The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά Όσπρια

Φάβα με σάλτσα βασιλικού και λιαστής ντομάτας – Split peas topped with basil and sun dried tomato dressing

Print Friendly
Φάβα με σάλτσα βασιλικού και λιαστής ντομάτας - Split peas topped with basil and sun dried tomato dressing

Από μικρή λατρεύω τα όσπρια. Όταν η μανούλα μου έφτιαχνε φασολάδα, ήταν η καλύτερη μου! Τώρα πια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μου για τον πρόσθετω λόγο ότι δεν τρώω κρέας. Παρ’όλο που τρώω συστηματικά όσπρια, την φάβα ομολογώ ότι την ανακάλυψα πριν λίγα χρόνια. Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε φάβα με σαλτσούλα αρωματισμένη από βασιλικό. Ένα θρεπτικό πιάτο που γίνεται γρήγορα και εύκολα που μπορεί να φαγωθεί ως κυρίως ή σαν ορεκτικό παρέα με ψωμάκι ή κριτσινάκια! Καλοφάγωτο!

Φάβα με σάλτσα βασιλικού και λιαστής ντομάτας - Split peas topped with basil and sun dried tomato dressingΥλικά για 2 μερίδες:
400ml νερό
200 γρ. φάβα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 λιαστές ντομάτες
μια χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
μια χούφτα καρύδια
χυμός ενός λεμονιού
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζω το νερό, τη φάβα, τον μισό βασιλικό κ ένα κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα και αλατίζω. Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζω. Σιγά σιγά το φαγάκι μου χυλώνει, πίνει το νεράκι του και γίνεται σαν πουρές. Τότε αποσύρω από την φωτιά. Με ένα πηρούνι πιέζω τη φάβα να λιώσει. Κατόπιν σε μπλέντερ χτυπώ τον υπόλοιπο βασιλικό, το δεύτερο κρεμμύδι, τα καρύδια, το λάδι, το λεμόνι και τις λιαστές ντομάτες ώσπου να ομογενοποιηθούν. Σερβίρω σε πιάτο τη φάβα και από πάνω τη σαλτσούλα μου. Καλή σας όρεξη!

Φάβα με σάλτσα βασιλικού και λιαστής ντομάτας - Split peas topped with basil and sun dried tomato dressing

I have always loved legumes. They are so delicious and packed with nutrients. The fact that I don’t eat meat makes them absolutely necessary for my diet. The truth is that even though I eat all kind of legumes, I just recently started cooking split peas. In Greece it is a popular appetizer (meze) or can be served as a main dih.. This recipe is really easy and quick to make! Tasteful split peas scented with basil.

Φάβα με σάλτσα βασιλικού και λιαστής ντομάτας - Split peas topped with basil and sun dried tomato dressingIngredients:
400ml water
200gr. yellow split peas
2 medium sized red onions
4 sun dried tomatoes
a handful of fresh basil leaves
a handful of walnuts
juice of 1 lemon
5 Tbsp olive oil
salt

Directions:
In a saucepan place split peas, water, 1 onion and half of the fresh basil leaves. Season with salt. When they come to a boil, skimm off any foam that rises to surface. Gradually the split peas will absorb water and they will get thick as if they were puree. Then remove from heat. With a fork press peas in order to melt them more. In a food processor combine walnuts, sun dried tomatoes, basil leaves, the second onion, lemon juice and olive oil. Serve this delicious legume topped with this fresh sauce. Enjoy!

Φάβα με σάλτσα βασιλικού και λιαστής ντομάτας - Split peas topped with basil and sun dried tomato dressing

25 Comment

  1. Μ’ αρέσει τρελά η φάβα!
    Και θα σου ομολογήσω ότι είναι ένα όσπριο, που εγώ προσωπικά το θεωρώ «καλοκαιρινό»
    Ωραία και η σαλτσούλα βασιλικού που την συνόδεψε!
    Φιλιά!

  2. Λένια μου κι εγώ με τα όσπρια τα πάω περίφημα και ομολογώ ότι τα προτιμώ από το κρέας!!
    Τη φάβα ειδικά τη λατρεύω! Απίθανη η σαλτσούλα με την οποία τη σέρβιρες!
    Φιλιά!