The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Όσπρια Σαλάτες

Δροσιστική σαλάτα με φακές- Refreshing lentil salad

Print Friendly
DSCN4031
Οι φακές είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια! Παλιότερα τις έτρωγα κυρίως το χειμώνα, επειδή τις έκανα σούπα και δεν με ενέπνεεαν τόσο πολύ για καλοκαιρινό πιάτο! Τις προάλλες όμως μια φίλη της αδερφής μου, η Φωτεινούλα, μας έδωσε αυτή τη συνταγή και κατενθουσιάστηκα! Η σαλάτα αυτή με έπεισε να τρώω φακές και μες στο κατακαλόκαιρο, γιατί είναι πολύ δροσιστική και νόστιμη! Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Καλό πάντως είναι να μείνει κάποιες ώρες στο ψυγείο το φαγάκι για να ενωθούν όλα τα αρώματα. Μην σας πω ότι την επόμενη μέρα είναι πιο νόστιμο!
Δροσιστική σαλάτα με φακές

Υλικά:
400 γρ.  φακές
4 καρότα, σε ροδέλες
2 μεγάλες ντομάτες, σε κυβάκια, χωρίς σπόρους και υγρά
1 ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή περασμένο σε πρέσα
μισό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 καρφάκια γαρίφαλο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι ξύδι
αλάτι

Εκτέλεση:


Πλένω τις φακές και τις βάζω σε κατσαρόλα με νερό να τις καλύπτει μαζί με τα καρότα και το κρεμμύδι, στο οποίο έχω καρφώσει το γαρίφαλο. Όταν βράσουν (μην τις παραβράσετε, καλό είναι να «κρατάνε»), τις σουρώνω και τις αφήνω να κρυώσουν. Τότε τις μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό. Αναμειγνύω τα υλικά μου. Σε ένα βάζο ανακατεύω καλά το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το λιωμένο σκόρδο. Περιχύνω τη σαλάτα με τη σαλτσούλα της και τη βάζω στο ψυγείο να παγώσει και να ενωθούν οι γεύσεις.

Δροσιστική σαλάτα με φακές




I love lentils!I used to eat them only during winter as a soup. This recipe given to my sister by a friend of hers made me change my mind! A salad based on lentils scented with so many wonderful flavors! It was love at first…bite! So here you are: a tasteful, refreshing and easy salad loaded with nutrients and colors!It gets even better the next day! Enjoy!
Take care, my good friends!

Ingredients:
Δροσιστική σαλάτα με φακές

400 gr. lentils
4 carrots, sliced
2 big tomatoes, diced ad deseeded
2 spring onions, finely chopped
1 red onion, whole
2 garlic cloves, finely chopped
1/2 bunch of parsley, finely chopped
2 clove seeds
1/2 cup olive oil
1/4 vinegar
salt

Directions:
Sort and rinse the lentils. Put them in a pot and cover them with water. Add carrots and the red onion stuck with clove. Bring to a boil until tender all way through. (don’t overcook them). Drain them, discard the onion and let cool. Then place them in a large bowl and mix them with spring onions, tomatoes, parsley. In a glass bowl mix oil with vinegar, salt and crushed garlic. Pour the dressig over the salad and put it i the fridge for at least 2 hours. The longest it stays there, the better!

Δροσιστική σαλάτα με φακές

33 Comment

  1. Τώρα που καλοκαιριάζει τα όσπρια είναι πιο ευπρόσδεκτα σε σαλάτες παρά σα σούπες. Υπέροχη και σε εμφάνιση η σαλάτα σου!

  2. Καλημέρα και καλό μήνα Λένια μου!
    Οι σαλάτες με όσπρια είναι από τις αγαπημένες μου, καθώς συνδυάζουν ωραία υλικά, είναι πρωτότυπες και πολύ θρεπτικές!
    Πάρα πολύ νόστιμη και αυτή που μας προτείνεις! Δε θα έλεγα όχι και σε λίγη τριμμένη φετούλα από πάνω!
    Φιλιά!

  3. Che buono questo piatto! Sai, anche io ho preso l’abitudine di mangiarle fredde in primavera/estate e questa ricettina mi da un’idea in più per presenrala in tavola. Ben fatto! Ottima amicizia :)))
    Baci cara Lenia