The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Green Chef
Άρθρα Κυρίως πιάτο

Σούπερ συνταγή κ συνέντευξη με τον κορυφαίο green chef Νίκο Γαϊτάνο

 
For the interview in English click here 11707513_10206127881949113_881455049614196428_n
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μας φίλοι! Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν πολύ γλυκό κ ταλαντούχο άνθρωπο, τον κορυφαίο μάγειρα χορτοφαγικών πιάτων στην Ελλάδα, τον συμπαθέστατο Νίκο Γαϊτάνο ή αλλιώς green chef. Τον γνωρίσαμε πριν από 1 χρόνο στο εστιατόριο, στο οποίο εργάζεται κ αμέσως μας κέρδισε με τη ζεστασιά κ την αμεσότητά του, αλλά φυσικά κ με το μαγειρικό του ταλέντο! Δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος για να εκτιμήσεις τη μαγειρική του! Και τα κοψίδια να λατρεύεις δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στο ζουμερό μπέργκερ μανιταριών του Νικόλα! Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν!
 12274538_761749223970127_6399159650295583879_n
Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πώς αποφάσισες να γίνεις chef;
 Έγινα μάγειρας γιατί δεν θα μπορούσα να γίνω κάτι άλλο, από όταν με θυμάμαι ήμουνα συνεχώς στην κουζίνα, έβλεπα, βοηθούσα και από πολύ μικρός μαγείρευα για την οικογένεια και τους φίλους μου.Πάντα ήμουν εραστής της γεύσης και για εμένα το καλό φαγητό είναι ένα είδος ευτυχίας!
Ποια η σχέση σου με τη χορτοφαγία; Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν σε αυτή τη διατροφική επιλογή;
 Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν 17 χρονών από μία ιστορία που διάβασα για τον Γκάντι, όταν σπούδαζε στην Αγγλία όπου τον έπεισαν οι συμφοιτητές του να φάει αρνί και μετά το έβλεπε στον ύπνο του να κλαίει. Αυτό ήταν το πρώτο ερέθισμα που στη συνέχεια άλλαξε τη ζωή μου, μέσω των ζώων γνώρισα την πραγματική αγάπη. Απόλυτα χορτοφάγος δεν υπήρξα ποτέ, η δική μου ιδεολογία διαχωρίζει τα ζώα από τα ψάρια και τα έντομα, σέβομαι όμως απόλυτα τους χορτοφάγους και υπηρετώ την χορτοφαγία όσο καλύτερα μπορώ.f6b14f03-dda3-42ca-a8f0-0fbc20e840af
Ελλάδα κ χορτοφαγία: ποια η ανταπόκριση του κόσμου στις χορτοφαγικές σου προτάσεις;  
Ελλάδα και χορτοφαγία, αυτό μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα πολύ καλό ανέκδοτο,όχι πια! Η χορτοφαγία ανεβαίνει στην Ελλάδα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά το ρυάκι έγινε ποτάμι και σύντομα θα γίνει ωκεανός! Την ανταπόκριση των Ελλήνων στην κουζίνα μου θα την χαρακτήριζα ικανοποιητική για τα δεδομένα της χώρας μας. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την χορτοφαγική μαγειρική, είχα δύο στόχους, ο ένας ήταν να δώσω γεύση στους χορτοφάγους και ο άλλος να δείξω στους κρεατοφάγους ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι εξίσου νόστιμη. Ο πρώτος στόχος μου έχει σχεδόν εκπληρωθεί και είμαι σε καλό δρόμο για τον δεύτερο.
Πρόσφατα εργάστηκες στο Λονδίνο, Μίλησε μας για την εμπειρία σου στο εξωτερικό.
Τα τελευταία 3 χρόνια επισκέπτομαι συχνά την Αγγλία και εργάζομαι εκεί, από την πρώτη φορά με γοήτευσε το γεγονός ότι απευθύνομαι σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό της Ελλάδας αλλά ποτέ δεν ήταν στα πλάνα να δουλέψω εκεί μόνιμα. Είχα όμως μία πολύ δελεαστική πρόταση και αφού το σκέφτηκα για τρεις μήνες αποφάσισα να την δεχτώ. Το Λονδίνο είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης και οι επαγγελματικές προοπτικές ακόμα και για ένα μάγειρα χορτοφαγίας είναι τεράστιες. Στην αρχή ενθουσιάστηκα, οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ καλές και η αποδοχή του κόσμου μεγάλη, σύντομα όμως άρχισε να μου λείπει η Ελλάδα και η ζωή μου εδώ, έτσι πήρα την απόφαση να γυρίσω πίσω και μέχρι τώρα δεν το έχω μετανιώσει καθόλου!e465ef45-5cc0-448e-9c36-85e41f61ae0b
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Ζω για το σήμερα, ποτέ δεν κάνω σχέδια για το μέλλον! Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα, είναι να έχω σε κάποια στιγμή την δυνατότητα να μαζέψω όλα τα αδέσποτα, να ελευθερώσω όλα τα ζώα που πάνε για σφαγή, να ανοίξω τα κλουβιά και να δω τα πουλιά να πετάνε! Ακούγεται αδύνατο αλλά αυτό θέλω και ίσως κάποια μέρα να τα καταφέρω.
Πώς αντιμετωπίζεις τους στενοκέφαλους ανθρώπους που αποδοκιμάζουν τη χορτοφαγία; Ποιο είναι το πιο αστείο κ ποιο το πιο εκνευριστικό πράγμα που έχεις ακούσει;
Δεν πιστεύω ότι οι κρεατοφάγοι είναι στενοκέφαλοι, όλοι μας έχουμε μεγαλώσει σε μία κοινωνία που έχει βασιστεί στην εκμετάλλευση των ζώων, οι γονείς μας μας έμαθαν να βλέπουμε τα ζώα σαν φαγητό και αυτούς τους έμαθαν οι γονείς τους. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν την χορτοφαγία και σε αυτό έχει συμβάλει πολύ το ίντερνετ, που έφερε την δυστυχία των ζώων στην οθόνη του υπολογιστή μας, κάποιοι πιο ευαίσθητοι έχουν επηρεαστεί κάποιοι άλλοι όχι, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο που κάνει αυτό που του έμαθαν, η κοινωνία δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη! Έχω ακούσει πολλά αστεία πράγματα, το πιο πρόσφατο πριν από λίγες μέρες ρώτησα έναν φίλο μου αν έχει κρέας το σάντουιτς που τρώει και μου είπε ” όχι, μόνο λίγη γαλοπούλα” Το πιο εκνευριστικό το άκουσα πριν αρκετά χρόνια από έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο που τώρα είναι βουλευτής, έκανε ένα ρεπορτάζ λίγο πριν το Πάσχα, είχε στην αγκαλιά του ένα μωρό αρνάκι και του έλεγε πόσο γλυκό και όμορφο είναι και μετά γύρισε στον κτηνοτρόφο και τον ρώτησε “αυτό πόσο πάει το κιλό;”
Πού μπορεί να απολαύσει κανείς τα καλούδια που σκαρώνεις;
Στην Αθήνα στο Rosebud, στην Θεσσαλονίκη στο Roots, στο Λονδίνο στο Vegan Hippo και στο ξενοδοχείο Holiday inn στο Camden, στο York στο Goji vegetarian cafe.
 e6fd7959-18bc-4f8e-ad41-57ecf2ef45fb
Μοιράσου με τους αναγνώστες μας την αγαπημένη σου συνταγή!
Αγαπάω όλες τις συνταγές μου το ίδιο, θα μοιραστώ μαζί σας μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές του κόσμου που δεν είναι άλλη από τον μουσακά με κιμά σόγιας. Για την συνταγή πατήστε εδώ
 Dear friends, today we present you a very special man, the green chef Nikos Gaitanos! Nikos is the most famous Greek vegetarian/vegan chef. He is very talented and his dishes are praised not only by vegetarians/vegans but also by meat eaters as well. He is very sweet, simple and warm. We had the chance to meet him a year ago in the restaurant he works in Athens and we got to like him right away! Let’s see what he told us!
 
12074916_10206698133925056_6329175236645564188_n

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 655 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *