The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο

Μπασμάτι με υπέροχη σάλτσα πράσου και μανιταριών -Basmati rice with rich leek and mushroom sauce

Print Friendly

Σας είχα μιλήσει στην προηγούμενη ανάρτηση γι’ αυτό το πιάτο. Ήταν το κάτι άλλο! Το έφτιαξε ο χρυσοχέρης Νίκος, το κατασπάραξε η Λένια! Το κατατάσσω στα πιο νόστιμα πιάτα που έχω δοκιμάσει και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το φτιάξετε! Ο Νίκος το κάνει και με κοτόπουλο, αλλά για χάρη της χορτοφάγου φίλης του το παρέλειψε! Νομίζω ότι είναι τόσο πλούσιο γεύσεων που πραγματικά η παρουσία της κότας κρίνεται περιττή! Νίκο μου, να είσαι καλά και να μας τρατάρεις πάντα τέτοιες λιχουδιές!
Καλά να περνάτε και καλά σας μαγειρέματα!

Υλικά για 5 μερίδες:
10 πράσα, σε ροδέλες
300 γρ. μανιτάρια, σε φετούλες
1 καρότο, σε ροδέλες
2 σκόρδα, τριμμένα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένες
1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
4 δαφνόφυλλα
5 λιαστές ντομάτες
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα
200 ml κρέμα σόγιας
χυμός 1/2 λεμονιού
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ πάπρικα
αλάτι κ πιπέρι
400γρ. ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρω για λίγο τα λαχανικά. Σβήνω με το κρασί, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοψηθούν. Όταν μαλακώσουν και εξατμιστούν τα υγρά τους προσθέτω τη μουστάρδα, την πάπρικα, το χυμό λεμονιού, τη κρέμα σόγιας και αλατοπιπερώνω. Αφήνω να πάρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Ετοιμάζω το ρυζάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρω το ρύζι και δίπλα εναποθέτω την πλούσια συνοδεία του. Η λιαστή ντομάτα είναι προαιρετική και διακοσμητική και όπως λέει και ο Νίκος «η λιαστή ντομάτα πάει με όλα!». Καλή σας απόλαυση!

Μπασμάτι με υπέροχη σάλτσα πράσου και μανιταριών

This is one of the most delicious dishes I have ever tasted! My friend Nikos made it for me and I really enjoyed this tasteful aromatic basmati rice loaded with all these vegetables. He sometimes adds chicken but I consider such an addition needless. If you like leeks, you definitely have to give it a try!
Many kisses from sunny Greece!

Ingredients (serves 5):
10 leeks, sliced
350 gr. mushrooms, sliced
2 onions, finely chopped
3 garlic cloves, minced
1 yellow pepper, finely chopped
1 carrot, sliced
4 bay leaves
5 sundried tomatoes
50ml white wine
2 Tbsp mustard
juice of 1/2 lemon
200 ml soy cream
4 Tbsp olive oil
1/2 tsp paprika
salt and pepper
400 gr.basmati riceΜπασμάτι με υπέροχη σάλτσα πράσου και μανιταριών

Directions:
Saute all vegetables in a deep pan. Pour white wine and when it evaporates, let simmer on low heat. When tender, add mustard, soy cream, lemon juice, paprika and season with salt and pepper. Remove from heat. Cook rice according to package instructions. Serve rice with a rich portion of leeks! Enjoy! (sun dried tomato can be added as a garnish)

12 Comment

  1. Το έχω ξαναπεί, τα πιο νόστιμα πιάτα είναι αυτά άνευ κρεατικού και σίγουρα χωρίς να είμαι χορτοφάγος τα προτιμώ. Αυτό φαίνεται πεντανόστιμο! Καλή εβδομάδα! :)

    1. Καλή σου μέρα! Μπορείς να βάλεις κρέμα γάλακτος, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις την κρέμα σόγιας. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, μόνο που η κρέμα σόγιας είναι πιο υγιεινή και ελαφριά. Και εγώ πρώτη φορά σε αυτό το πιάτο τη δοκίμασα και ξετρελάθηκα! Πάντως το πιάτο αξίζει να το φτιάξεις είτε με τη μια είτε με την άλλη!
      Πολλά φιλιά και καλά μαγειρέματα!