότυπο για τη νεολαία στην εποχή του ψεύτικου και του ρηχού (Power of love, my style rocks, fortnite).

Ας περάσουμε τώρα και στη συνταγούλα μας! Σήμερα φτιάχνουμε ένα ωραιότατο κέικ καρότου από το βιβλίο των αγαπημένων μου Minimalist Baker’s Everyday Cooking. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι περιέργως κάθε μέρα που περνούσε γινόταν και πιο νόστιμο. Είναι υγρό στην υφή του και πολύ χορταστικό! Αξίζει να το δοκιμάσετε! Φιλάκια πολλά, γλυκά μου πλάσματα! Να περνάτε όμορφα! Μουάτς!

Κέικ καρότου
Κέικ καρότου

Υλικά για μία μακρόστενη φόρμα:

85 γρ. ώριμη λιωμένη μπανάνα
125 γρ, πουρές μήλου
120 ml φυτικό γάλα
75 ml σιρόπι αγαύης
60 ml ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ.  κοπανισμένος λιναρόσπορος+55 ml νερό
65 γρ. ζάχαρη καρύδας
145 γρ, τριμμένο καρότο
60 γρ. νιφάδες βρώμης
55 γρ. αλεσμένα ωμά αμύγδαλα
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ baking powder
1/2 κ.γ. κανέλα
1 1/2 κ.γ. σόδα
40 γρ. καρύδια
Κέικ καρότου
Κέικ καρότου

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τον λιναρόσπορο με το ζεστό νερό και το αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά. Σε άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη σόδα, το baking powder, το αλάτι, την κανέλα, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τη βρώμη. Σε άλλο μπολ χτυπώ τη λιωμένη μπανάνα με το γάλα, το λάδι, τον πουρέ μήλου, το σιρόπι αγαύης, το μείγμα του λιναρόσπορου και τη ζάχαρη. Προσθετω και το καρότο κι ανακατεύω. Ρίχνω σταδιακά στα υγρά τα στερεά υλικά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα και πασπαλίζω με τα χοντροκοπανισμένα καρύδια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 50 λεπτά ή ώσπου να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που μπήγω στο κέικ. Διατηρείται φρεσκότατο για αρκετές μέρες και μάλιστα γίνεται καλύτερο! Καλή σας απόλαυση!

6 Comment

  1. Πολύ ωραίο, κομπλέ από κάθε άποψη! Φαντάζομαι κάθε φέτα θα είναι πολύ χορταστική. Καλό κουράγιο με τους σεισμούς, ελπίζω να μη γίνει άλλος. Να είσαι καλά και καλή συνέχεια με όλα!

    1. Ναι, όντως είναι πολύ χορταστικό!!! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ, γλυκό μου πλάσμα! Από το στόμα σου και στου Εγκέλαδου το αυτί! Φιλάκια πολλά!

  2. Καλησπέρα! Μία ερώτηση, επειδή δεν είμαστε vegan, αλλά η συνταγή φαίνεται υπέροχη, θα μπορούσα να βάλω αυγά αντί λιναροσπορο και νερό; Και αν ναι, πόσα; Ευχαριστώ :)