The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Μπισκότα μελομακάρονο
Vegan Γλυκά Γλυκά Μικρά γλυκά Μπισκότα - μπάρες Πρωινό

Μπισκότα μελομακάρονο

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Ελπίζω να περνάτε καλά τις άγιες τούτες μέρες. Τα σχολεία έκλεισαν κι έτσι θα ξεκουραστώ για δυο βδομάδες. Τι καλά, το έχω μεγάλη ανάγκη. Φέτος η χρονιά μου είναι ζόρικη, καθώς έχω δύσκολα τμήματα και γυρνάω στο σπίτι με ένα κεφάλι καζάνι! Όποιος υποστηρίζει ότο το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι εύκολο, πλανάται, αγαπητοί!

Απείχα από νέες αναρτήσεις τον τελευταίο καιρό, μιας και όλη μου η έμπνευση και δημιουργικότητα διοχετεύτηκε στο μενού που ετοίμασα για το νέο περιοδικό The Greek Vegan. Μενού με 6 πιάτα δεν τα λες και λίγα…Ελπίζω να σας άρεσαν όσο και σε μας αυτά τα πιάτα. Κουράστηκα, αλλά άξιζε τον κόπο κι ήταν μεγάλη η χαρά μου να δω δημοσιευμένες συνταγές μου σε περιοδικό.

Όμως δεν θα μπορούσα να κλείσω την χρονιά χωρίς μια τελευταία αποχαιρετιστήρια συνταγή! Τι σας έχω λοιπόν; Την εποχή που το μελομακάρονο βασιλεύει στα σπίτια κι αφήνει θλιβερά ενθύμια της παρουσίας του στην σιλουέτα μας, σκέφτηκα να φτιάξω μια εκδοχή μελομακάρονου σε μπισκότο. Με τα ίδια υλικά, πολύ λιγότερη ζάχαρη, πολύ λιγότερες θερμίδες (άρα και τύψεις), αλλά με πολλή γεύση! Είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και πρέπει να τα δοκομάσετε. Μην ξεχνάτε και αυτά τα εναλλακτικά ωμοφαγικά μελομακάρονα φυσικά.

Σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα! Ανοίξτε τις καρδιές σας στο καλό, διώξτε τα σκοτάδια από την ψυχή σας και υποδεχτείτε την νέα χρονιά με χαμόγελα και αισιοδοξία! Υγεία και χαρά σε κάθε σπιτικό! Σας φιλώ γλυκά! Μουάτς!

Μπισκότα μελομακάρονο
Μπισκότα μελομακάρονο

Υλικά για 1 λαμαρίνα:

165 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. βρώμη αλεσμένη
50 γρ. ηλιέλαιο
40 γρ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
55 γρ. σιρόπι αγαύης
1/4 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
5 γρ. baking powder
για το σιρόπι:
4 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
65 γρ. καστανή ζάχαρη
Μπισκότα μελομακάρονο
Μπισκότα μελομακάρονο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με την βρώμη, το baking powder, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σε άλλο βάζω το σιρόπι αγαύης, το ηλιέλαιο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχω ρίξει μέσα την σόδα. (τη στιγμή που αφρίζει, τότε τον ρίχνω).Αφού ανακατέψω καλά τα υγρά υλικά, ρίχνω σταδιακά τα στερεά κι ανακατεύω ώσπου να ενσωματωθούν. Αρχικά ανακατεύω με μαρίζ και τέλος χρησιμοποιώ τα χέρια για να πλάσω την ζύμη. Αλευρώνω μια επιφάνεια, ανοίγω την ζύμη με πλάστη σε παχιά στρώση και με κουπ πατ κόβω σε μπισκότα. Τα τοποθετώ σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 17 περίπου λεπτά. Λίγο πριν γίνουν φτιάχνω το σιρόπι απλά διαλύοντας σε ένα σαγανάκι την ζάχαρη με τον χυμό αφού πάρουν μια δυο βράσεις. Όταν βγάλω τα μπισκότα από τον φούρνο, τα τοποθετώ σε σχάρα κι αμέσως μετά (μην προλάβουν και κρυώσουν) τα αραδιάζω σε ένα ταψάκι και τα περιχύνω με το σιρόπι (μια κουταλιά στο καθένα). Τα αφήνω να ρουφήξουν το σιρόπι πριν τους επιτεθώ! Προαιρετικά τα πασπαλίζω με κοπανισμένο καρύδι. Καλοφάγωτα!

Σημ. Το σιρόπι μπορείτε να το παραλείψετε. Είναι πεντανόστιμα και χωρίς αυτό. Απλά αυτό τα κάνει να θυμίζουν ακόμα πιο πολύ μελομακάρονα.

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 7.855 times, 1 visits today)

9 Comment

  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά και καλά! ❄το σιρόπι σε τι θερμοκρασία-περίπου- να είναι? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με το καλό να υποδεχτούμε το νέο έτος

    1. Χρόνια πολλά και φωτεινά, κοριτσάκι μου! Με το που αρχίσει να βράζει και δω ότι έχει διαλυθεί η ζάχαρη, το αποσύρω από την φωτιά και με κουταλάκι περιχύνω στα ακόμα ζεστά μπισκότα. Φιλιά πολλά!!!

  2. Μεγάλο λάθος η ποσότητα, έπρεπε να βγαίνουν τουλάχιστον τα διπλά μπας και κρατήσουν παραπάνω από ένα 24ώρο! (ή 4ωρο… Ντρέπομαι να πω πώς τα καταβροχθίσαμε και με πόσο κόπο τα έβαλα σε ένα κουτάκι για να μείνουν έστω λίγα για την επόμενη μέρα…) Κα-τα-πλη-κτι-κά μπισκοτο-μελομακάρονα, είπα να αφήσω μερικά χωρίς το σιρόπι για να τα δοκιμάσω και ως πιο ελαφριά επιλογή, αλλά το σιρόπι μύριζε υπέροχα και τελικά το έβαλα σε όλα και πολύ καλά έκανα, γιατί και τα απολαύσαμε και πασαλειφτήκαμε όσο πρέπει και ο γιος μου έξι χρονών είπε ότι είναι τα καλύτερα μελομακάρονα που έχει φάει ποτέ. Δεν ξέρω πώς να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο, που αυτή η συνταγή είναι δημοσιευμένη εδώ και έναν χρόνο κι εγώ την ανακάλυψα τώρα. Α το βρήκα, θα τη φτιάξω αρκετές φορές φέτος, όσες θα την έφτιαχνα συνολικά σε δύο χρονιές, για να επανορθώσω 😉

    1. Εντάξει, τώρα τι να πω για αυτό το σχόλιο-χείμαρρο; Μου έφτιαξες την διάθεση, Μυρτούλα μου! Κάτι τέτοια σχόλια μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω, όταν νιώθω ότι το μπλογκ με κουράζει!
      Σε ευχαριστω πολύ πολύ!!!!!!!Καλά ψησίματα λοιπόν και καλές γιορτές!
      Υ.Γ. φιλια πολλά ειδικα΄στον μικρό σου πρίγκηπα!

      1. Ναι, γεια σας, Χριστούγεννα εκεί; Αν μπορείτε ελάτε λίγο πιο γρήγορα γιατί φτιάχνουμε αυτά τα μπισκοτο-μελομακάρονα ακόμα, Ιούνιος έφτασε, θα καταλήξουμε να τα τρώμε και στην παραλία. Ευχαριστώ.

      2. Μυρτούλα μου, πόσο χαίρομαι για το σουξέ των μελομακάρονων! Με κάνεις πολύ χαρούμενη!
        Ζητώ συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση!
        Φιλιά πολλά και καλό φθινόπωρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *