The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές κ λεμονάτη πέστο δυόσμου
Main dishes Pasta - Rice - Grains

Chicory pasta with peppers, lemony mint pesto

Print Friendly

For the recipe in English click here

Today we present you another greek producer we met at the greek food festival of Athinorama: Tirokomiki Amariou is a cretan company that produces high quality cheese such as graviera, anthotiro, xinomizithra etc. It is situated in Amari, a beautiful village in Crete. Animals are free range, so their milk is delicious and pure.

All the kinds of cheese we tries were amazing! The dish we made today is a delightful, healthy and delicious meal! Pasta kneaded with stamnagkathi/chicory (the traditional cretan plant), peppers, a lemony mint pesto and topped with cretan graviera! My mouth is watering only to think about it!!!

Have a lovely weekend,sweeties!

 Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές, πέστο δυόσμου κ γραβιέρα Κρήτης

Ingredients:
500gr. striftaria kneaded with chicory
1 green, red, yellow pepper, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
3 Tbsp olive oil
150 gr. Cretan graviera cheese
salt and pepper

 Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές, πέστο δυόσμου κ γραβιέρα Κρήτης
Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές, πέστο δυόσμου κ γραβιέρα Κρήτης

for the mint pesto:
1 handful of fresh mint leaves
50 gr. Cretan graviera cheese
1 garlic clove
2 Tbsp pistachios
3 Tbsp olive oil
salt and pepper
juice and zest of 1/2 lemon

 Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές, πέστο δυόσμου κ γραβιέρα Κρήτης
Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές, πέστο δυόσμου κ γραβιέρα Κρήτης

Instructions:

Saute peppers and garlic in olive oil for 2 minutes. Pour 1/2 cup of water and allow to simmer on medium heat. Blend all the ingredients of the pesto in a blender until smooth. When veggies are tender, add pesto sauce. Stir to combine. Remove from heat. In the meanwhile cook pasta according to package instructions. Keep 1 cup of the boiling water. Drain pasta and put it in the pan with the sauce. Pour the cup of water. Stir to combine. Season with freshly ground pepper and top with diced graviera . Enjoy!

 Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές, πέστο δυόσμου κ γραβιέρα Κρήτης
Στριφτάρια σταμναγκαθιού με πιπεριές, πέστο δυόσμου κ γραβιέρα Κρήτης