The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά

Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας

Print Friendly

For the recipe in English click here

Αυτό το φαγητο είναι από τα αγαπημένα του άντρα μου καθώς «μυρίζει» μανούλα!!! Η γλυκιά μου η πεθερούλα μου το έχει μάθει και του το φτιάχνω (μέχρι και τα αμπελόφυλλα μου στέλνει!).

Τα ντολμαδάκια είναι ένα φαγητό Ελληνικό με Τουρκικό όνομα (dolma σημαίνει γεμιστό),  αναφορές για αυτό το φαγητό χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Στην χώρα μου τα φτιάχνουμε σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή, αλλού χρησιμοποιούν αμπελόφυλλα αλλού λάχανα ή φύλλα μολόχας ακόμα  παραλλαγές υπάρχουν πολλές και στην γέμιση.
 
Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας
Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας
Υλικά:
Aμπελόφυλλα (80 κομμάτια)
για την γέμιση
230γρ ρύζι για γλασέ
1 μεγάλο καρότο
1 μεγάλη ντομάτα
1/2 φλ. μαϊντανός
2 ξερά κρεμμύδια
3 κσ κύμινο
8 κσ ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό ντομάτα
αλάτι πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
40 γρ ελαιόλαδο
νερό (να σκεπάζει τα ντολμαδάκια)
αλάτι
για την σως παρμεζάνας
 10 κσ χυμό λεμονιού
6 κσ γιαούρτι
6 κσ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα
Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας
Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας
Εκτέλεση:
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα, χρειάζονται ξέπλυμα και ζεμάτισμα (σε καυτό νερό για ένα λεπτό), αν είναι από βάζο,τα χρησιμοποιώ κατευθείαν.
για την γέμιση
Ψιλοκόβω στο μπλέντερ: καρότο, κρεμμύδια, μαϊντανό, ντομάτα. Σε ένα μπωλ ανακατεύω το ρύζι (αφού το έχω πρώτα ξεπλύνει) με τα υλικά που έχω ψιλοκόψει, αλατοπιπερώνω, προσθέτω τον χυμό ντομάτας, το κύμινο και το ελαιόλαδο.
για το τύλιγμα
Τυλίγω τα ντολμαδάκια, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, τοποθετώ το αμπελόφυλλο με τα νεύρα (το ανάγλυφο) από πάνω, βάζω μια κουταλίτσα από την γέμιση, γυρίζω τα πλαϊνά και μετά διπλώνω. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζω στον πάτο της ότι αμπελόφυλλο μου έσπασε και τοποθετώ τα ντολμαδάκια μου το ένα δίπλα στο άλλο με το κλείσιμο προς τα κάτω. Συνεχίζω δεύτερη και τρίτη στρώση…
για το βράσιμο
Αφού τα βάλω στην κατσαρόλα μου, προσθέτω 40γρ ελαιόλαδο, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και νερό, τόσο όσο να σκεπάζονται τα ντολμαδάκια. Βάζω ένα πιάτο, ανάποδα να τα κρατάει και τα μαγειρεύω σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και στην συνέχεια χαμηλώνω την θερμοκρασία και τα αφήνω να σιγοψηθούν για περίπου 30 λεπτά.
για την σος παρμεζάνας
Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ.
για το σερβίρισμα
Αφήνω ανοιχτή την κατσαρόλα ώστε να κρυώσει λίγο το φαγητό, βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα τα ντολμαδάκια και τα τοποθετώ σε ένα πιάτο, είτε τα περιχύνω με την σος είτε βάζω την σος σε ένα μπολ και βουτάω τα ντολμαδάκια.
Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας
Ντολμαδάκια με σάλτσα παρμεζάνας

7 Comment

  1. Υπέροχη ιδέα, αγαπώ τα ντολμαδάκια ούτως ή άλλως και αυτή η σος με την παρμεζάνα θα τους ταιριάζει σίγουρα υπέροχα!
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!
    Φιλιά!

  2. Τα ντολμαδάκια είναι από τα Ελληνικά φαγητά που μας κάνουν διάσημους! Λίγο μπελαλίδικο αλλά αξίζει κάθε λεπτό από το χρόνο που διαθέτουμε. Μου αρέσει που βάλατε καρότο μέσα.
    Εγώ συνήθως τα τρώω με σκέτο γιαούρτι αλλά η σος σας κορίτσια είναι ακόμα καλύτερη!

  3. Kαλή επιτυχία Δήμητρα.
    Κι εγώ θέλω να πάρω μέρος, να δω αν θα προλάβω.

    Εξαιρετική η σως με την παρμεζάνα και έκανες ένα παραδοσιακό πιάτο με πινελιά μοντέρνας ματιάς.
    Μπράβο

    Ωραία η φωτο με τα στάδια του τυλιγματος, πολύ κατατοπιστική για κάποιν που δεν ξέρει.

    Φιλια