The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
DSC_0348
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά Σαλάτες

Καπονάτα

Print Friendly

For the recipe in English click here

Ο Σεπτέμβρης μέσιασε κ με πιάνει μια μελαγχολία με τα καλοκαιρινά υλικά που σε λίγο θα βγουν εκτός εποχής… Θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες κτλ. Θα μου πείτε πολύ βαριά το παίρνω, αλλά τι να κάνω που είμαι καρκινάκι κι έχω εκ γενετής μια ευαίσθητη φύση; Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τα καλοκαιρινά καλούδια για να υποδεχτούμε τα φθινοπωρινά ας φτιάξουμε μια συνταγή, την οποία ΛΑΤΡΕΨΑ!

Καπονάτα
Καπονάτα

Είχα μελιτζάνες που λέτε στο ψυγείο μου και έψαχνα τρόπο να τις αξιοποιήσω. Θυμήθηκα μια κλασική ιταλική συνταγή ονόματι καπονάτα! Με το που είδα τα υλικά της μου έκανε αμέσως κλικ! Βασικά συστατικά είναι πέραν της μελιτζάνας το σέλερυ, οι ελιές, η κάπαρη, το ξύδι. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές (π.χ. με κουκουνάρι, πιπεριές, σταφίδες κτλ). Τρώγεται σαν σαλάτα, σαν κυρίως λαδερό πιάτο ή αν το αναμείξετε με πένες, φτιάχνετε ένα υπέροχο πιάτο ζυμαρικών. Επίσης μπορείτε να ψήσετε ψωμάκι κ να φτιάξετε μπρουσκέτες με καπονάτα! Διατηρείται για μέρες στο ψυγείο κ μάλιστα όσο μένει, τόσο πιο νόστιμο γίνεται, αφού δένουν οι γεύσεις κ τα αρώματα. Η δικιά μου εκδοχή είναι πιο ελαφριά, γιατί δεν τηγάνισα τις μελιτζάνες. Αποφάσισα να κάνω καπονάτα φούρνου κ ήταν ένα αριστούργημα! Σας προτρέπω να την δοκιμάσετε όσο υπάρχουν ακόμα μελιτζάνες. Πριν σας αποχαιρετήσω να ανακοινώσω και τον νικητή του giveaway της Viofree. Νικήτρια μετά από κλήρωση αναδείχθηκε η Ελίνα Σχοιναράκη. Πάντα τυχερή, κοριτσάκι μου! Περιμένω τα στοιχεία σου για να σου αποσταλούν τα καλούδια της Viofree!

Φιλάκια πολλά! Καλό Σ/Κ να έχετε. Ραντεβού την Δευτέρα με νέα συνταγούλα! Μουάτς!

Καπονάτα
Καπονάτα

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:
1 κιλό καθαρισμένες μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλ. (120 γρ.) σέλερυ (μόνο το κοτσάνι), κομμένο σε φετούλες
3/4 φλ. ελιές
2 κ.σ. κάπαρη (ξαλμυρισμένη)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
8 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
μπόλικος φρέσκος βασιλικός
αλάτι κ πιπέρι

Καπονάτα
Καπονάτα

Εκτέλεση:
Βάζω τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ με αλατισμένο νερό για μισή ώρα. ετά τις ξεπλένω καλά. Βάζω όλα τα λαχανικά στο ταψί. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και όλα τα υπόλοιπα υλικά κ ανακατεύω καλά ώστε να ενσωματωθούν καλά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200C για περίπου 1 ώρα και λίγα λεπτά ώσπου να έχουν απορροφηθεί τα υγρά. Απολαμβάνω σκέτο το φαγάκι σαν λαδερό, σαν σαλάτα/συνοδευτικό ή ανακατεύω με ζυμαρικό κοφτό. Να σημειώσω ότι όσο μένει στο ψυγείο τόσο πιο νόστιμο είναι! Οι ποσότητες που δίνω εδώ βγάζουν μπόλικο φαγάκι, εμείς το απολαύσαμε μετά από 3 μέρες και ήταν απίθανο! Καλή σας απόλαυση!

Καπονάτα
Καπονάτα