The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Πίτες Τάρτες

Πίτα καταϊφι με κολοκύθι και φινόκιο- Kataifi zucchini fennel pie

Print Friendly
DSCN8573

Οι κολοκυθοεπιλογές συνεχίζονται με μια σούπερ νόστιμη καταϊφόπιτα. Το καταϊφι το φοβάμαι λιγάκι γιατί θέλει πολύ καλό ξεμάλλιασμα και η πρώτη μας επαφή δεν ήταν πολύ επιτυχημένη. Αυτή την φορά τα πήγαμε καλύτερα αφού δεν μου χάλασε χατίρι και ψήθηκε πολύ καλά, αφού προηγήθηκε το απαιτούμενο ξεμάλλιασμα…..

Υλικά
450γρ φύλλο καταϊφι
Πίτα καταϊφι με κολοκύθι και φινόκιο4 μεγάλα κολοκύθια
250 γρ μανιτάρια
200 γρ φέτα
μισό φινόκιο
1 μικρό κρεμμύδι
άνηθος
ελαιόλαδο
σουσάμι
50γρ μοτσαρέλα
3 αυγά
10κσ γιαούρτι
150 ml γάλα φρέσκο
αλατοπίπερο
Εκτέλεση

Τρίβω το κολοκύθι (στο χοντρό του τρίφτη), ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το φινόκιο, τα μανιτάρια και τον άνηθο. Βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι το κολοκύθι και το αφήνω να πιεί τα υγρά του, στην συνέχεια προσθέτω τα υπόλοιπα λαχανικά και το ελαιόλαδο, τα αφήνω περίπου 5 λεπτά ώσπου να μαραθούν. Προσθέτω την φέτα (χοντροτριμμένη), αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μπωλ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και το γιαούρτι και το αφήνω στην άκρη. Ανοίγω το φύλλο καταϊφι πολύ προσεχτικά, το ξεμαλλιάζω!!!!! με μεγάλη υπομονή, κρατάω στην άκρη λίγο φύλλο για το τελείωμα (προσοχή σκεπάζω το καταΐφι για να μην χάσει την υγρασία του) αρχίζω να ανακατεύω  το φύλλο με την γέμιση και το τοποθετώ σε ένα πυρέξ, προσθέτοντας και λίγο από το μείγμα των αυγών (το μισό μείγμα θα πάει μέσα στην γέμιση). Αφού θα έχω βάλει όλη την γέμιση με το φύλλο στο πυρέξ και το μισό από το μείγμα των αυγών, τελειώνω απλώνοντας το φύλλο καταΐφι που έχω κρατήσει και το υπόλοιπο μισό από το μείγμα των αυγών. Βάζω την τριμμένη μοτσαρέλα και σουσάμι για τελείωμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά, να πάρει χρώμα η πίτα και να έχει ψηθεί το φύλλο.Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε.

Πίτα καταϊφι με κολοκύθι και φινόκιο

This is another recipe with my favorite summer ingredient: zucchini! This time I made a delicious, light pie using kataifi pastry. Kataifi pastry is a pastry made with a special form of shredded phyllo dough. Its most popular use in Greece is a sweet (kataifi) with sugar syrup, nuts and honey. But you can use it in savory dishes too. It looks like vermicelli when it is raw.
Enjoy this summery delicious pie!

Ingredients:
Πίτα καταϊφι με κολοκύθι και φινόκιο450gr. kataifi pastry
4 big zucchini, shredded
250gr. mushrooms,finely chopped
200gr. feta, crumbled
1/2 fennel, finely chopped
1 small onion, finely chopped
dill, finely chopped
olive oil
sesame seeds
50gr. mozzarella, grated
3 eggs
10Tbsp yogurt
150 ml fresh milk
salt and pepper

Directions:
In a deep frying pan cook zucchini until their liquids are evaporated. Add mushrooms, fennel, onion, dill and olive oil and let cook for 5 minutes. Add feta and season with salt and pepper. In a bowl beat eggs with milk and yogurt and set aside. Spread the strands very carefully and patiently so they do not clump together and set aside a bit of pastry to top the pie. (keep unused dough covered with a damp towel to keep it from drying out). Mix kataifi with the filling gently and empty this mixture in a greased baking dish. Add half of the egg mixture. Then spread the rest of kataifi pastry and egg mixture. Top with mozzarella and sesame seeds. Bake in preheated oven at 180C for about 45 minutes until golden brown. Let cool before serving. Buon appetito!

18 Comment

  1. Κάπως σαν αλμυρή πατσαβουρόπιτα αλλά με κανταίφι δηλαδή, και χορτοφαγική κιόλας. Ωραία θα γίνεται και αρκετά εύκολη!
    Το συγκεκριμένο ξεμάλλιασμα, είναι το μόνο που δίνει τόσο θετικά αποτελέσματα! :)