Σπιτικά ελιόψωμα

Print Friendly

For the recipe in English click here

Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μας φίλοι κ φίλες! Σήμερα θα φτιάξουμε απίθανα ελιόψωμα! Είναι πάρα πολύ εύκολα κ απλά στην παρασκευή τους κ πάνω απ’όλα πεντανόστιμα! Διατηρούνται τυλιγμένα σε πετσέτα κουζίνας. Κρατήσαμε ένα για να δούμε πώς είναι μετά από 2 μέρες κ ήταν ωραιότατο! Είναι τόσο νόστιμα που τρώγονται κ σκέτα. Εμείς τη μια μέρα τα φάγαμε με φακές κ την δεύτερη τα ανοίξαμε, τα γεμίσαμε κ τα κάναμε σάντουιτς! Αν δεν σας αρέσει το δεντρολίβανο (εγώ τρελαίνομαι!), μπορείτε να βάλετε ρίγανη ή θυμάρι. Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξουμε θα βάλουμε κ σπόρια μέσα. Α, ξέχασα! Η συνταγή κ η εκτέλεση είναι του συζύγου, η δικιά μου συμβολή ήταν να κάνω food styling, να φωτογραφίσω κ φυσικά να απολαύσω!

Σας φιλώ γλυκά! Καλή εβδομάδα να έχουμε!

DSC_0239

Υλικά για 6 ελιόψωμα:
550 γρ. αλεύρι ολικής, κοσκινισμένο
1 1/2 φλ. (290 γρ.) χλιαρό νερό
3 κ.σ. (30 γρ.) ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 φλ. (180 γρ.) ελιές σε φέτες, ξαλμυρισμένες
2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)

για πασπάλισμα: σουσάμι άσπρο/μαύρο, παπαρουνόσπορος

Σπιτικά ελιόψωμα

Σπιτικά ελιόψωμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω την μαγιά κ χύνω το χλιαρό νερό. Ανακατεύω με σύρμα ώσπου να διαλυθεί η μαγιά. Σιγά σιγά προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι κ την σκόνη σκόρδου. Στην αρχή δουλεύω με το σύρμα κ μετά με τα χέρια. Προσθέτω κ το ελαιόλαδο. Ζυμώνω καλά κ στο τέλος βάζω τις ελίτσες κ τον δεντρολίβανο. Πλάθω σε μπάλα κ την βάζω στο φούρνο (μέσα στο μπολ) στους 50C για 40 λεπτά. Η ζύμη θα αρχίσει να φουσκώνει. Την βγάζω από το φούρνο κ πλάθω σε 6 ψωμάκια. Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα , τα τοποθετώ κ τα πασπαλίζω με τα σουσάμια κ τον παπαρουνόσπορο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 35 περίπου λεπτά. Τα βγάζω από τον φούρνο κ περιμένω να κρυώσουν. Καλοφάγωτα!

Σπιτικά ελιόψωμα

Σπιτικά ελιόψωμα

 

  1. Ax!! Πόσο λατρεύω την ελιά και το ψωμί μαζί. Ψωμί κι ελιά που λένε., Αυτό μπορώ να τρώω σε καθημερινή βάση! Η ιδέα δε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ελιοψωμάκια για σάντουιτς νομίζω ότι ανεβάζει πολλά επίπεδα τη γεύση ενός σάντουιτς ότι κι αν έχει αυτό μέσα. Τέλειες και οι φωτογραφίες κορίτσια!! Μπράβο!!!

    • Σε ευχαριστούμε ,Χρυσαυγούλα! όντως ψωμί κ ελιά είναι απλός αλλά απόλυτα νόστιμος συνδυασμός!
      Φιλάκια πολλά!!!!

  2. Εξαιρετικά! Και εύκολα στην εκτέλεση!
    Ως περίεργη, χαίρομαι που μας τα παρουσιάσατε χωρίς σπόρους μέσα…
    Και θα τα έκανα ένα μεσογειακό σάντουιτς με φέτα και ντομάτα!

  3. Καλημέρα κορίτσια, πολύ ωραία τα ελιοψωμάκια!!! Συγχαρητήρια στον σύζυγο για τη συνταγή και την εκτέλεση, και φυσικά στη Λένια για την παρουσίαση!!! ΧΟΧΟ

  4. Φοβερά τα έφτιαξα με ζεα και έβαλα ρίγανη από τη γλαστρουλα μου τι να πω,όπως εχω πει πολλές φορές για τις συνταγές σας,τελεια.Είναι η τρίτη συνταγή σας που κάνω αυτό το ΣΚ είμαι φαν. :)

    • Ω, Δημητρούλα! Πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν! Αν έχουν μείνει, στείλε φωτογραφία να την ανεβάσω στο facebook! 3 συνταγές μας σε ένα Σ/Κ;;; Αυτό κι αν είναι τιμή! Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ για την εμπιστοσύνη!
      Φιλάκια πολλά κ καλά μαγειρέματα!

  5. Φοβερη συνταγη για αλλη μια φορα!!Εχω μονο μια ερωτηση: θα μπορουσα να χρησιμοποιησω φαρινα ολικης αλεσης αντι για απλο αλευρι ολικης;Eυχαριστω εκ των προτερων

    • Καλησπέρα, κοριτσάκι! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Αν βάλεις φαρίνα ολικής, παράλειψε την μαγιά, βάλε 1 κ.γ. baking powder. Η γεύση θα είναι λογικά λίγο διαφορετική, αφού δεν θα έχει μαγιά. Φαντάζομαι ότι θα γίνουν καλά. Καλή επιτυχία! Ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα, αν τα φτιάξεις!
      Σε φιλώ!