The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κράκερ από ρεβύθια
Μπισκότα - μπάρες

Κράκερ από ρεβύθια

Print Friendly

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Ελπίζω να μου είστε καλά, αν και παντού ακούω τη λέξη «ίωση»! Αχ, αχ, αχ! Αύριο κλείνω τρεις εβδομάδας ταλαιπωρίας από τη βρογχίτιδα…Πρώτη φορά αρρωσταίνω τόσο βαριά. Το χειρότερο είναι ο βήχας που δεν λέει να φύγει και το επώδυνο επακόλουθό του…Ένας πόνος κάτω από την καρδιά που με ταράζει κάθε φορά που βήχω και στα χειρότερά του με ενοχλεί ακόμα κι όταν αναπνέω…Έχω να τρέξω τόσο καιρό και τα νεύρα μου είναι λίγο τεντωμένα…Ελπίζω να σταματήσω να εκτονώνομαι στο φαγητό, αν θέλω δηλ. το καλοκαίρι να μην κυκλοφορώ με μπούργκα στη θάλασσα…

Ας περάσουμε όμως και στα καλά νέα! Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή από αυτές που αποκαλούν οι Άγγλοι «life changing». Ναι, σου αλλάζει τη γνώμη για τα ρεβύθια και τα μπισκότα/κράκερ. Τρέφω πια απεριόριστο θαυμασμό για το ταπεινό αυτό όσπριο και τις μαγικές του ιδιότητες! Ας γίνω πιο σαφής! Σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσε το μάτι μου σε αυτή τη συνταγή για κράκερ από ρεβύθια (την τροποποίησα λίγο). Μου τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον, γιατί τέτοιες συνταγές είναι ιδανικές για τον Δημητράκη μου. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Κατ’ αρχήν είναι πανεύκολα και πεντανόστιμα και θρεπτικότατα και vegan και τραγανιστά ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ! Είναι, θαρρώ, η πρώτη φορά που εκστασιάζομαι τόσο πολύ με μια συνταγή, γιατί είναι εντυπωσιακό να τρως κράκερ που είναι σα λιχουδίτσα και στην πραγματικότητα να τρως ρεβύθια! Ο Δημητράκης και τα ξαδερφάκια του δεν πήραν χαμπάρι και τα τσάκισαν μια χαρά! Ήδη άρχισα να πειραματίζομαι και για γλυκιά εκδοχή (τι, έτσι θα σας άφηνα;), οπότε θα ακολουθήσει και γλυκό κράκερ από ρεβύθια! Αν δεν τρώνε τα παιδιά σας (ή εσείς βεβαίως βεβαίως) όσπρια, να ένας υπέροχος τρόπος να τους την σκάσετε!

Περιμένω τις δημιουργίες σας! Ε, μην μου πείτε ότι δεν έχετε την περιέργεια να τα δοκιμάσετε! Φιλάκια πολλά και καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Μουάτς!

Κράκερ από ρεβύθια
Κράκερ από ρεβύθια

Υλικά:
400 γρ. βρασμένα ρεβύθια
100 γρ. νιφάδες βρώμης
55 γρ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ, σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι και πιπέρι

Κράκερ από ρεβύθια
Κράκερ από ρεβύθια

Εκτέλεση:

Στο μπλέντερ πολτοποιώ τελείως πρώτα τη βρώμη και χωριστά τα ρεβύθια. Κατόπιν ρίχνω τη βρώμη μέσα στα ρεβύθια και χτυπώ για να ενσωματωθεί. Προσθέτω το λάδι σταδιακά και τέλος το λεμόνι και τα μπαχαρικά και χτυπώ μια τελευταία φορά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν έχετε μικρό μπλέντερ, χωρίστε στα δύο τα υλικά σας και δουλέψτε τα σε δύο δόσεις. Βάζω σε ένα μπολ τη ζύμη, τη ζυμώνω ελαφριά και κατόπιν την τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας. Την καλύπτω με άλλη λαδόκολλα και ανοίγω ένα λεπτό φύλλο (5χιλιοστά) με τη βοήθεια πλάστη. Κόβω με κουπ πατ ή με τον κόφτη της πίτσας και τοποθετώ τα κράκερ σε ταψί στρωμένο με λαδοκολλα. Με ένα πιρούνι κάνω τρύπες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 35-45 λεπτά ώσπου να πάρουν χρώμα. (όσο πιο λεπτά τα φτιάξετε, τόσο γρηγορότερα θα ψηθούν)Τα βγάζω από τον φούρνο, τα τοποθετώ σε σχάρα να κρυώσουν και μετά τα φυλάω σε αεροστεγές δοχείο. Καλοφάγωτα!

 

19 Comment

    1. 400 ΓΡ, βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια υποθέτω πως είναι περίπου 250 γρ. ωμά!
      Άρη μου, ήδη 4 αναγνώστριες τα έφτιαξαν και ξετρελάθηκαν!
      Ελπίζω να αρέσουν και σε σένα! Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλιά!

  1. Η συνταγή είναι καταπληκτική! Μας ενθουσίασε οικογενειακώς! Θα τη φτιάξω ξανά πολύ σύντομα ! Ευχαριστούμε♥♥♥

    1. Ω, Αλικάκι μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Και μεις έχουμε πάθει πόρωση! Περιμένω φωτογραφία, αν τα ξαναφτιάξεις!
      Χρόνια πολλά και πολλά φιλιά!

      1. Οπωσδήποτε θα τα ξαναφτιάξω, έχουν μείνει ελάχιστα και δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω Σκέφτηκα την επόμενη φορά να προσθέσω ξερό βασιλικό αντί ρίγανης για αλλαγή! Όπως και να έχει, θα έχω φωτογραφία την επόμενη φορά!!! Καλό Πάσχα και σας φιλώ

      2. Ναι, μπορείς επίσης να βάλεις σκόνη κρεμμυδιου αντί για σκόρδου. Περιμένω φωτογραφία λοιπόν! Φιλάκια πολλά πολλά!!!

  2. Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις που σε ευχαριστώ που μου έδωσες έφτιαξα δύο δόσεις. Μια με σκόνη σκόρδου και μια με σκόνη κρεμμυδιού. Το αποτέλεσμα καταπληκτικό. ΦωτοΦραφια δεν βρησκω πως να ανεβάσω εδώ. :-(

  3. Καλησπέρα , επειδη κάνω αποχή απο σιτηρα / γλουτενη θα μπορουσα λετε να αντικαταστήσω τη βρώμη με άμυλο πατάτας ή ταπιόκα;

  4. Καλησπέρα, τα έφτιαξα πρόσφατα με τα υλικά στο περίπου και βγήκαν καταπληκτικά και πεντανόστιμα. Κανείς δεν μπορούσε να φάει μόνο ένα!!

  5. Γεια σας τα ρεβιθια τα βραζετε ναναι ψημενα δηλαδη;οχι απλως μουλιασμα.
    Επισης η υφη τους ειναι οπως τα μπισκοτα;

    1. Τα μουλιάζω αποβραδίς και την επομένη τα βράζω. Η ποσότητα που αναφέερεται στη συνταγή αφορά βρασμένα ρεβύθια.
      Η υφή είναι τραγανή όπως στα κράκερ!
      Φιλάκια πολλά!!!