The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κυρίως πιάτο

Ογκρατέν κουνουπίδι με πορτομπέλο, κρέμα τυριών κ κρούστα καρυδιού-Cauliflower au gratin with portobello, cheese and walnut crust

Print Friendly
P1010279

Το καημένο το κουνουπίδι είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό. Οι σχέσεις μου όμως μαζί του ήταν πάντα καλές και το τιμώ κάθε χειμώνα δεόντως. Είτε ως σαλάτα, είτε γιαχνί, είτε φουρνιστό. Σε μια προσπάθεια να πείσω τον καλό μου ότι το κουνουπίδι μπορεί να γίνει λαχταριστό, προέκυψε το σημερινό φαγάκι. Το πιάτο του άδειασε γρηγορότερα από το δικό μου κ η χαρά μου ήταν μεγάλη που μπόρεσα να καμουφλάρω το ταπεινό αυτό λαχανικό. Αυτό που μας ξετρέλανε στην εν λόγω συνταγή είναι η κρούστα από φρυγανιά-καρύδι-μετσοβόνε! Τα σπάει κυριολεκτικά που λένε και οι μαθητές μου!!! Δοκιμάστε το για να δείτε το κουνουπίδι…αλλιώς! Το συνοδεύσαμε με μια σαλατίτσα μαρούλι-ντοματίνι-φινόκιο-ηλιόσπορο.
Να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα,καλοί μου φίλοι!
Υλικά:
Ογκρατέν κουνουπίδι με πορτομπέλο, κρέμα τυριών κ κρούστα καρυδιού1 μέτριο κουνουπίδι

2 πορτομπέλο μανιτάρια
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

100γρ. κατίκι Δομοκού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
5 κ.σ. γάλα
50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι

50 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
50 γρ. καρύδι, αλεσμένο
4 φρυγανιές, αλεσμένες

Εκτέλεση:
Ρίξτε τις φούντες του κουνουπιδιού σε βραστό νερό κ βράστε για 10 λεπτά.  Μην το παραβράσετε, θέλουμε να είναι al dente. Στραγγίζω.Σε ένα τηγάνι σοτάρω για 5 λεπτά το κρεμμύδι με τα πορτομπέλο, τα οποία προηγουμένως έχω πολτοποιήσει στο μπλέντερ. Ανακατεύω σε ένα μπολ το κατίκι, το λάδι, τη μουστάρδα, το γάλα, το κεφαλοτύρι, το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνω. Τοποθετώ το κουνουπίδι σε λαδωμένο πυρέξ. Μοιράζω από πάνω το μείγμα μανιτάρι-κρεμμύδι, απλώνω την κρέμα με το κατίκι και πασπαλίζω με τη φρυγανιά, το καρύδι και το μετσοβόνε. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά. Περιμένω λίγο να κρυώσει για να κόβονται καλά τα κομμάτια. Καλή σας όρεξη!

Ογκρατέν κουνουπίδι με πορτομπέλο, κρέμα τυριών κ κρούστα καρυδιού

Cauliflower is one of my favorite winter vegetables. It is so versatile and I like cooking it a lot. My sweetheart is not fond of it, so I told him that I would try to make him change his mind! This is how I improvised this recipe. The cheesy goodness and the addition of portobello and onion transformed this poor veggie into a tasteful dish! He enjoyed it a lot and I was thrilled by my success:) The best thing about this recipe is the topping! It is absolutely mouthwatering!You should try it!
Have a lovely week, my dear friends!

Ογκρατέν κουνουπίδι με πορτομπέλο, κρέμα τυριών κ κρούστα καρυδιού

Ingredients:
1 medium cauliflower

2 portobello
1onion
1 Tbsp olive oil

100gr. ricotta
2 Tbsp olive oil
2 Tbsp mustard
5Tbsp milk
50 gr. pecorino, grated
1/2 tsp nutmeg
salt and pepper

50 gr. smoked cheese (metsovone), grated
50gr. walnuts, finely chopped
100 gr.  bread crumbs

Directions:
Cook cauliflower florets in boiling water for 10 minutes. Do not overcook. Drain and set aside. In a blender pulse onion and mushrooms until crumbled. Saute them for 5 minutes in a frying pan with 1Tbsp olive oil.In a bowl combine ricotta with oilve oil, mustard, milk, pecorino. Season with salt, pepper, nutmeg. Arrange florets in a greased baking dish. Sprinkle with the mushroom-onion mixture. Spread the ricotta mixture all over and finally top with smoked cheese, bread crumbs and walnuts. Bake in preheated oven at 180C for about 45minutes. Enjoy!

Ογκρατέν κουνουπίδι με πορτομπέλο, κρέμα τυριών κ κρούστα καρυδιού