The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Ελιόπιτα
Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες Ψωμί

Ελιόπιτα

Print Friendly, PDF & Email

Καλημερούδια από την όμορφη Πάτρα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Ήρθε η ώρα να ξεκινήσω τις ακτινοβολίες, γι’αυτό μετακομίσαμε στο πατρικό μου κι αφήσαμε το νησί να σείεται ασταμάτητα. Ξημερώνοντας του Αγ. Δημητρίου έζησα τη χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Ο σεισμός που έπληξε τη Ζάκυνθο ήταν τρομακτικότατος, αφού και πολύ ισχυρός ήταν, αλλά και μεγάλη διάρκεια είχε…Νόμιζα πως κάποιος με είχε πιάσει από τα χέρια και με ταρακουνούσε ανελέητα (όπως βλέπουμε στις ταινίες σε ανακρίσεις τύπου «Μίλα, σκουλήκι! Ξέρασέ τα όλα!»). Με το σώμα μου είχα καλύψει τον Δημητράκη μου και προσευχόμουν μεγαλόφωνα. Είχα την ατυχία να είναι νυχτερινός ο Κωστής, γεγονός που μου στοίχισε πολύ…Να είναι καλά όμως η γλυκιά μου Πένυ, η γειτόνισσα, που ήρθε να περάσουμε το υπόλοιπο βράδυ μαζί και να απολαύσουμε παρέα τη μετασεισμική δραστηριότητα! Ήταν απίστευτο, κουνούσε δυνατά κάθε τρεις και λίγο! Βέβαια το πιο απίστευτο ήταν ότι σε όλο αυτόν τον πανικό ο γιόκας μου δεν ξύπνησε και συνέχισε να κοιμάται ατάραχος παρά τον κακό χαμό που επικρατούσε…Πόσο μικροί είμαστε μπροστά στη φύση, πόσο ευάλωτοι, στο έλεος των φυσικών φαινομένων…Τα της θεραπείας μου θα σας τα διηγηθώ σε επόμενη ανάρτηση…

Ας μαγειρέψουμε τώρα! Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη ελιόπιτα που θα αγαπήσουν ακόμα κι αυτοί που δεν τρελαίνονται για ελιές! Γίνεται γρήγορα, πανεύκολα, θέλει λίγα απλά υλικά και είναι πεντανόστιμη! Τρώγεται σαν σνακ, μεταφέρεται στο γραφείο/σχολείο, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει και το ψωμί και να συνοδεύσει το φαγάκι μας. Εμείς τη συνδυάσαμε με φασολάδα και ταίριαζε απίστευτα! Πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε! Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Μουάτς!

Ελιόπιτα
Ελιόπιτα

Υλικά για ταψί διαμέτρου 30cm :
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
2 κ.γ. baking powder
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. ελιές µαύρες ψιλοκοµµένες
1/2 φλ. φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 1/2 φλ. μαιντανό ψιλοκοµµένο
1/2 κ.σ. αποξηραµένο δυόσµο
1 φλ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού
165 ml ανθρακούχα σόδα
4 κουταλιές σουσάµι

Ελιόπιτα
Ελιόπιτα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder. Σε άλλο χτυπώ το λάδι με τη σόδα, τον χυμό πορτοκαλιού και τον δυόσμο κι έπειτα προσθέτω το μαϊντανό, τις ελιές και τ α κρεμμυδάκια. Κατόπιν προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με το λάδι κι ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου cm, το ισιώνω και πασπαλίζω με το σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μία ώρα. Βγάζω από τον φούρνο και μετά από λίγο αφού κρυώσει κόβω και απολαμβάνω! Καλοφάγωτη!

Τη συνταγή τη βρήκα εδώ και είναι της κυρίας Μαρίας Αυξέντη. Μπράβο, κυρία Μαρία μου!

DSC_0169

26 Comment

      1. Εχω παρει φαρινα χωρις γλουτενη μπορω να τη χρησιμοποθησω?Ειναι λιγο δυσκολο αλευρι

  1. Καλημερουδια ήθελα να ρωτήσω το φλυτζανι τι χωρητικότητα εννοούμε; δε το χω πολύ με τις κούπες και τα φλυτζανια…συγγνωμη.. Πχ 200ml; ευχαριστώ πολύ

    1. Μαράκι μου, το φλιτζάνι που χρησιμοποιώ χωρά 200 γρ. νερό. Αξίζει να δοκιμάσεις αυτή την πίτα. Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
      Φιλάκια πολλά!

    1. Κοριτσάκι μου, μέτρησε τα υλικά σου με την ίδια κούπα, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Δεν τα είχα ζυγίσει, γιατί η συνταγή τα έδινε σε φλιτζάνια τα υλικά. Περιμένω εντυπώσεις, αν τη φτιάξεις! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      1. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Έβαλα πολύ λίγο και τώρα περιμένω να βγει από το φούρνο! Μυρίζει υπέροχα! Ευχαριστούμε οικογενειακώς για τη συνταγή!

      2. Καλοφαγωτη!! ! Αν Θες, στείλε μου φωτογραφία να την ανεβάσω στο Facebook του μπλογκ. Φιλάκια πολλά!

  2. Εξαιρετική η Ελιόπιτά σας. Πήρε 215ml χυμό πορτοκαλιού με μια ώρα ψήσιμο στους 175 C. Ψήθηκε ομοιόμορφα. Δεν χρειάστηκε να την καλύψω.

  3. Θα σας παρακαλούσα εάν μας δίνατε και τις δοσολογίες, ειδικά στις παρασκευές γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων (σε γραμμάρια και σε ml), γιατί και εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτήρια και φλυτζάνια. Όσες φορές επιχείρησα να φτιάξω κάτι σε γλυκό με φλυτζάνια δεν μου βγήκανε. Αντίθετα με τα γραμμάρια ήταν πάντοτε επιτυχία.
    Ευχαριστώ πολύ!

    1. Εδώ και πολύ καιρό δίνω τα υλικά σε γραμμάρια γιατί όντως είναι πιο ασφαλής τρόπος. Η συνταγή της ελιόπιτας δεν είναι δική μου, οπως αναφέρω, και την παρέθεσα αυτούσια. Φιλάκια πολλά πολλά κ καλά μαγειρέματα!

  4. Χρόνια σας πολλά!ευχομαι το 2019 να φέρει μόνο χαρές σε όλους μας!Η ελιόπιτα είναι πεντανόστιμη. Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας!

      1. καλημέρα!αν βάλω μισό φλ χυμό πορτοκαλιού και μισό χυμό λεμονιού πιστευετε ότι θα υπάρει πρόβλημα;έχω πολλά λεμόνια και θελω καπως να τα χρησιμοποιήσω :))))

      2. ευχαριστώ πολύ για τις λεμονάτες ιδέες σας!!θα ήθελα να σας στείλω μια φωτογραφία της ελιόπιτας μου. Να την στείλω με μνμ στο facebook;